RSS

ФАБ-3000: наскільки небезпечна російська "цар-бомба"

2024-03-28 13:34:00
ФАБ-3000: наскільки небезпечна російська -

Як ми пам'ятаємо, однією з причин падіння Авдіївки були масові вильоти авіації Росії з бомбами.

Вперше з початку великої війни штаби росіян змогли організувати одночасні прольоти десятків бортів. Були окремі дні, коли на українські позиції приходило по 150-200 коригованих бомб. І періодично це були дійсно великі боєприпаси. Наприклад, на завод у Красногорівці впала ФАБ-1500.

А півтонні бомби (ФАБ-500) використовувалися масово. Попри те, що російський модуль планування та корекції ще не досяг точності західного аналога JDAM з влучанням "у близько 5 метрів", для ударів по забудові російські авіабомби виявилися ефективними.

Просто руйнуючи будівлі, розбиваючи дороги, під'їзди, шляхопроводи – від російської авіації страждала логістика ЗСУ та постачання на "останньому кілометрі".

 

При цьому росіяни змушені були і самі "розкриватися" - Повітряні сили ЗСУ за останні місяці заявляли про 13 збитих російських бойових літаків: бомбардувальників Су-34, а також винищувачів Су-35, які їх супроводжували.

Бомби часів Афганістану

Шойгу біля ФАБ-3000

АВТОР ФОТО,МІНОБОРОНИ РФ

Підпис до фото,

Шойгу біля ФАБ-3000

Після відходу української армії з Авдіївки колапсу фронту не сталося, Росія увійшла у позиційні бої.

Водночас тепер російський пропагандистський канал Міноборони РФ "Звезда" відрапортував про те, що Шойгу відвідав одне з їхніх підприємств ВПК.

Це 53-й арсенал у Нижньогородський області, де росіяни переробляють старі боєприпаси та виробляють нові бомби, снаряди, ВОГи.

У сюжеті йдеться про нарощування виробництва ФАБ-1500 удвічі, але найбільшого резонансу він досяг через новину про відновлення проєкту ФАБ-3000.

Ці авіаційні бомби мають 1400 кг вибухівки – серйозний вантаж і засіб ураження.

сюжет

АВТОР ФОТО,СКРИН ВІДЕО "ЗВЕЗДА"

Такі бомби радянська армія застосовувала під час вторгнення до Афганістану у 1980-х. Вона била ними по лазуритних шахтах Куран-о-Мунджан, по військах моджахедів, які брали в облогу Кабул, по тодішніх укріпрайонах ісламістів.

У сучасній Росії ці ФАБи, перероблені у КАБи ("керовані авіабомби"), тепер називають "цар-бомбами", хоча по суті це чавун, до якого намагаються приєднати комплект крил для планування і GPS.

Поки що тривають експерименти з передсерійними партіями. Йдеться не просто про те, щоб приєднати до бомби великі крила, і тоді важкий боєприпас полетить, куди треба. Натомість потрібно врахувати багато інженерних моментів.

Суцільна зона враження у бомби ФАБ-3000 – 35 метрів. Зона важких контузій та руйнувань – 150 метрів. Якщо є обладнані позиції з перекриттями, інженерними обкладаннями та бруствером, то зона ураження менша.

Тому свого часу великі ФАБи й зняли з озброєння, випробувавши "за річкою" (неофіційна назва війни в Афганістані, так у 1980-х називали перехід за річку Амудар'я на афгано-узбецькому кордоні та через річку Пяндж – на афгано-таджицькому. – Ред.).

Легка піхота афганців, що змінювала позиції та ховалася в горах, виявилися для радянських авіабомб не найпростішою ціллю.

Єдиним носієм цього засобу в РФ є бомбардувальник Ту-22М3 - через розміри бомболюків і нюанси кріплення.

Більше носіїв "тритонних" бомб у Москви немає.

Російський "воєнний блогер" Fighterbomber зазначає, що крім Ту-22МЗ теоретично ФАБ-3000 може нести ще й Су-34 - по дві бомби з кріпленням під крилами.

Утім і Су-34, і Ту-22 з важкими авіабомбами втрачають у маневреності, що робить їх вразливими для ППО.

Є ще старі стратегічні бомбардувальники Ту-16. Але ці літаки давно списані. Ту-16 розробили у 1950-х, їх вивели з експлуатації у 1990-х.

Ту-16

АВТОР ФОТО,"ВОЕННОЕ ОБОЗРЕНИЕ"

Підпис до фото,

Ту-16

Переробка інших літаків позначиться на вартості бомбометання ФАБ-3000 і згодом виведе частину машин з експлуатації.

Тобто у стратегічному плані росіянам вигідніше скидати півтонні ФАБ-500, чим вони зараз і займаються.

Схожу оцінку дає й Fighterbomber. "Щодо ФАБ-3000 у мене є легке здивування від потреби у ній. Цілей під неї немає. Під неї потрібно "пиляти" УМПК з нуля і це вже буде насправді цілий літак на бомбі. І ось його вже буде чудово видно будь-якому ЗРК", - пояснює блогер.

За його словами, оптимальний боєприпас для УМПК - це калібр 500 кг. У різних варіантах: касетному, запальному, ядерному, фугасному. Збільшення потужності у рази не дає збільшення зони ураження в рази. Все одно потрібна точність.

Поодинока ФАБ-3000, що впала за 20 метрів від моста, завдасть йому такі ж пошкодження, як і ФАБ-500.

ФАБ-3000 виробляли ще у 1940-х роках, у часи Сталіна.

Розробляли їх під Ту-4 (радянський стратегічний бомбардувальник, який був на озброєнні "Авіації дальньої дії" СРСР з 1949 до 1950-х і багато в чому наслідував американський бомбардувальник B-29. – Ред.).

