RSS

«Хвороба Х»: Йдеться про гіпотетичну пандемію, до якої ми маємо готуватись, – лікар-вірусолог

2024-01-16 11:36:00
«Хвороба Х»: Йдеться про гіпотетичну пандемію, до якої ми маємо готуватись, – лікар-вірусолог -

Любов Базів. Київ. Укрінформ

 

Поки ми готували до публікації інтерв’ю з відомим українським вірусологом Аллою Мироненко щодо епідемічної ситуації з захворюваності в Україні на грип, у ЗМІ з’явилася інформація про нову «Хворобу Х», яка за попередженням ВООЗ може спричинити кількість смертельних випадків у 20 разів більшу, ніж була під час пандемії коронавірусу. Широкому загалу про цю нову хворобу відомо дуже мало, все що ми знаємо – це гіпотетична назва невідомого патогена, здатного викликати епідемію чи пандемію.

 

За словами голови Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США Ентоні Фаучі, «Х» у назві означає «несподіваність». Також відомо, що 17 січня на Всесвітньому економічному форумі в Давосі у Швейцарії обговорять можливу пандемію через цю хворобу. Чекаємо, щоб оперативно проаналізувати для вас.

 

Тому перше питання у нашому інтерв’ю з пані Аллою стосувалося не основної запланованої теми грипу, а саме «Хвороби Х».

 

- Пані  Алло, чи вже є у нас привід для хвилювання щодо нової епідемії через «Хворобу Х», чи все ж цього разу людство може бути більш підготовленими до зустрічі з новим вірусом?

 

- Насправді мова йде про наступну гіпотетичну пандемію, до якої ми маємо готуватись, бо це питання часу. Чим більше населення планети, тим більше вірогідність пандемій. Тому треба, щоб була стратегія реагування, включаючи наявність вірусологів, лабораторних спроможностей, технологічних підходів, розроблених технологій виготовлення вакцин, противірусних препаратів, взаємного інформування про незвичайні події та ще багато іншого. Підготовка. Поки боятись нічого.

 

Є РЕГІОНИ, В ЯКИХ ЖОДНОГО ВИПАДКУ ГРИПУ ПОКИ ЩО НЕ ЗАРЕЄСТРУВАЛИ

 

- Тоді поки видихаємо і переходимо до вже знайомих нам – грипу, ковіду та інших гострих респіраторних вірусів, які теж можуть принести людям багато неприємностей. Наприклад, нещодавно ВООЗ рекомендувала поновити карантинні заходи на тлі зростання захворюваності на COVID-19. Наскільки це актуально для України? Доведеться повертати масковий режим?

 

- За даними, які ми мали перед Новим роком, зростання захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції по Україні було 15% – тобто епідпоріг не перевищений. І станом на зараз – рівень захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції кардинально не змінився. Це зрозуміло, бо були свята: люди роз’їхались, тривали шкільні канікули. Однак, відсоток позитивних на грип зразків зріс у три рази. Тобто число хворих саме на грип збільшується.

 

Тут треба зважити, з чим порівнювати – з минулим чи з позаминулим роком. Бо в позаминулому 2022 році (в період, коли ще не було повномасштабної війни) було зафіксовано зростання захворюваності вище епідемічного порогу. А вже на кінець лютого, коли орки вторглися в Україну, була зовсім інша ситуація – нам було не до звернення в поліклініку, тобто там взагалі пробіл. 

 

А от минулого року на фоні великої війни (оскільки багато людей поїхали з країни, лікарів не вистачало) був у нас і грип, і COVID, але статистично до рівня епідпорогу захворюваність не дійшла. 

 

І цього року, я думаю, що статистично не буде особливого перевищення епідпорогу по грипу, хоча хворі є, особливо, літні люди. COVID у цей осінньо-зимовий період теж був, він превалював попередні два місяці, зараз його трошки менше. Але кількість позитивних зразків по грипу, відібраних зокрема по Києву зростає, в столиці вони реєструються поспіль вже п'ятий тиждень. 

 

- Що мається на увазі під «зразками»? 

 

- Це коли з лікарень привозять матеріал для тестування на грип або COVID. Тобто це зразки, які відбираються від хворих, госпіталізованих до лікарні з респіраторними симптомами, коли лікарям потрібно зрозуміти, чим саме людина хворіє, щоб правильно її лікувати. Наприклад, минулого тижня по Києву таких позитивних зразків було 27, а на сьогодні 39. Це ще не перевищення епідпорогу. 

 

На період останнього тижня 2023-го року, ми мали лише 9 регіонів по Україні, в яких реєстрували випадки захворювання на грип. Епідпоріг по грипу трохи перевищений у Чернівецькій області. Є регіони, в яких жодного випадку грипу поки що не зареєстровано. І пояснення цьому може бути не лише в тому, що там грипу немає, бо зараз не всі регіони мають можливість зробити тестування в достатній кількості. Але є густонаселені регіони, наприклад, Дніпро, де робиться багато тестувань, але грипу, ще станом на минулий тиждень, не було. 

