RSS

Перевізники Словаччини заблокували пункт пропуску на кордоні з Україною

2023-11-21 22:52:00
Перевізники Словаччини заблокували пункт пропуску на кордоні з Україною -

На території Словаччини перевізники блокують вантажівки, які їдуть через єдиний пропускний пункт з Україною "Вишнє Нємецке-Ужгород", повідомляє МВС та Держприкордонна служба.

У такий спосіб словаки підтримують польських колег, які третій тиждень блокують кордон з Україною, вимагаючи скасування лібералізації правил ЄС для українських перевізників.

За інформацією від словацьких прикордонників, блокування розпочалося 21 листопада з 13:30. Його проводить Спілка перевізників Словаччини (UNAS).

Як довго триватиме блокада - прикордонникам невідомо.

"Вони (словацькі перевізники – Ред.) заявили, що робитимуть короткі протести. Дві години – а потім машини пропускатимуть. А потім знову блокуватимуть", - каже ВВС Україна Руслан Паращич, голова Міжнародної транспортної асоціації України.

 

Словаки не здатні заблокувати потік товарів так сильно, як поляки. Україна має протяжний кордон з Польщею, де поляки блокують відразу три КПП, натомість словацький кордон - це лише один пропускний пункт.

Але до нього найближче українським водіям, які хочуть оминути польську блокаду і скоріше дістатися додому.

За даними словацької сторони, станом на 13:30 на "Вишнєму Нємецькому" стояло 300 заблокованих машин.

Оновлених даних українські прикордонники поки що не мають.

"Мікроавтобус з вагончиком"

Це не перша словацька акція - у п'ятницю словаки вже виходили на страйк біля КПП своєму кордоні. Це тривало лише годину і було "попередженням", заявляв президент UNAS Станіслав Скала.

Але якщо їх не почують, словаки обіцяли протестувати далі.

Заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач сказав ВВС Україна, що помітивши такі рухи з боку Словаччини, Україна звернулася до словацького міністерства транспорту з проханням зустрітися і обговорити потенційну проблему.

Але тільки сьогодні від словацької сторони прийшов лист-підтвердження, каже Деркач. Через вибори і новий уряд у Словаччині комунікації ще не налагодилися.

Український посол також зустрічався із керівництвом Спілки перевізників Словаччини. Там підтвердили намір блокувати кордон, але повідомили, що чекають відповіді на свій лист від Єврокомісії та словацького міністерства транспорту.

Тож чому блокада почалася сьогодні - незрозуміло. Офіційний лист від прикордонників став єдиним підтвердженням початку страйків, хоч там і немає жодних деталей, каже Деркач.

На протест навіть не прийшли перевізники як такі, розповідає він. Одна з автомобільних організацій, яка навіть не є організатором страйку, просто поставила впоперек дороги "мікроавтобус з вагончиком".

блокада

АВТОР ФОТО,UNAS

Підпис до фото,

Перша акція словаків минулого тижня була маленькою, всього лише на годину

"Наші фури стоять впритул до цього вагончика, і не можуть далі проїхати. На узбіччя їм виїжджати не можна".

У Словаччині, пояснює Деркач, не потрібно отримувати дозволів для початку протесту, як у Польщі. Власник вагончика просто обійшовся штрафом.

Під кінець робочого дня, пояснює заступник міністра, цей вагончик мали прибрати з дороги.

"Можливо, сьогодні була якась пробна історія - побачити реакцію", - каже Деркач.

Вимоги словаків і поляків

Раніше словацькі перевізники давали Україні тиждень на роздуми до 25 листопада, інакше блокуватимуть кордон знову, казав ВВС Україна на кордоні український далекобійник, який став свідком першого протесту.

Але Сергій Деркач не надто розуміє, що не влаштовує словацьких водіїв.

"Те, що ми бачимо зараз - це точно не економічна історія. Словаки їздять в Україну на перевезення частіше, ніж поляки. Польські перевізники заявляли публічно - і скоріше за все причина в цьому - що вони їздять до організацій в різні країни і шукають там підтримки".

"Яке там підгрунтя - я не знаю. Можливо, це політична історія, можливо, хтось за це платить - невідомо".

Словацькі перевізники заявляли, що їх не влаштовує, що з минулого літа українські водії їздять до ЄС без дозволів.

Раніше дозволи в обмеженій кількості видавала кожна країна ЄС, але щоб спростити життя українським перевізникам під час війни влітку 2022 року ЄС схвалив угоду про спрощення автоперевезень з Україною.

блокада

АВТОР ФОТО,FACEBOOK СЕРГІЙ ДЕРКАЧ

Підпис до фото,

Польська і українська сторона вже третій тиждень ведуть перемовини

Це тимчасовий договір, "транспортний безвіз", який уже раз продовжили до наступного літа, і скоріше за все планують продовжувати далі.

