RSS

Вибори до Європарламенту - драма, що завершилася вибухом бомби Макрона

2024-06-10 12:11:00
Вибори до Європарламенту - драма, що завершилася вибухом бомби Макрона -

Успіхи ультраправих партій у Франції та Німеччині не змогли підірвати центристську більшість у Європейському парламенті – такими є результати загальноєвропейських виборів, що відбулися в неділю, 9 червня.

Про це пише ВВС Україна.

Нинішня очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн має всі шанси залишитись на цій посаді до 2029 року.

"Ми перемогли на європейських виборах. Ми - безперечно, найсильніша партія. Ми - якір стабільності, - заявила вона журналістам, які зібралися в Європарламенті в Брюсселі, щойно з'явилися попередні результати виборів. - Центр тримається".

Її правоцентристська група в Європарламенті – Європейська народна партія (ЄНП) – отримала 191 із 720 місць, згідно з офіційними прогнозами всіх 27 країн ЄС.

Друге місце посіла лівоцентристська група соціалістів і демократів, що отримала 135 крісел, за нею йде ліберальна група Renew з 83 місцями.

Водночас група європейських консерваторів та реформістів, до якої входять такі партії, як "Італійські брати" Джорджії Мелоні, за прогнозами, можуть здобути 72 місця, а ультраправа "Ідентичність і демократія" - 58.

Урсула фон дер Ляєн заявила, що Європейська народна партія має намір формувати в оновленому Європейському парламенті "центр" з політсилами, що мають, зокрема, проєвропейську та проукраїнську позиції.

Зараз, за її словами, "світ навколо нас перебуває в сум'ятті".

"Сили ззовні та зсередини намагаються дестабілізувати наші суспільства та намагаються послабити Європу. Ми ніколи цього не допустимо. Ці результати виборів показують, що більшість європейців хочуть сильної Європи", - наголосила фон дер Ляєн.

Перед голосуванням ходили розмови про те, що домінуюча "Європейська народна партія" фон дер Ляєн може розглянути можливість переговорів з двома правими групами, які об’єднують ультраправих.

Але вона чітко дала зрозуміти, що єдиними союзниками ЄНП будуть соціалісти, демократи та ліберальна група Renew, до якої входить партія Макрона.

Alice Weidel and Tino Chrupalla of the AfD celebrate the exit polls

АВТОР ФОТО,EPA

Підпис до фото,Аліса Вайдель і Тіно Хрупалла з ультраправої "Альтернативи для Німеччини" радіють результатам екзит-полів

Ультраправим партіям у багатьох країнах, зокрема у Франції та Німеччині, вдалося збільшити свою присутність в Європарламенті, однак вони не отримали такої великої підтримки в Європі, як багато хто прогнозував.

За результатами екзитполів, у ФРН ультраправа "Альтернатива для Німеччини" обходить партію канцлера Олафа Шольца. Однак безперечну перемогу здобувають консерватори з ХДС/ХСС.

У Нідерландах Партія свободи антиісламського популіста Герта Вілдерса посіла друге місце; а в Бельгії ультраправий "Фламандський інтерес" програв націоналістичному "Новофламандському альянсу".

Вибори обернулися провалом для партії Емманюеля Макрона, і президент Франції оголосив про розпуск парламенту країни невдовзі після того, як екзитполи показали явну перемогу ультраправої партії Марін Ле Пен.

Безпрецедентну перемогу на виборах в Європарламент отримала також австрійська ультраправа "Партія свободи".

Supporters of the National Rally (RN) celebrate

АВТОР ФОТО,EPA

Підпис до фото,Прихильники французького праворадикального "Національного об’єднання" відреагували на рішення президента Макрона призначити парламентські вибори

Партія угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана "Фідес" досягла найгіршого результату в історії на виборах до Європарламенту на тлі появи в угорській політиці політичного новачка Петера Мадяра.

Мадяр сказав кореспонденту ВВС в Будапешті Ніку Торпу, що в угорців з'явилася "нова опозиційна партія, здатна перемогти цей уряд на наступних загальних виборах в Угорщині".

В Іспанії правоцентристська опозиційна Народна партія (НП) перемогла соціалістів прем’єр-міністра Педро Санчеса, але не з таким великим відривом, на який сподівався лідер НП Альберто Нуньєс Фейхоо.

Інша ультраправа партія, Vox, посіла третє місце.

Giorgia Meloni speaks at an election night rally

АВТОР ФОТО,REUTERS

Підпис до фото,В Італії, як вказують дані екзитполу, лідирує партія Джорджі Мелоні "Брати Італії"

"Ультраправі демонструють слабкі результати в Бельгії, Чехії, Угорщині, Фінляндії та Польщі. Але у Франції вони показали найкращі результати", – каже професор європейської бізнес-школа HEC Paris Альберто Алеманно, який був здивований тим, що президент Макрон вирішив розпустити парламент.

"Це непропорційно, що ці результати виборів можуть виштовхнути уряд з країни", — сказав він BBC.

Прем’єрка Данії, оговтавшись після нападу в Копенгагені в п’ятницю, сказала, що в той час як праве крило досягло значного прогресу в Європі, "тут, у Данії, ми вистояли".

У Словаччині правляча партія Smer Роберта Фіцо розраховувала на перемогу після того, як прем’єр-міністр пережив напад.

Smer проводив кампанію проти політики ЄС щодо надання зброї Україні та Зеленої угоди щодо зміни клімату.

Але вона програла ліберальній опозиційній партії "Прогресивна Словаччина", голова якої Міхал Шимечка сказав, що виборці надіслали уряду Фіцо чіткий сигнал, що він не може робити все, що хоче.

Низка приголомшливих успіхів правопопулістських партій "Національне об'єднання" Марін Ле Пен, Партії свободи Австрії та "Альтернативи для Німеччини" (АдГ) не призвела до різкої зміни політичного ландшафту Євросоюзу.

Втім, відтепер у його законодавчих органах засідатиме більше ультраправих депутатів, ніж раніше, і до них доведеться прислухатися.

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...