 

Подивимося, як буде – з минулого понеділка діти пішли в школу після зимових канікул, і зараз ми чекаємо активізацію грипу, бо зазвичай так і буває.

 

ЗАРАЗ У ДІТЕЙ БАГАТО І РЕСПІРАТОРНО-СИНЦИТІАЛЬНОЇ ІНФЕКЦІЇ, І ПНЕВМОНІЇ, І УСКЛАДНЕННЯ. АЛЕ ЦЕ – НЕ ЕПІДЕМІЯ

 

- У період пандемії здавалося, що коронавірус «прибив» вірус грипу. Були навіть повідомлення ВООЗ, що під час пандемії «вимерли» віруси грипу B/Yamagata. Одні штами грипу зникли, а інші не з’явилися? 

 

- Насправді ніхто нікого не «прибив». Просто в умовах жорстких обмежувальних заходів (ви ж пам’ятаєте, що пасажирського авіасполучення між країнами не було, кордони були закриті, всі сиділи вдома і виходили лише в масках), віруси грипу, які мають слабку циркуляцію, не мали можливості до розповсюдження. Yamagata саме такий. Його випадків вже й до пандемії мало реєструвалося, а починаючи з березня 2020 року вірус грипу B/Yamagata зовсім не виявляється в світі. Але ніхто не дає гарантії, що він не повернеться, хоча це – малоймовірно. 

 

А «вікторіанська» лінія вірусу грипу «В» (В/Victoria) циркулювала тоді більш активно і збереглася. І зараз теж реєструється, хоча в Україні є лише її поодинокі підтвердження. Грип «В» може більше активізуватися ближче до весни, тобто ближче до кінця епідемічного сезону грипу. 

 

Зараз рано говорити про нові штами. Ми знаємо, що в тих областях України, де виявляється грип, абсолютно превалює вірус грипу «А». Поки що накопичуються дані для того, щоб робити субтипування: це Н1 чи Н3. (Субтипування зразків проводиться у вірусологічних лабораторіях. Після того, як отримано позитивний результат на грип «А» – робиться субтипування на Н1, Н3, Н5 та Н7, якщо позитивний результат на грип типу «В» – визначаються лінії: Вікторія або Ямагата. –  Ред.).

 

З Харкова є повідомлення про 2 випадки вірусу «пандемічного» грипу, тобто, швидше за все, буде превалювати Н1.

 

У Сполучених Штатах зараз превалює Н1. В Європі різні штами є, але теж Н1 превалює принаймні на сьогодні. 

 

Ми по Києву ще не робили субтипування, можливо, через тиждень будемо знати, що превалює, бо спочатку тестуванням виявляється це вірус «А» чи «В», а потім, коли накопичилося достатньо цих вірусів – робиться субтипування. Щоб виявити, який саме це штам, потрібні ще додаткові дослідження специфічними сироватками або секвенування. Тобто це ще займе час. 

 

- Як Україна виглядає на світовій епідеміологічній мапі? Як швидко ми можемо перетнути «червоні лінії»?

 

- Ми ще не дійшли до них, але так зазвичай буває (я не знаю чому, можна різні версії  висловлювати), що чомусь такі країни, як Іспанія, Португалія, Британія, завжди першими починають епідемію в Європі. А потім через приблизно місяць у нас починається інтенсивна циркуляція вірусів грипу. 

 

- Зараз серед моїх знайомих дуже багато хто хворіє, ну як завжди ми самі собі ставимо діагноз (якщо це не госпіталізація, зрозуміло) – у мене COVID або грип.

 

- Але, щоб впевнено говорити про це, треба тестувати.

 

Грип і зараз у нас звісно є, але його ще не настільки багато, щоб говорити про епідемію. Зараз у дітей також багато респіраторно-синцитіальної інфекції. І пневмонії багато у маленьких діток, і ускладнення бувають. Дорослі зазвичай, якщо і хворіють, то немає тяжкої клінічної картини.

 

У БІЛЬШОСТІ ВИПАДКІВ ЩЕПЛЕННЯ ВІД ГРИПУ – АБСОЛЮТНО ЗАХИЩАЄ ВІД ХВОРОБИ

 

- Якщо говорити про поради, які можуть убезпечити, щоб епідемія грипу таки не почалася в Україні. Що ви можете порадити? Крім як при сильних симптомах не ходити між люди і не розповсюджувати вірус? 

