RSS

Єврокомісія надала Україні три рекомендації у рамках продовження безвізу

2023-10-19 12:28:00
Єврокомісія надала Україні три рекомендації у рамках продовження безвізу -
Єврокомісія оприлюднила сьогодні так звану шосту доповідь за механізмом призупинення безвізових подорожей, в якій запропонувала внести нові, більш жорсткі вимоги для продовження безвізового режиму між ЄС та третіми країнами. Документ, зокрема, містить рекомендації для країн-сусідів ЄС, у тому числі – для України.

 

Як повідомляє Укрінформ, повний текст документу оприлюднений на сайті Європейської Комісії.

«В цілому Україна продовжує виконувати вимоги для візової лібералізації та вживає заходи для вирішення деяких попередніх рекомендацій Європейської Комісії. Разом з цим, потрібні подальші зусилля, наскільки це є можливим у поточному контексті», - зазначається у документі.

Рекомендації, які Єврокомісія надає Україні цього року, складаються з трьох головних пунктів.

 

Перший стосується адаптації візової політики України до переліку ЄС щодо країн, громадяни яких потребують віз, особливо стосовно тих країн, які є джерелом походження нелегальної міграції або безпекових ризиків для ЄС.

 

Наразі Україна має безвізовий режим з 15-ма країнами, що включені до переліку ЄС як такі, що потребують візи для подорожей до ЄС. Зокрема, йдеться про Вірменію, Азербайджан, Бахрейн, Білорусь, Еквадор, Казахстан, Кувейт, Киргизстан, Монголію, Оман, Катар, Саудівську Аравію, Таджикистан, Туреччину та Узбекистан. Як зазначається у доповіді Єврокомісії, з боку України у 2022 році не спостерігалося жодного прогресу у приєднанні до візової політики ЄС по відношенню до згаданих країн.

 

По-друге, Україні пропонується продовжити зусилля у боротьбі проти організованої злочинності, із особливою увагою до упередження контрабанди вогнепальної зброї та наркотиків, незважаючи на виклики, які постають у цих сферах у зв’язку із війною.

«Потенційне збільшення контрабанди вогнепальної зброї є предметом занепокоєння для ЄС та для України. В лютому 2023 року, ЄС розпочав імплементацію переліку дій з упередження поширення вогнепальної та стрілецької зброї на тлі диверсифікації такої зброї в контексті агресивної війни Росії проти України. Особлива увага приділяється повному застосуванню заходів безпеки на кордонах для виявлення контрабанди вогнепальної зброї», - йдеться у документі.

Як зазначається, у цих зусиллях країни-члени ЄС, включаючи їх митні та прикордонні служби, Агентство з охорони кордонів ЄС Frontex, EMPACT (Європейська платформа проти кримінальних загроз), Європол, а також Допоміжна прикордонна місія ЄС для Молдови й України (EUBAM) відіграють головну роль.

 

Нарешті, третім пунктом рекомендацій Європейської Комісії для продовження дії безвізового режиму з ЄС є продовження зусиль у боротьбі з корупцією, включаючи ухвалення плану дій з реалізації Стратегії повернення злочинних активів на 2023-2025 рокі (що була ухвалена Кабінетом міністрів України 1 серпня поточного року – ред.), та доповнення законодавства щодо діяльності АРМА (Агентства з розшуку та менеджменту активів) щодо управління вилученими активами.

«Після того, як Україна у червні 2022 року отримала статус кандидата на входження до ЄС, українська влада розпочала широку реформу усього правового сектору, яка триває. Зокрема, доповідь констатує, що, незважаючи на ускладнення в реалізації реформ, що пов’язані із війною, Україна досягає прогресу у реалізації тематичних Планів дій, зокрема, щодо боротьби проти контрабанди наркотиків та проти організованої злочинності.

Як вже повідомлялося, з 2017 року Європейська Комісія ухвалила п’ять попередніх доповідей в контексті Механізму призупинення безвізових подорожей, які містили аналіз ситуації в країнах Західних Балкан (Албанія, Боснія й Герцеговина, Чорногорія, Північна Македонія та Сербія), а також в країнах-учасницях Східного партнерства (Грузія, Молдова у Україна), з якими ЄС має безвізовий режим, що дозволяє громадянам згаданих країн перебувати без віз на території держав ЄС на термін 180 діб протягом одного року.

 

У березні 2022 року, у відповідь на російську агресію проти України, ЄС ініціював так звану Директиву тимчасового захисту для громадян України, переважно, - жінок і дітей, які були вимушені виїхати з країни, рятуючись від російських обстрілів, яка, зокрема, надає право безперешкодного в’їзду та перебування українців на території країн-членів ЄС.

 

Україна користається статусом безвізового режиму з ЄС з травня 2017 року.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...