Тоді жодних зенітних ракет у ППО масово ще не було (наприклад, перший радянський ЗРК зʼявився лише у 1955 році), і ФАБ планували застосовувати для "килимових бомбардувань".

Дрібніші - по кораблях, важкі - по важливих виробництвах, греблях, бетонних укриттях.

Розконсервування і застосування

ФАБ-3000 на недавніх російських відео

АВТОР ФОТО,"ЗВЕЗДА"

Підпис до фото,

ФАБ-3000 на недавніх російських відео

Поки що про виробництво повністю нових ФАБ-3000 не йдеться. Старі радянські авіабомби розконсервовують, перевіряють вибухову речовину, якщо треба змінюють, випробовують різні модулі корекції з різних партій.

Лита частина - з чавуну, з товстими стінками. Там мало що потрібно робити з нуля - хіба що детонатори.

Кидати їх можуть одразу по дві з одного борту, як у кінці Афганської війни – тоді, вже після виведення радянських військ, такими авіабомбами працював 185-й гвардійський полк з Полтави на тих самих Ту-22М3.

літак

АВТОР ФОТО,"ЗВЕЗДА"

Після скидання з літака бомба перетворюється на ракету без двигуна - її можна перехопити ППО.

Востаннє ФАБ-3000 росіяни діставали під час облоги Маріуполя. Тоді ще не йшлося про модулі корекції - вони скидали бомби по району "Азовсталі", користуючись тим, що змогли зайняти небо над містом.

Але тепер ситуація інша. Навіть якщо росіянам вдасться вставити у бомболюки ТУ-22М3 збільшений габарит ФАБ-3000 з комплексом коригування польоту УМПК, ці літаки до лінії фронту не підходять.

 

Цей стратегічний бомбардувальник надто помітний в радіолокаційному діапазоні.

Після втрати двох А-50 росіяни навряд чи захочуть ризикувати ще й ТУ-22М3.

Навіщо ФАБ-3000 і де використовуються такі бомби

Навіщо розконсервують ФАБ-3000? Для ударів по щільній забудові.

Краматорсько-Слов'янська агломерація чи Харків - росіяни не дуже приховують свої цілі. Коли буде можливість ізолювати міську забудову, вибити там ППО та почати рівняти квартали із землею – вони це почнуть.

Росіяни зараз найчастіше застосовують КАБи на найгарячіших ділянках фронту - в районі Авдіївки, Бахмута, Кринок, Куп’янського напрямку.

Тобто скрізь, де росіяни намагаються тиснути і мають можливість застосовувати прифронтову бомбардувальну авіацію.

Російське командування

АВТОР ФОТО,"ЗВЕЗДА"

Також РФ регулярно застосовує керовані авіабомби на північному сході України - у прикордонній смузі від Чернігівщини до Харківщини. Насамперед багато останнім часом - на Сумщині.

Для Харкова та інших регіонів небезпека КАБів постане у випадку пригнічення або відсутності ППО ближнього чи середнього радіусу дії. Це дасть змогу російській авіації наблизитися на достатню відстань для скидання авіабомб.

Чи можна з ними боротися?

Приклад українського плацдарму в Кринках показує, що можна. Попри те, що селище перетворено на руїни, колапсу оборони сил ЗСУ там не сталося.

В Кринках справді важко, насамперед з евакуацією - забирати людей човном під діями FPV та артилерії непросто. Але маневри, мережа спостережних пунктів, розосередження невеликих складів "останнього кілометра", акцент на постачання "з коліс" допомагає ЗСУ.

Повернемось до загальної статистики. З початку 2024 року російські літаки скинули на позиції Сил оборони понад 3500 авіабомб. Це у 16 разів більше у порівнянні з 2023 роком.

За три поточні місяці - 40 бомб на добу. Були дні затишшя, а були й такі, коли скидали 150 бомб, як-от на піку наступу на Авдіївку, у вузькій смузі.

Але в середньому - це 40 авіабомб щодня.

Бомби скидають на ферми на Херсонщині, і на райони, куди пристають човни, що постачають лівий берег Дніпра біля Кринок. А також на Авдіївку, Красногорівку, ТЕС, села Сумщини. І навіть на Бєлогордщині, де росіянам довелося вибивати РДК з села Козинка.

Чи можна умовним десятком прильотів прорвати зону відповідальності батальйону в дві смуги, на яких два десятки "опорників"? Ні.

У випадку, коли десь успішно прилетить, росіяни не факт, що встигнуть використати це влучання - до цього сектору української оборони підійде маневрена група, допоможуть сусіди. Особливо якщо позицію копали правильно.

В Афганістані моджахеди влаштовували мережу постів, які засікали борти, що йдуть на скидання ФАБів і подавали сигнали димом - це означало, що хоч де б ти був, треба негайно змінити позицію.

Російські УМПК мають недолік - у них вбивають координати, і на цьому з коригуванням все завершується.

І в Україні попередження про ракетну небезпеку та КАБи працює.

ФАБ-500

АВТОР ФОТО,МІНОБОРОНИ РФ

Підпис до фото,

ФАБ-500

Звісно, бомби ФАБ-3000 завдаватимуть втрат ЗСУ. Росія хоче компенсувати низьку точність потужністю.

Але це не "геймченджер". Потенціал бомб ФАБ-3000 обмежений можливостями носія і тим, що РФ не може придушити українську ППО, не має спеціальних літаків РЕБ.

А з постачанням F-16 та достатньої кількості плануючих бомб JDAM для України ситуація вирівняється. Бомби великої потужності Москва масово застосовувати не зможе.

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...