RSS

Кампанія з двома відомими: Польща готується до найважливіших виборів з 1989 року

2023-10-10 14:13:00
Кампанія з двома відомими: Польща готується до найважливіших виборів з 1989 року -
  • Святослав Хоменко
  • Role,BBC

Вибори до польського парламенту, які відбудуться 15 жовтня, або призведуть до безпрецедентної в історії Польщі третьої поспіль перемоги правоконсервативної партії "Право і справедливість" Ярослава Качинського, або приведуть до влади широку коаліцію опозиційних сил колишнього прем'єра Дональда Туска.

Результат виборів важливий не лише для Польщі: продовження правління євроскептиків чи навіть входження до урядової коаліції ультраправої "Конфедерації" може посилити відхід Варшави від Брюсселя і не віщує нічого доброго європейському проєкту в його нинішньому вигляді.

Очікують закінчення цих виборів і у Києві: на певний час відносини між Україною та Польщею стали однією з головних тем кампанії та помітно охолодили відносини між стратегічними союзниками.

 

Описуючи прийдешні вибори, польські ЗМІ часто не можуть утриматися від гучних формулювань на кшталт "найважливіші вибори в історії Польщі після 1989 року".

Але цей пафос можна зрозуміти. Сьогодні, після восьми років правління партії "Право і справедливість" (ПіС), Польща – це оплот консервативної ідеології у цій частині світу. Це країна із найсуворішим законодавством про аборти в Європі, з величезною роллю католицької церкви у суспільстві та політиці. Це країна, в якій, на думку зовнішніх спостерігачів, демократія перебуває під загрозою, про що свідчать численні резолюції правозахисних організацій. Це країна, яка перебуває у нижній точці своїх відносин із Європейським Союзом.

Але на ситуацію можна подивитись і з іншого боку. Адже, на думку прихильників влади, Польща зараз – це бастіон традиційних цінностей у сучасному світі вседозволеності та лібералізму з його одностатевими шлюбами та мультикультурністю, це самодостатня та горда держава, яка чинить опір диктату транснаціональних корпорацій та брюссельських бюрократів.

Чималою мірою нинішні вибори – це референдум про те, чи вважає більшість польського суспільства нинішній курс країни прийнятним і таким, що заслуговує на продовження.

Не можна применшувати значення польських виборів і для Європи загалом. Перемога на них євроскептичних сил, особливо у світлі недавнього успіху проросійської партії Роберта Фіцо у сусідній Словаччині, може мати далекосяжні наслідки. Тоді як поворот Варшави до Брюсселя здатний запустити "мініперезавантаження" Євросоюзу. "На кону - майбутнє Європи", - сказав директор Європейської ради з міжнародних відносин Марк Леонард варшавському виданню Polityka Insight.

З іншого боку, питають скептики, чи варто переоцінювати значення цієї кампанії? Так, потенційно ці вибори можуть змінити розклад сил у польському парламенті, призвести до перегляду курсу уряду. Але навесні наступного року в Польщі відбудуться місцеві вибори, влітку країна має пройти через вибори до Європарламенту, і нарешті на початку 2025 року поляки обиратимуть президента. Парламентськими виборами Польща входить у період політичної турбулентності, який триватиме добрих півтора року. І ці вибори – лише початок шляху.

15 жовтня поляки обиратимуть дві палати парламенту. Вже сьогодні коментатори впевнені, що опозиції вдасться зберегти чи навіть зміцнити свою більшість у верхній із них – Сенаті. Але оскільки її роль у політичній системі мінімальна, загальна увага прикута до виборів нижньої палати парламенту - Сейму.

вибори в Польщі

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Качинський проти Туска

вибори в Польщі

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Мабуть, головне слово, яке треба засвоїти для розмови про польські вибори, – це "поляризація". Теза про те, що польське суспільство є глибоко роз'єднаним, вже давно стала банальністю. Лінії цього поділу – між розвиненішою західною Польщею та сходом, що відстає в економічному плані, між дедалі ліберальнішими великими містами та консервативною, релігійною провінцією, між поколінням, що застало "будівництво соціалізму", і молоддю, яка народилася після падіння Берлінської стіни, - перекладаються на політичний ландшафт країни.

Суперництво між двома головними політичними силами на цих виборах – це конкуренція архетипів. Уособлення Польщі ліберальної, відкритої Європі та світу, з обмеженою роллю церкви у житті суспільства – це "Громадянська коаліція", конгломерат опозиційних партій та громадських організацій під керівництвом колишнього прем'єра Польщі та голови Європейської ради Дональда Туска. Польща консервативна, католицька, яка черпає силу зі своєї самобутності; країна, приречена на вічне протистояння з Москвою та Берліном, – це картина світу "Права і справедливості" ще одного колишнього прем'єра, Ярослава Качинського.

Ці дві партії домінують на польській політичній сцені вже майже двадцять років. Протистояння між ними за цей час перетворилося з жорсткої, хоч і, на думку деяких експертів, дещо награної, конкуренції у справжню політичну війну.

У цій війні багато особистого: Ярослав Качинський неодноразово заявляв, що Дональд Туск особисто винен у загибелі його брата, колишнього президента Польщі Леха Качинського, в авіакатастрофі під Смоленськом у квітні 2010 року.

Напруга у відносинах між ними не спадає і до сьогодні. У травні цього року Ярослав Качинський заявив, що перемога опозиції на жовтневих виборах стала б "кінцем Польщі". Опозиція у відповідь обіцяє після своєї перемоги судити низку лідерів ПіС, у тому числі самого Качинського, в Державному трибуналі.