Договір схвалили усі країни ЄС, у тому числі Словаччина і Польща, і в односторонньому порядку його розірвати не можна.

Єврокомісія не раз заявляла, що щонайменше до літа-2024 угоду не скасує, але може обговорити з країнами-підписантами окремі її положення, якщо виникають проблеми.

16 листопада ввечері заступник міністра Сергій Деркач сказав, що на перемовинах з польською офіційною стороною питання дозволів навіть не обговорюється.

Натомість сторони напрацювали рішення, як зменшити черги на кордонах, на які скаржаться польські водії.

Але, за словами Деркача, польські протестувальники не погодилися з цим і продовжили протест.

Якщо словаків, згідно з їхніми заявами, не влаштовують тільки скасування дозволів для українців, то в поляків список вимог довший.

Польські водії вимагають жорсткіших правил для іноземних перевізників всередині Європи, щоб у Польщі неможливо було реєструвати компанії, якщо їхні фінанси перебувають за межами ЄС.

А також окрему чергу для пустих фур, окрему - для машин на номерах ЄС в українській системі "Е-черга", а також доступ до української системи виїзду чоловіків "Шлях".

блокада

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Підпис до фото,

Польські водії під час блокади

На перемовинах присутні і польські перевізники.

"Я їх особисто питаю - колеги, що ви хочете вирішити? У чому проблема?Вони кажуть, що втратили свій бізнес. Раніше вони працювали в Росії і Білорусі, зараз у них немає замовлень", - пояснює Деркач.

Він каже, що поляки хочуть їздити на замовлення в Україну. Зараз, під час війни, українці можуть перевозити вантажі тільки суходолом.

98% усього, що раніше перевозили морем, тепер їде у фурах, каже Деркач. Тож роботи багато, і польські перевізники теж хочуть їздити в Україну. І якщо вони обмежать можливості українським водіям вільно пересуватися - то так і станеться.

"Говорити про компроміси у цій ситуації дуже важко", - каже Деркач.

Можливий вихід

Якщо перемовини не принесуть результатів, доведеться застосовувати інші важелі впливу.

Сергій Деркач каже, що Україна фіксує численні порушення проведення блокади.

Коли польські перевізники заповнювали документи, щоб отримати дозвіл на протест, вони прописували його умови: давати дорогу гуманітарним вантажам, швидкопсувним, пропускати небезпечні - ті, які перевозять паливо, газ, інші хімічні речовини, і пропускати вантажівку раз на годину.

"Але зараз ми бачимо, що на Ягодині їде 8 машин за день, одна машина в три години. І вони не пропускають швидкопсувні, гуманітарні, та взагалі не пропускають небезпечні вантажі, а такі машини не можуть довго стояти".

Міністерство зафіксувало ці порушення, направило їх у міністерство транспорту Польщі і чекає відповіді.

Завтра Україна, Польща і Єврокомісія також знову мають зустрітися для перемовин.

Напруга зростає

Тим часом українським водіям на кордоні, схоже, вривається терпець.

"Я хотів би подякувати нашим братам полякам за ці страждання", - сказав кореспондентці BBC Сарі Рейнсфорд далекобійник Станіслав Тимощук, який на кордоні уже сім днів. Він додав, що від нього та його колег "напевно, вже тхне як від псів".

"Щоночі у моєму місті повітряні атаки, моя сім’я там, а я застряг тут. Тож якщо вам не подобається, що ми тут, просто відпустіть нас додому!"

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков каже, що вбік Ягодина черга вже розтяглася на понад 30 кілометрів, вбік Рави-Руської - 10 кілометрів, а вбік Краківця - на понад 16 кілометрів.

Щоб допомогти водіям, на кордоні від міністерства працює команда, що роздає продукти, воду і ліки.

блокада

АВТОР ФОТО,FACEBOOK ОЛЕКСАНДР КУБРАКОВ

У міністерстві підтвердили, що за час протестів у своїй вантажівці перед пунктом пропуску “Дорогуськ - Ягодин” помер 54-річний український водій, який планував перетнути кордон.

Руслан Паращич каже, що представники його Міжнародної транспортної асоціації України вирішили організувати у відповідь полякам власний протест.

За його словами, зараз на українському кордоні стоїть приблизно 40 машин з транспарантами. "Так, ми на українському боці, але по той бік є камери, і вони можуть про нас дізнатися".

"Якщо втрачатиме Україна – втрачатиме і Польща", - каже Паращич про те, що написано на плакатах, які тримають українські водії.

Протестувальники з українського боку вимагають від поляків повернути українських водіїв додому та припинити "дискримінацію".

Паращич не надто вдоволений темпами перемовин.

"Ніхто нічого не озвучує, всі очікують, міністерства, президенти (Польщі та України - Ред.) - ніхто нічого не заявляє".

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...