RSS

Трамп заявив Зеленському, що Путін хоче зупинити війну. Деталі зустрічі

2024-09-27 21:40:00
Трамп заявив Зеленському, що Путін хоче зупинити війну. Деталі зустрічі -

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом у Нью-Йорку у п'ятницю, 27 вересня.

Про це пише ВВС Україна.

Дональд Трамп перед та після зустрічі вразив журналістів заявами, що він має гарні стосунки з Путіним, і що президент Росії хоче зупинити війну.

Чи хоче Путін зупинити війну

Перед розмовою президенти дали невеличкий брифінг.

"У нас хороші стосунки... ", - сказав Трамп про свої взаємини з президентом Зеленським на початку зустрічі.

"І в мене також хороші стосунки з президентом Путіним", - продовжив він.

На що президент Зеленський з посмішкою відповів: "Сподіваюсь, у нас з вами стосунки кращі".

"Для танго треба двоє", - віджартувався Трамп.

Кандидат від республіканців сказав, що в разі перемоги "ми це вирішимо дуже швидко", очевидно, маючи на увазі війну Росії проти України.

Він також порівняв Зеленського з "шматок сталі" і зауважив, що саме коментар президента України поклав край "містифікаціям з приводу його імпічменту" у 2019 році.

"Ця країна пройшла через пекло, як небагато країн, як це траплялося будь-де. Ніхто ніколи нічого подібного не бачив. Це жахлива ситуація", - прокоментував Трамп російсько-українську війну.

Зеленський ще раз нагадав, що вирішив зустрітися з обома кандидатами у президенти, бо ніхто не знає наразі, хто переможе на виборах, а до листопада "Путіна можна спробувати зупинити".

А вже під час спілкування з пресою після зустрічі Трамп здивував заявою, що Путін бажає зупинити війну.

"Я переконаний, що коли виграю, у нас буде дуже справедлива і насправді досить швидка угода. Вона (війна. - Ред.) має зупинитися, президент (Зеленський. - Ред.) хоче, щоб вона зупинилася. І я певен, що президент Путін хоче, щоб вона зупинилася. І це гарне поєднання", - наголосив Трамп. Цю заяву транслював канал FoxNews.

Володимир Зеленський на зустрічі з Дональдом Трампом у Нью-Йорку

Автор фото,Getty Images

Підпис до фото,Володимир Зеленський на зустрічі з Дональдом Трампом

Трамп кілька разів наголосив, що мирна угода має бути справедливою. Але на питання про те, як саме виглядатиме "справедлива" угода, конкретної відповіді не дав.

"Поки що рано про це говорити. У мене є свої ідеї, і у президента (Зеленського. - Ред.) точно є свої ідеї. Це має бути справедливо."

Зеленський, що стояв поруч із Трампом, прокоментував у відповідь: "Цю війну не треба було починати. Я думаю, що проблема в тому, що Путін убив стільки людей, і, звичайно, ми повинні зробити все, щоб тиснути на нього, щоб він припинив цю війну. Він на нашій території - це найголовніше для розуміння - він на нашій території".

Трамп не відповів, чи буде ще одна зустріч з українським президентом: “Цілком можливо, але я думаю, що президент сказав це найкраще: це війна, якої не повинно було бути”.

Як повідомляє Голос Америки, перед самою зустріччю з президентом України Дональд Трамп сказав репортерам, що не вважає своє бачення закінчення війни "капітуляцією".

"Це - не капітуляція. Моя стратегія полягає в тому, щоб врятувати життя. Я хочу врятувати життя. Мільйони людей мертві, на мільйони більше, ніж вони навіть думають. І це не моя битва, але це боротьба за порятунок людства", - пояснив кандидат від республіканців.

Він додав, що "це страшна війна, якої б ніколи не було", якби Трамп був президентом.

Зеленський

Автор фото,Alex Kent/Getty Images

Підпис до фото,Президент України Зеленський на зустрічі з Дональдом Трампом у Нью-Йорку

Нагадаємо, що Трамп і Зеленський мають досить складну історію стосунків.

У 2019 році Палата представників оголосила Дональду Трампу, тоді президенту США, імпічмент. Звинувачення, зокрема, стосувалися і того, що він начебто тиснув на президента Зеленського, аби той допоміг у пошуку компрометуючої інформації на свого тодішнього суперника на президентських виборах 2020 року, Джо Байдена. Інформація стосувалася діяльності сина Байдена, Гантера в Україні.

Але в Сенаті імпічмент Трампа через Україну провалився. Проте у тому ж 2020 році Трамп програв виборчу кампанію і президентом став Джо Байден.

Що передувало зустрічі

До останнього моменту не було відомо, чи зможе зустрітися Володимир Зеленський з Дональдом Трампом. Зрештою, українському президенту довелося подовжити візит на один день, щоб таки отримати двосторонню зустріч з кандидатом від республіканців.

Ще перед поїздкою до штатів Зеленський заявляв, що бажає представити план перемоги обом кандидатам в президенти США - Камалі Гарріс і Дональду Трампу.

У ході візиту в американських ЗМІ почали з’явилися повідомлення, що республіканці не в захваті від ідеї зустрічі з лідером України.

