RSS

Як оскаржити висновок ВЛК: покрокова інструкція від Міноборони

2024-03-05 19:31:00
Як оскаржити висновок ВЛК: покрокова інструкція від Міноборони -

У Міністерстві оборони детально пояснили, як українським військовослужбовцям оскаржити висновок військово-лікарської комісії.

 

Джерело: Міноборони

 

Якщо у постанові військово-лікарської комісії (ВЛК) ступінь тяжкості поранення (травми), на вашу думку, зазначено неправильно – оскаржити такий висновок можна за алгоритмом:

  • Написати письмове звернення до командира частини щодо розгляду питання про зміну ступеня тяжкості травми;
  • Командир скеровує бійця на лікарсько-експертну комісію (ЛКК);
  • ЛКК ухвалює рішення.

У разі втрати працездатності понад 60 днів – будь-яка травма вважається тяжкою.

 

У Міноборони наголосили, що встановлення ступеня тяжкості травм не належить до повноважень штатних та позаштатних ВЛК.

Зазначимо, що 4 березня голова МОЗ Віктор Ляшко повідомив, що відомство розпочинає перевірку ВЛК в місті Києві. Міністр підписав відповідний наказ про створення робочої групи для проведення перевірки.

 

Ляшко пояснив, що таке рішення викликане збільшенням кількості скарг. Основні з них стосуються дуже базових речей, які, як запевнив глава відомства, за бажанням можна оперативно виправити. Зокрема це недотримання електронної черги, відсутність базових умов для комфортного проходження ВЛК і не оптимізовані маршрути.

 

Міністр нагадав, що для того, щоб пришвидшити проходження ВКЛ та зробити його більш зручним, минулого року запровадили окремий пакет в межах Програми медичних гарантій, який дозволяє військовозобов’язаним пройти медичний огляд у цивільному медзакладі з чітко визначеними граничними строками. Водночас, визнав Ляшко, досі частина ВЛК працює на базі центрів комплектування, а не цивільних медзакладів.

 

Разом з тим, поза увагою Міністерства не залишаться і інші речі: корупційна складова, як от вимагання хабарів за врахування усіх наявних хвороб та станів під час медичних оглядів, схеми незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон чи прийняття рішень про надання відстрочки від призову за станом здоров’я, формальний підхід до проходження ВЛК військовозобовʼязаними, недбалість лікарів, проблеми з оскарженням висновків.

“Список можна продовжувати. Питань багато. Не на всі саме МОЗ має безпосередні важелі впливу, але, зі свого боку, ми будемо всіляко сприяти тому, аби всі без виключень працювали у правовому полі. Для цього співпрацюємо з правоохоронцями. Для цього ведемо діалог з військовими адміністраціями. Ганебні випадки, коли лікарі навмисно зазначають невірний діагноз або вимагають хабарі за правильний, має припинитися. Кожна маніпуляція має отримати належну оцінку правоохоронних органів. І ми над цим спільно працюємо”, – наголосив Ляшко.

Глава відомства також закликав усіх, зі свого боку, бути активними та повідомляти про порушення. Зауваживши, що це допоможе краще розуміти, які та де є проблеми, а отже відповідно, реагувати. Що стосується ВЛК у цивільних медзакладах, то звертатися можна за телефоном: 0 800 60 20 19.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...