 

- Це – по-перше. А по-друге, свідомі люди і особливо ті, які мають позитивний досвід щеплень проти грипу, вже щеплені. Бо в більшості випадків щеплення проти грипу – абсолютно захищає від хвороби. Ну а маски та обмежувальні заходи, звичайно, дають певний ефект, може відсотків тридцять, але імунітету вони точно не дають. Імунітет – дає щеплення.

 

- Але ж зараз вже запізно вакцинуватися? Це потрібно було зробити ще восени? 

 

- Це справді найкращий час для щеплення проти грипу. Взагалі ж фактично для того, щоб утворився імунітет для дорослої людини потрібно не менше двох тижнів. А для дітей, яким вперше роблять щеплення (до трьох років), навіть по пів дози робиться два щеплення з інтервалом в чотири тижні. Тобто для дітей точно час вже пропущено.

 

- Особисто я вакцинуюся від грипу кожного року і дитину вакциную, але тим не менш, малий у грудні дуже хворів, без госпіталізації, тобто, тест ми не робили, але промайнула думка: а раптом ми вкололи вакцину не від того штаму грипу? Хоча, повторюю, що не маю підтвердження, що у нього був саме грип. 

 

- Насамперед, треба було робити тестування для того, щоб зрозуміти, чим саме дитина хворіла. Звичайно, бувають випадки, що приходить новий штам, а його ще не встигли ввести у склад вакцин, які вже завезли. Такі випадки теж не виключення. Але, щоб сказати, яким штамом викликаний цей підйом захворюваності, ми маємо ще провести додаткові дослідження. Моя рекомендація – вакцинуватися потрібно. І я теж можу розповісти про власний досвід – у період епідемії грипу мій онук (йому тоді було п’ять років) ходив у садок, всі дітки в групі хворіли – а наш щеплений ходив. 

 

ВІТАМІН С МОЖНА ПРИЙМАТИ НАВІТЬ ЯК ЕКСТРЕНУ ПРОФІЛАКТИКУ, ЯКЩО ВИ КОНТАКТУВАЛИ З ХВОРИМ НА ГРИП

 

- Щодо підтримки імунітету. Під час коронавірусу багато говорили, що потрібно вживати і вітамін Д, і вітамін С, щоб захистити себе. Такі ж рекомендації і щодо грипу залишаються? 

 

- Насправді, що стосується дорослих, то знову розповім про власний досвід: я раз на рік перевіряю рівень вітаміну D. І коли в 2020 році з'ясувалося, що у мене він 19 при нормі не менше 30, з того часу приймаю його постійно, сезонно змінюючи дози. 

 

Загальновідомо, що вітамін D у нас в організмі утворюється, коли ми на сонці, а я сонце погано переношу і влітку також ховаюся від нього, тому у мене немає іншого виходу, як цілий рік приймати цей вітамін. Бо саме вітамін D забезпечує нам стале функціонування імунної системи. 

 

А вітамін С можна приймати навіть як екстрену профілактику, якщо ви контактували з хворим на грип. Але його не можна приймати багато і довго. Його не можна вагітним чи дітям у великих дозах. Та й на шлунок він не дуже добре впливає, і на серце, якщо його вживати тривало й у великій кількості. 

 

А от для екстреної профілактики, коли ви, наприклад, у потягу їдете, а у вас в купе сидить точно хвора людина – прийміть 1 г вітаміну С, це хоч якийсь шанс, що ви не захворієте.

 

З ЛІКУВАЛЬНОЮ МЕТОЮ ВСІ ПРОТИВІРУСНІ ПРЕПАРАТИ ПРИЙМАЮТЬСЯ ЧИМ РАНІШЕ, ТИМ КРАЩЕ

 

- Зараз нам доступні противірусні препарати, чи можна їх приймати превентивно?

 

- Превентивно їх зазвичай не приймають, бо це ж тоді доведеться приймати тривалий період – активна циркуляція респіраторних вірусів у країнах Північної півкулі триває 4-6 місяців. Виняток становлять лише ті випадки, коли в родині вже є людина, що захворіла, а інших ми хочемо захистити. Для цього зазвичай обирають препарати із низькою токсичністю. Наприклад, той же «Амізон» – препарат прямої противірусної дії з доведеною протигрипозною та протикоронавірусною активністю. Але ж його теж не можна приймати місяцями. 

 

Але не будь-який препарат можна застосовувати превентивно, і обов’язково треба читати інструкцію до ліків. А ще краще радитися з лікарем-спеціалістом, ніж просто приймати щось на свій розсуд.

 

- Будемо сподіватися, що Україна таки не перетне епідеміологічну межу. Не хотілося б нам ще й такого випробовування зараз…

 

- Будемо бачити. Але я думаю, що нинішня кількість населення (зараз вона сильно зменшилася, бо є багато тих, хто через війну виїхав за кордон) і наша дистанційна робота та навчання свою справу щодо недопущення епідемії грипу робить, але й імунітету нам не додає, це правда.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...