RSS

Знеболювальні "підвищують ризик серцевого нападу"?

2017-05-15 11:58:00
Знеболювальні -

Нещодавнє дослідження виявило зв'язок між прийомом великих доз поширених протизапальних знеболювальних, таких як ібупрофен, і серцевими нападами.

Про це пише

Дослідження, опубліковане в медичному журналі BMJ, спирається на попередні роботи, присвячені зв'язку між такими препаратами і серцевими проблемами.

Дослідники стверджують, що найбільший ризик припадає на перші 30 днів прийому цих препаратів.

Втім, вони зауважують, що наразі висновки неоднозначні. Ризик може зростати і під впливом інших чинників, а не лише вжитку знеболювальних.

Щоб дослідити, коли й від чого виникають проблеми з серцем, міжнародна дослідницька група проаналізувала дані про 446 763 пацієнтів.

Ці люди приймали нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) - ібупрофен, диклофенак, целекоксиб, напроксен та ін., причому робили це за призначенням лікаря, а не купуючи ліки в безрецептурному відділі.

Вивчивши дані з Канади, Фінляндії та Великої Британії, дослідники стверджують, що вжиток згаданих препаратів для зменшення болю та запалення може підвищити ризик серцевих нападів уже на першому тижні прийому.

Особливо явно ризик спостерігається протягом першого місяця прийому в разі застосування високих доз (наприклад, понад 1200 мг ібупрофену на день).

Втім, зв'язок поки не можна вважати однозначним через низку факторів, уточнюють вчені.

Що робити пацієнтам?

Лікарі й раніше знали з досліджень, що нестероїдні протизапальні препарати можуть підвищувати ризик серцевих проблем та інфаркту.

За поточними рекомендаціями британського Національного інституту здоров'я, слід виявляти обачливість, призначаючи НПЗП пацієнтам з серцевими розладами, а в деяких випадках (наприклад, при серйозних формах серцевої недостатності) - й зовсім уникати таких препаратів.

Д-р Майк Нептон з Британського фонду боротьби з серцевими захворюваннями радить лікарям і пацієнтам ретельно зважувати користь і небезпеку від застосування НПЗП у високих дозах, особливо якщо пацієнти вже мали серцеві напади або належать до групи ризику.

Чи варто приймати знеболюючі, що продаються без рецепту?

У дослідженні взяли участь пацієнти, які купували знеболювальні за вказівкою лікаря, а не за власною ініціативою в безрецептурному відділі.

Дослідники пов'язують зростання ризику саме з високими дозами препаратів - більшими від рекомендованих для разового вжитку (наприклад, понад 1200 мг ібупрофену на день).

Але, на думку пані Стоукс-Лемпард, висновки варто прийняти до уваги й тим, хто купує НПЗП самостійно, намагаючись побороти біль.

Загальна рекомендація Національної служби охорони здоров'я полягає в тому, щоби приймати мінімальні ефективні дози НПЗП протягом якомога коротшого часу.

 

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...