Як виявилося згодом, сам факт зустрічі тоді ще не був тоді підтверджений, і українська сторона до останнього узгоджувала ці моменти з американськими партнерами.

При цьому ЗМІ цитували досить жорсткі і критичні висловлювання Трампа про Україну.

До прикладу, у вівторок, 24 вересня під час виступу в Савані, штат Джорджія, Дональд Трамп назвав президента Зеленського “найбільшим комерсантом в історії”.

“Щоразу, коли він приїжджає до нашої країни, то повертається з 60 мільярдами доларів”, – заявив Трамп.

Кандидат у президенти від Республіканської партії та колишній президент США Дональд Трамп дивиться на Trump Tower у Нью-Йорку, США, 26 вересня 2024 року.

Автор фото,REUTERS/David Dee Delgado

Підпис до фото,Дональд Трамп виступає перед пресою в Нью-Йорку

Проте вже під вечір четверга, 26 вересня, Трамп заявив журналістам у Нью-Йорку, що "президент Зеленський попросив про зустріч зі мною, і я зустрінуся з ним завтра зранку". Він також опублікував у своїх соцмережах лист Зеленського з проханням про зустріч.

Цьому оголошенню передувала вимога спікера Палати представників республіканця Майка Джонсона (від рішення якого пів року залежало схвалення пакету допомоги Україні на 60 млрд доларів - він його фактично блокував) звільнити українського посла у США Оксану Маркарову.

Причина - організація візиту делегації Зеленського на Скрентонський армійський боєприпасний завод у Пенсильванії, де виробляють складові частини артилерійських і мінометних снарядів. Цей завод делегація Зеленського відвідала у перший день візиту, 22 вересня.

Президент України Зеленський відвідав Пенсильванський завод боєприпасів, Скрентон, США, 22 вересня 2024

Автор фото,Офіс президента

Підпис до фото,Президент України Зеленський відвідав Пенсиванський завод боєприпасів, Скрентон

Республіканець назвав це ймовірним "втручання у вибори США" через те, що в делегації не було жодного представника їхньої партії.

Пенсильванія, де розташований завод - це так званий "перехідний" штат, де симпатії виборців можуть визначати результат президентських виборів. Тому саме за голоси її мешканців йде запекла боротьба між демократами і республіканцями.

Через кілька годин після зустрічей українського президента у Білому домі з президентом Джо Байденом і Камалою Гарріс Дональд Трамп оголосив про свою зустріч з Зеленським.

"Я зустрінуся з ним завтра вранці близько 9:45 у Trump Tower", – сказав Трамп журналістам у Нью-Йорку.

"Це ганьба, що відбувається в Україні. Стільки смертей, стільки руйнувань, це жахливо", - коментував він ситуацію в Україні у відповідях на питання журналістів.

Перед цим він критикував президента Зеленського за відмову укласти угоду з Росією про закінчення війни.

Незадовго до візиту в США президент Зеленський заявив журналу New Yorker, що вважає, що Трамп "насправді не знає, як зупинити війну".

Коли Трампа запитали про цей коментар Зеленського, він відповів: "Думаю, я не погоджусь із ним. Він не знає мене".

Про що розмовляли з Байденом і Гарріс

Офіс українського президента не повідомляє багато про план перемоги чи реакцію на нього у Білому домі. Кажуть, що "лідери обговорили дипломатичні, економічні та військові аспекти Плану й доручили своїм командам провести консультації щодо наступних кроків".

Президент України Володимир Зеленський у Білому домі у Вашингтоні, США, 26 вересня 2024 року

Автор фото,Getty Images

Підпис до фото,Зустріч Зеленського і Байдена

Під час зустрічі український президент ще раз подякував Джо Байдену за "всі роки підтримки України".

"Я пам'ятаю, яким важливим був ваш телефонний дзвінок до Києва в перший день російського вторгнення. І я також пам’ятаю ваш візит в Україну у критичний момент у лютому 2023 року – це було хоробре рішення", – заявив Володимир Зеленський.

Результати зустрічі – якщо вони будуть – можуть стати відомі у жовтні, під час зустрічі лідерів українських союзників в Німеччині. Там вони зберуться для координації подальшої допомоги Україні.

Президент Байден і віцепрезидентка Гарріс зустрічаються з президентом України Володимиром Зеленським, Вашингтон, США, 26 вересня 2024 р.

Автор фото,SHAWN THEW/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Підпис до фото,Камала Гарріс і Володимир Зеленський у Вашингтоні

Окрему зустріч президент Зеленський мав і з Камалою Гарріс – вже як однією з кандидаток на посаду наступного президента США.

Теми зустрічі також були з прицілом на майбутнє – йшлося про можливість використання доходів від заморожених російських активів для захисту України (про що США так і не змогли домовитися з європейськими партнерами за час президентства Байдена), а також, як повідомляє Офіс президента, про "притягненням до відповідальності всіх російських воєнних злочинців".

"Моя підтримка народу України непохитна. Я пишаюся тим, що стою пліч-о-пліч з Україною. Я продовжуватиму підтримувати Україну і працюватиму над тим, щоб Україна перемогла у цій війні", – сказала віцепрезидентка США.

Вона також заявила, що "забезпечить перемогу України в цій війні".

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...