RSS

Спочатку бюджет і кордон, потім - Україна: конгресмени візьмуться за допомогу "своєчасно"

2024-02-28 11:53:00
Спочатку бюджет і кордон, потім - Україна: конгресмени візьмуться за допомогу -

Американські конгресмени повернулися з канікул, але питання надання Україні довгоочікуваної допомоги у 60 млрд доларів буде не першим у їхньому порядку денному, попри заклики Білого дому.

Про це пише ВВС Україна.

Напередодні Європарламент більшістю голосів схвалив надання Україні допомоги у 50 млрд євро, яку на початку лютого погодила Європейська рада.

Це фінансова допомога, яка дозволяє Києву покривати величезний дефіцит бюджету і виплачувати зарплати бюджетникам та пенсії. Очікується, що перший транш із цього пакету, розрахованого на чотири роки, надійде в Україну вже у березні і становитиме 4,5 млрд євро.

 

Американська ж допомога має передусім військовий характер, і значна її частина іде на фінансування американських виробників.

Втім, цей аргумент, що його неодноразово озвучував президент Джо Байден, поки що не вплинув на американських конгресменів, які мають затвердити надання допомоги Україні.

Після того, як 11 лютого Сенат схвалив надання іноземної допомоги США включно із 60-мільярдним пакетом для України, спікер Палати представників республіканець і прихильник Трампа Майк Джонсон вирішив відправити конгресменів на канікули без голосування за допомогу.

 

Спочатку пріоритети

28 лютого конгресмени мають повернутися до роботи, а напередодні зустрілися із президентом Байденом. Як заявив після зустрічі у Білому дому Майк Джонсон, допомогове питання не буде першим, яке мають розглянути законодавці.

Спочатку вони обговорять бюджет, аби уникнути так званого "шатдауну", тобто припинення фінансування федерального уряду. Потім проблему захисту кордону та нелегальної міграції, яку республіканці вважають пріоритетною для США. І лише після цього допомогу іншим країнам.

"Я чітко заявив президенту й решті присутніх, що Палата представників активно вивчає всі можливі варіанти. І ми візьмемось за це питання своєчасно. Але, знову-таки, перший пріоритет для нашої країни – кордон і його захищеність", – заявив спікер Джонсон.

Ситуація "надзвичайно серйозна"

Тим часом, у Державному департаменті США назвали ситуацію на полі бою в Україні "надзвичайно серйозною" через брак боєприпасів.

"Ситуація зараз є надзвичайно серйозною. Українські військові не мають (достатньо) боєприпасів, необхідних для відбиття російської агресії, - заявив речник Держдепу Метью Міллер. - Вони продовжують хоробро боротися. У них все ще є зброя та боєприпаси, які вони можуть використати, але їм доводиться економити, тому що Конгрес США не спромігся вжити заходів".

 

Разом із тим, у Білому домі не збираються підтримувати ініціативу з відправки військ до України, яку на початку цього тижня озвучив президент Франції Еммануель Макрон.

"Президент Байден чітко дав зрозуміти, що США не відправлятимуть війська воювати в Україні", - заявила речниця Ради нацбезпеки США Едрієн Вотсон.

Після заяви французького президента у НАТО, а також у низці європейських країн заявили, що не збираються відправляти в Україну війська.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...