RSS

Чи справді влада хоче відправити на фронт сотні тисяч українців за кордоном. Пояснення міноборони

2023-12-21 19:18:00
Чи справді влада хоче відправити на фронт сотні тисяч українців за кордоном. Пояснення міноборони -

Німецьке видання Bild опублікувало інтерв'ю з міністром оборони України Рустемом Умєровим, який заявив, що наступного року Київ збирається залучити до військової служби українців, які виїхали за кордон, передає ВВС.Україна.

Йдеться про чоловіків віком від 25 до 60 років, які виїхали до Німеччини та інших країн.

 

Як пише видання, з 24 лютого 2022 року до Німеччини прибуло понад 221,5 тис. українських чоловіків віком від 18 до 60 років. З них зараз в країні перебувають понад 189,5 тис.

За словами Умєрова, влада планує спочатку просити їх повідомити про себе у призовні центри Збройних сил України (ЗСУ). Тих, хто проігнорує заклик міноборони, чекають певні наслідки. Щоправда, які саме, поки що неясно.

"Ми поки що обговорюємо, що станеться, якщо вони добровільно не прийдуть [у призовні центри]", - сказав український міністр в інтерв'ю Bild.

Він також зазначив, що негативно ставиться до тих, хто відмовився за своїми переконаннями від служби в армії.

"Захищати свою країну та служити своїй країні – це не покарання. Це честь", - наголосив він.

 

Умєров також розповів, що в майбутньому влада планує заздалегідь інформувати мобілізованих про те, яку підготовку вони пройдуть, як будуть озброєні, де і коли будуть служити.

Він заявив, що у питаннях набору нових військовослужбовців важливо дотримуватись принципу справедливості.

Пояснення міноборони

ВВС Україна звернулася до міністерства за роз'ясненням заяви про мобілізацію українців за кордоном, яка викликала великий резонанс в інформаційному просторі.

Речник міністерства оборони Ілларіон Павлюк пояснив, що нині немає жодних законодавчих ініціатив чи планів, які мали б карати чи змушувати до служби українців, які виїхали.

"Якщо питання про механізм покарання чи юридичного тиску на тих, хто за межами України, то зараз в порядку денному цього немає. Завдань, що стосуються рекрутингу, покращення механізму мобілізації, покращення системи підготовки тощо — більш, ніж достатньо", - пояснює він.

За його словами, міністр закликає приєднувати на ЗСУ громадян, де б вони не перебували.

"Від того, що ви не отримали повістку, не зникла загроза Україні. Чи стосується це тих українців, що перебувають за кордоном? Безумовно. Захищати країну в час війни — конституційний обов’язок усіх громадян", - пояснює він позицію міністерства.

Павлюк нагадав, що повістка - це лише повідомлення громадянину, що він потрібний державі для захисту, і "дивно чекати особистого запрошення під кінець другого року" повномасштабного вторгнення.

"Чули про війну в Україні? То вважайте, що вас запрошено. Йдіть вже. Йдіть, як пішли всі ті, хто стояв у чергах у військкомати в лютому 22-го", - кажуть в міністерстві.

Зеленський, Сирський і Умєров

АВТОР ФОТО,ОФІС ПРЕЗИДЕНТА

Підпис до фото,

Президент Зеленський доручив військовим пропрацювати питання не лише мобілізації, але й демобілізації бійців ЗСУ. Однак у генштабі мають сумніви, що це можливо до кінця війни

Президент України Володимир Зеленський заявив на пресконференції у вівторок, що військові запропонували йому додатково мобілізувати 450-500 тисяч людей. За його словами, така мобілізація коштуватиме Україні додатково 500 млрд гривень.

З лютого 2022 року в Україні оголошена і неодноразово продовжувалася загальна мобілізація, при цьому влада країни робить все можливе, щоб чоловіки призовного віку не могли ухилитися від служби. Зокрема, їм заборонено виїжджати за кордон.

 

Мобілізація вже призвела до численних скандалів. У ЗМІ регулярно з'являються історії про те, як військкоми застосовують силу щодо громадян при врученні повісток, як до ЗСУ потрапляють люди, непридатні до служби за станом здоров'я, а також про ухилення від мобілізації та втечу за кордон чоловіків призовного віку.

Український солдат в своєму танку біля Бахмуту

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Підпис до фото,

Український солдат в своєму танку біля Бахмуту

Інші теми

Bild також поговорив з міністром оборони про військові цілі України та міжнародну підтримку.

Умєров сповнений оптимізму і переконаний, що Крим може бути звільнений наступного року: "Впевнений у цьому на 100%. Це наша стратегічна мета".

Він зазначив, що сьогодні Росія перебуває на темному боці, а режим Путіна засуджується всім цивілізованим світом. "Немає жодних сумнівів у тому, що ми переможемо", - підкреслив міністр.

Він також не сумнівається у підтримці з боку США. "Не думаю, що США залишать Україну, - заявив Умєров. - Обидві партії у Конгресі досі підтримували Україну. Вони розуміють, що сили зла хочуть змінити світовий порядок".

Його оптимізм ґрунтується на постійних консультаціях із партнерами. "Вони дають нам впевненість, що ми можемо дотримуватись нашого плану війни".

Очільник міноборони також розповів, що Україні не вистачає зброї. Він погоджується, що без засобів радіоелектронної боротьби, без дронів, без артилерії та без достатньої кількості боєприпасів воювати важко. Але Україна, за його словами, не здасться і воюватиме до кінця.

Він також нагадав, що німецькі крилаті ракети Taurus все ще залишаються у списку бажань України: "Нам точно потрібні всі ракети великої дальності від наших партнерів".

"Ми були б щасливі, якби німецький уряд зміг надати їх нам".

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...