RSS

Верховний суд США дозволив Трампу брати участь у президентських виборах 2024 року

2024-03-04 23:36:00
Верховний суд США дозволив Трампу брати участь у президентських виборах 2024 року -

4 березня Верховний суд США ухвалив, що колишній президент США Дональд Трамп може брати участь у президентських виборах 2024 року, одностайно нівелювавши спроби заборонити йому участь у перегонах.

 

Про це передає Reuters, пишуть Букви.

 

ВС скасував рішення, яке виключило його з голосування в Колорадо згідно з конституційним положенням про повстання за підбурювання та підтримку 6 січня 2021 нападу на Капітолій.

 

Судді одностайно скасували рішення Верховного суду Колорадо від 19 грудня 2023 року про виключення Трампа з первинних виборів Республіканської партії штату після того, як виявили, що 14-та поправка до Конституції США позбавляє його права знову перебувати на державних посадах.

 

Трамп є фаворитом від республіканців проти президента-демократа Джо Байдена на виборах у США 5 листопада. Його суперницею, котра залишилася на виборах від його партії, є колишня губернаторка Південної Кароліни Ніккі Гейлі.

 

Велика перемога для Америки!!! – написав Трамп у своїй соцмережі одразу після винесення рішення.

 

Право Трампа оскаржила в суді група з шести виборців у Колорадо – чотирьох республіканців і двох незалежних – які зобразили його як загрозу американській демократії та намагалися притягнути до відповідальності за атаку на Капітолій США 6 січня 2021 року.

 

Позивачів підтримала ліберальна наглядова група “Громадяни за відповідальність та етику” у Вашингтоні.

 

Верховний суд швидко вирішив суперечку щодо виборчих бюлетенів у Колорадо, що відрізняється від більш повільного розгляду заявки Трампа на імунітет від кримінального переслідування у федеральній справі, у якій йому висунули звинувачення у спробі скасувати програш на виборах 2020 року. Суд над Трампом зупинено в очікуванні результату рішення Верховного суду – це є перевагою для нього, оскільки він проводить кампанію проти Байдена.

 

Виносячи рішення проти Трампа, вищий суд Колорадо посилався на “загальну атмосферу політичного насильства, яку створив Трамп” і на те, що він сприяв “загальній протиправній меті протестувальників – перешкодити мирній передачі влади в цій країні”.

 

Верховний суд заслухав аргументи 8 лютого. Адвокат Трампа стверджував, що на нього не поширюється заява про дискваліфікацію, оскільки президент не є “посадовою особою Сполучених Штатів”, що положення не може бути виконане судами за відсутності законодавства Конгресу, і що те, що сталося 6 січня, було “ганебним, злочинним і жорстоким, але не повстанням”.

 

У постанові заявили, що Конгрес, а не штати, повинен встановлювати правила застосування положення 14-ї поправки.

 

Багато республіканців засуджували дискваліфікацію голосування як втручання у вибори, тоді як прихильники дискваліфікації стверджували, що притягнення Трампа до конституційної відповідальності за повстання підтримує демократичні цінності.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...