Тому не варто дивуватися, що нинішня виборча кампанія пройшла в атмосфері взаємних звинувачень та образ двох великих партій.

Туск

АВТОР ФОТО,REUTERS

Підпис до фото,

Дональд Туск очолює найбільшу опозиційну групу "Громадянська коаліція"

ПіС звинувачує Туска в тому, що на посту прем'єра він схвалив план оборони Польщі, який передбачав, що у разі нападу Росії польські війська займуть лінію оборони по річці Вісла. "Туск хотів, щоб Люблін і Жешув (перебувають на східному березі Вісли) стали польською Бучею", - грізним голосом каже у телерекламі міністр оборони Маріуш Блащак.

У відповідь Дональд Туск звинувачує Качинського у знищенні польської економіки та у розв'язанні в країні повноцінної громадянської війни.

При цьому, кажуть спостерігачі, предметного діалогу щодо важливих для країни проблем не видно. Кожна з великих партій збудувала власну картину світу, яку транслює своєму виборцеві за допомогою лояльних медіа.

"Нинішня кампанія є дуже схематичною і не стосується важливих для Польщі та поляків проблем. Вона концентрується на тому, що можна легко "продати" через ЗМІ, що вже використовувалось у попередніх кампаніях", - каже ВВС доктор Матеуш Каміонка, політолог із краківського Ягеллонського університету.

ПіС: безпека і референдум

Ярослав Качинський – віцепрем’єр-міністр Польщі та лідер правлячої партії "Право і справедливість"

АВТОР ФОТО,LECH MUSZYNSKI/EPA-EFE/REX/SHUTTERSTOCK

Підпис до фото,

Ярослав Качинський – віцепрем’єр-міністр Польщі та лідер правлячої партії "Право і справедливість"

Партія "Право і справедливість" збудувала свою кампанію навколо цінності безпеки. Її головне гасло – "Безпечне майбутнє поляків". На початку літа, коли на території сусідньої Білорусі концентрувалися виведені з України підрозділи ПВК "Вагнера", цей посил читався дуже ясно: тільки нинішня влада своїми рішеннями – зокрема, масштабними закупівлями озброєння для польської армії та будівництвом паркану на кордоні з Білоруссю – зможе захистити поляків від загрози зі Сходу.

Проте знахідка ніким не поміченої російської ракети в лісі під Бидгощем та порушення повітряного кордону Польщі в районі Біловезької пущі двома російськими гелікоптерами ставлять під сумнів компетенції людей, які гарантували полякам безпеку.

Додатковим ударом для ПіС став "візовий скандал": у вересні журналісти з'ясували, що чиновники тамтешнього МЗС створили мережу, учасники якої масово видавали польські візи мігрантам з країн Азії та Африки за винагороду. Опозиціонери назвали цей скандал наймасштабнішою аферою в історії Польщі; вона, на їхню думку, показала лицемірство партії влади з її максимально жорсткою позицією у питаннях міграції.

Ще один коник ПіС – соціальна політика. Напередодні нинішніх виборів уряд оголосив про розширення своєї флагманської програми "500+", яка передбачає виплати 500 злотих на місяць на кожну неповнолітню дитину, до "800+". Інший передвиборчий крок влади – зниження кредитної ставки на купівлю першої квартири для молодих сімей до 2% річних. У ту ж канву лягає і ініціатива "Безкоштовні ліки", спрямована на людей молодших 18 і старших 65 років, – вона почала діяти з 1 вересня цього року.

У своїй агітаційній кампанії ПіС активно використовує суспільні засоби масової інформації – особливо першу кнопку польського телебачення. Ці ЗМІ мали б займати нейтральну позицію, але насправді вже давно перетворилися на пропагандистські рупори партії влади.

Нарешті, ще одна характерна риса нинішньої кампанії ПіС – явний євроскептицизм. Стосунки Варшави з Брюсселем остаточно зіпсувала ініційована партією Качинського реформа системи правосуддя: у ЄС вважають, що вона переводить суди під контроль виконавчої влади. Останній акорд суперечки тривалістю у кілька років – відмова Брюсселя виділяти Варшаві понад 30 млрд євро з фондів ЄС на постпандемічне відновлення економіки. Польща, своєю чергою, відмовляється дотримуватися вказівок із Брюсселя: мовляв, захищатимемо суверенітет до останнього.

Попри те, що ставлення поляків до ЄС загалом залишається позитивним, минулого тижня лояльний до влади тижневик Do Rzeczy помістив на свою обкладинку слоган "Так! Потрібно вийти з Європейського Союзу!" Польські коментатори називали це спробою ПіС розширити своє електоральне поле за рахунок націоналістів-євроскептиків: інших резервів у партії влади не видно.

Головне завдання, яке стоїть перед ПіС на фінішній прямій виборів, полягатиме в тому, щоб привести на виборчі дільниці максимальну кількість своїх прихильників. Ймовірно, саме на це спрямований ініційований владою референдум, що відбудеться у день виборів.

Його питання мають явно політичний характер. Два з них стосуються нелегальної міграції, одне – неприпустимості розпродажу державного майна, ще одне – неприпустимості підвищення пенсійного віку. Мало того, що вони нібито мають бути незручними для Дональда Туска, виходячи з його прем'єрського досвіду, вони ще цілком можуть змусити прийти на дільницю людину, яка в принципі брати участь у виборах не планувала, але має чітко визначену думку щодо котрогось із питань референдуму.

Опозиція закликала своїх прихильників бойкотувати референдум: якщо в ньому візьме участь менше половини поляків, його визнають таким, що не відбувся.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...