RSS

Землетрус в Туреччині : Одна з наймасштабніших природніх катастроф 21 століття (Фото, Відео)

2023-02-16 13:56:00
Землетрус в Туреччині : Одна з наймасштабніших природніх катастроф 21 століття (Фото, Відео) -

 

У Туреччині стався сильний землетрус – зруйновано будинки, є загиблі.

Станом на 16 лютого рятувальна операція повідомляє про 41 тисячу загиблих. Досі невідомо, скільки людей все ще перебувають під завалами. Кожен день кількість жертв продовжує рости.

Деякі з тих, хто потрапив у пастку, транслювали свої благання про допомогу в соціальних мережах.

Вчені порівняли силу двох землетрусів, що сталися у Туреччині 6 лютого 2023 року (перший - тривав 65 секунд, а другий – 45 секунд), з ударом 500 атомних бомб.

"Енергію, вивільнена двома землетрусами, можна порівняти з енергією 500 атомних бомб. На сьогоднішній день сталося понад 2 тис. афтершоків, і вони продовжують відбуватися. Переважна більшість із них була силою понад 4 бали"

- повідомив представник Управління щодо запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій Орхан Татар

 

Влада Туреччини стягнула рятувальні команди та літаки до постраждалого району, одночасно оголосивши "тривогу 4 рівня", що вимагає міжнародної допомоги. Збройні сили Туреччини встановили повітряний коридор, щоб медичні та рятувальні групи могли дістатися до постраждалих від землетрусу районів.

 

Реакція турецької влади

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що до настільки руйнівного землетрусу, який стався на південному сході країни та в сусідній Сирії, підготуватися було неможливо. 

Також він зазначив, є деякі складності, але в цілому ситуація під контролем.

Критики Ердогана вважають, що влада відреагувала на катаклізм надто повільно, а підготовлена до нього країна була погано.

Лідер найбільшої в країні опозиційної партії Кемаль Киличдароглу з ним не погодився. "Якщо є одна людина, відповідальна за це, то це Ердоган", - підкреслив він.

Ердоган заявив, що в нинішніх умовах потрібна єдність, а не взаємні обвинувачення. "У такий період я не можу терпіти, щоб хтось піарився на негативі в своїх політичних інтересах", - заявив президент, якого часто обвинувачують в авторитарних тенденціях.

"Ви запізнилися, дуже запізнилися!" Арзу Дедеоглу кричить на рятувальників, які щойно прибули до південного турецького міста Іскендерун.

Дедеоглу скаржиться на повільну реакцію Турецького управління з ліквідації наслідків стихійних лих (AFAD). Вона каже, що місцеві жителі організували екскаватор власними силами, щоб прибрати завали. Але чиновники не дозволили їм використовувати його.

 

Реакція інших країн на катастрофу, міжнародна допомога.

Лідери багатьох країн висловили співчуття Туреччині та Сирії.

До 9 лютого, через три дні після землетрусу, 95 країн і 16 міжнародних організацій запропонували допомогу Туреччині, і до Туреччини було направлено 6479 рятувальників із 56 країн.

Україна надасть Туреччині гуманітарну допомогу для подолання наслідків землетрусу. Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський. Також Україна відправила своїх рятувальників для рятування людей з під завалів.

 

Українські рятувальники працюють у секторі, де не припиняються підземні поштовхи Facebook / ДСНС

Співробітники Державної служби України з надзвичайних ситуацій обстежили в Туреччині, де стався землетрус, уже 438 будівель, розібрали 127 завалів та деблокували тіла 55 загиблих.

 

Підготував Матвєй Вільховецький

 

 

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...