RSS

Західно азербайджанські правди

2024-06-22 22:13:00
Західно азербайджанські правди -

Політика ворожнечі та етнічної нетерпимості вірмен щодо Азербайджану триває вже понад 200 років. Вірменські провокації тривають і сьогодні, починаючи з того часу, коли за часів царської Росії стародавня азербайджанська земля була передана Карабаху.

 

З першого дня поселення вірмени почали змінювати топоніми Азербайджану, намагалися захопити родючі території, придушували азербайджанців у населених пунктах, де вони становили більшість.

 

Етнічна нетерпимість по відношенню до азербайджанців тривала і в роки після царської Росії. Зловживаючи умовами, створеними російськими революціями, вірменські узурпатори жорстоко вбили сотні тисяч наших співвітчизників у 1905-1907 та 1918 роках. 1918-1920 роки запам'яталися особливою жорстокістю вірменських бандитів. У ті роки десятки тисяч мирних азербайджанців піддалися геноциду в Єревані, Даралеязі, Зангезурі, Гойчі, Тбілісі, Нахічевані, Баку, Гянджі, Шамахі, Губі, Лянкярані, Карабасі, Мугані, Гойчаї, були вигнані з місць проживання, замучено, а сотні поселень знищено.

 

Вигнання азербайджанців з їх історико-етнічних земель тривало і в радянський час. Постанова Ради Міністрів СРСР «Про переселення колгоспників та іншого азербайджанського населення з Вірменської РСР в Кура-Аразьку низовину Азербайджанської РСР» від 23 грудня 1947 року та «Переселення колгоспників та іншого азербайджанського населення з с. Вірменська РСР до Кура-Аразької низовини Азербайджанської РСР" Рішеннями від 10 березня 1948 р. до Азербайджану в 1948-1950 рр. "на основі принципу добровільності" передбачалося переселити 100 тис. азербайджанців. Процес депортації тривав до 1956 року, і понад 150 000 азербайджанців були насильно виселені з батьківщини своїх предків.

Великий лідер Гейдар Алієв так відзначив цю історичну несправедливість щодо азербайджанців: «Коли ви говорите Вірменія, відомо, кому ця територія належала в минулому. Більша частина цієї території протягом століть була батьківщиною азербайджанців. Їх поступово виселяли з батьківщини, і все це призвело до початку військової агресії Вірменії проти Азербайджану в 1988 році».

Чисельність депортованих азербайджанців у 1988 році становила 230 тис. чоловік (49928 сімей). Якщо брати до уваги тих, хто навчався в Баку та інших містах СРСР, тих, хто отримав освіту і був направлений на роботу, а також тих, хто проходив військову службу в різних містах СРСР, то кількість депортованих наближалася до 300 осіб. тисячі. На зустрічі Президента Ільхама Алієва з інтелектуалами громади Західного Азербайджану 24 грудня 2022 року він сказав, що азербайджанці проживають у понад 300 містах і селах. «Всіх їх вигнали з Вірменії на 3 роки, вигнали, багатьох убили, закатували. Наше останнє село Нуведі було депортовано в серпні 1991 року».

Президент Ільхам Алієв неодноразово вносив злочини та шахрайство проти Азербайджану та азербайджанців з боку Вірменії до політичного порядку денного міжнародних організацій. З цієї причини президент Ільхам Алієв завжди був мішенню світових вірмен. І Великий Лідер Гейдар Алієв, і пан Президент доклали безпрецедентних зусиль, щоб довести до історичної правди, пов’язаної з такими фактами, увагу міжнародної спільноти. 24 грудня глава держави вкотре зазначив, що факти щодо Азербайджану необхідно донести до світової спільноти.

«Громада Західного Азербайджану проводитиме ці роботи більш цілеспрямовано та орієнтовано на результат», - додав він. У своєму виступі Президент Ільхам Алієв відзначив важливість вжиття всіх необхідних заходів на правовому рівні: «Потрібно залучати юристів-міжнародників. Вони покажуть нам, як реалізувати це бажання і право на повернення на міжнародному рівні».

Міністерство закордонних справ Вірменії вкотре спробувало підірвати право на повернення висланих з цієї країни азербайджанців. У відповідь Громада Західного Азербайджану виступила із заявою. У заяві громади йдеться:

«Ми закликаємо уряд Вірменії покласти край політиці незаконного заселення територій, де проживали азербайджанці, знищити нашу культурну спадщину та усунути цю незаконність.

Ми знову закликаємо уряд Вірменії створити умови для мирного, безпечного та гідного повернення азербайджанців, які є законними мешканцями цієї території та яких вони звідти видворили в рамках механізмів перевірки та гарантій та юридично обов’язкової міжнародної угоди. і відповісти на наш запит щодо діалогу.

Нарешті, ми хотіли б ще раз підкреслити, що наше прохання повернутися до наших домівок мирним шляхом не може бути неправильно витлумачено або написано таким чином, який може завдати шкоди територіальній цілісності або суверенітету Вірменії».

«Концепція повернення» Західного Азербайджану вже затверджена. Основною метою «Концепції повернення» є документ, який визначає основні напрямки діяльності «Громади Західного Азербайджану» в цій сфері, яка полягає в забезпеченні мирного, безпечного та гідного повернення азербайджанців, вигнаних з території Вірменії.

 

Концепція визначає загальні рамки цілей, принципів, заходів з підготовки та реалізації заходів, що здійснюються Спільнотою для повернення азербайджанців, насильно виселених з території нинішньої Вірменії. Концепція ґрунтується на міжнародному праві, відповідному національному законодавстві, історичних фактах і служить встановленню справедливості та миру. В даний час «Громада Західного Азербайджану» поширює правильний голос західних азербайджанців у міжнародному світі на основі цієї концепції.

 

Фуад Гусейнзаде, голова Громадської спілки «Підтримка діяльності журналістів діаспори».

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...