RSS

"Україна не прийме заморожений конфлікт". Як у Давосі обговорили мир з Росією

2024-01-15 12:40:00
-

Президент України Володимир Зеленський у понеділок візьме участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Протягом вихідних там відбувся черговий раунд міжнародних переговорів про врегулювання російсько-української війни.

Як повідомили в Офісі президента, 15 січня Зеленський почне робочий візит до Швейцарії, пише ВВС Україна.

"У межах візиту президент зустрінеться з головами обох палат парламенту, лідерами партій та президенткою Швейцарії, візьме участь у Всесвітньому економічному форумі та проведе низку двосторонніх зустрічей", — йдеться у заяві відомства.

Напередодні організатори Всесвітнього економічного форуму в Давосі анонсували виступ Зеленського 16 січня зі спеціальною промовою на панелі "Досягнення безпеки та співпраці у фрагментованому світі".

 

У неділю в Давосі відбулась зустріч представників понад 80 країн та міжнародних організацій, які обговорювали українську "формулу миру". Це вже четверта така зустріч, в якій крім західних країн, які підтримують Україну, беруть участь і держави Глобального Півдня.

Після консультацій голова Офісу президента Андрій Єрмак, який очолював українську делегацію в Давосі, зазначив, що Україна "ніколи не погодиться і не прийме жодного заморожування конфлікту".

"Це неприйнятно для українського суспільства… Україні не потрібні заморожені конфлікти. Україні потрібен справедливий мир,— цитує Єрмака Українська служба "Радіо Свобода". — І Україна хоче не допустити будь-яких потенційних агресій у майбутньому і використовує цю можливість".

Обговорення "формули миру"

У Давосі, а раніше — на Мальті і в Саудівській Аравії, обговорювалася українська "формула миру", яку Зеленський представив на саміті "Великої двадцятки" 15 листопада 2022 року.

 
Андрей Ермак

АВТОР ФОТО,REUTERS

Підпис до фото,

Андрій Єрмак каже, що його ніхто не намагався переконати у необхідності територіальних поступок

План складається з 10 пунктів і серед іншого включає виведення російських військ зі всієї міжнародно визнаної території України, в тому числі з Криму, покарання військових злочинців і виплату компенсацій.

Україна розраховує на проведення у майбутньому масштабного міжнародного саміту, де світові лідери затвердять ці загальні принципи врегулювання війни.

Згідно із заявою голови Офісу президента, у Мальті розглянули перші п'ять пунктів "формули миру" (ядерна, продовольча та енергетична безпека, звільнення в'язнів та депортованих, а також відновлення територіальної цілісності України).

У неділю ж обговорювали наступні п'ять пунктів українського плану: виведення російських військ, відновлення справедливості, екологічна безпека, недопущення ескалації та повторення конфлікту, а також підтвердження закінчення війни.

Росія в обговоренні української формули участі не бере, оскільки заперечує проти всіх її пунктів.

У неділю голова МЗС Швейцарії Іньяціо Кассіс закликав знайти спосіб, як зробити Москву частиною дискусій про "формулу миру".

"Нам потрібно буде знайти спосіб включити Росію в цей [мирний] процес. Миру не буде, якщо Росія не скаже своє слово. Але це не означає, що ми повинні просто сидіти і чекати, поки Росія щось зробить зовсім навпаки. Щохвилини, поки ми чекаємо, десятки цивільних в Україні гинуть або зазнають поранень. Ми не маємо права просто чекати", — додав він.

Роль Китаю та Глобального Півдня

На пресконференції після переговорів у неділю Єрмак заявив, що Україна зацікавлена в участі у переговорах Китаю.

Премьер Госсовета Китая Ли Цян

АВТОР ФОТО,REUTERS

Підпис до фото,

Прем'єр Держради Китаю Лі Цян вже прибув до Давосу

Китайську делегацію на економічному форумі в Давосі очолюватиме прем'єр Держради Китаю Лі Цян. Як повідомляє Reuters, у відповідь на питання, чи планується зустріч Зеленського з Цяном, Єрмак відповів: "Побачимо".

Він додав, що поки що не бачив остаточний графік президента в Давосі.

Кассіс у зв'язку цим також сказав, що "Китай відіграє значну роль". "Ми маємо знайти способи працювати з Китаєм із цього питання", — додав глава швейцарського зовнішньополітичного відомства.

Китаю цього разу не було серед учасників обговорення української "формули миру". Раніше представники Пекіна брали участь лише у форумі в Джідді.

Єрмак повідомив, що своїх представників на форум делегували 39 країн Європи, 18 держав Азії, 12 — Африки, шість — Південної Америки, три — Північної Америки та дві — Океанії.

"Країни регіонів Глобального Півдня все більше включаються до нашої роботи. Це свідчить про розуміння: цей конфлікт у Європі є викликом для всього людства", — заявив Єрмак.

Для України важливо залучити до участі в саміті якнайбільше держав, бо вона прагне заручитися підтримкою не тільки своїх традиційних союзників на Заході, але і на Глобальному Півдні.

Як зазначає Reuters, позиція Глобального Півдня щодо російсько-української війни широко обговорювали перед переговорами в Давосі. Багато держав Африки, Латинської Америки та Близького Сходу не висловлювали чіткої позиції з приводу конфлікту, але брали участь у переговорах у Давасі, продовжує агентство.

Неназвані європейські чиновники, з якими поговорили журналісти Reuters, заявили, що країни Глобального Півдня переважно висловлювали співчуття Україні. При цьому деякі з них говорили про необхідність спробувати розв'язати питання, які порушує Росія.

Єрмак заявив, що під час недільної зустрічі в Давосі ніхто не просив його про будь-які територіальні компроміси з Росією.

Тим часом, як повідомляють агентства Reuters і Bloomberg, на саміті в Давосі Зеленський, який намагається забезпечити нове фінансування для України, може зустрітися з головою банку JPMorgan Chase Джемі Даймоном.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...