RSS

Ріші Сунак знову у Києві. Що у рекордному пакеті допомоги Британії та яку угоду підпише із Зеленським

2024-01-12 12:37:00
Ріші Сунак знову у Києві. Що у рекордному пакеті допомоги Британії та яку угоду підпише із Зеленським -
  • Джеймс Лендейл
  • Role,дипломатичний кореспондент ВВС

Велика Британія надасть 2024 року Україні військову допомогу на суму 2,5 млрд фунтів - що на 200 мільйонів фунтів більше, ніж у попередні два роки.

Британський прем'єр Ріші Сунак у п'ятницю особисто зустрінеться із президентом України Володимиром Зеленським у Києві.

Частину коштів (200 мільйонів фунтів стерлінгів) планують витратити на придбання й виробництво безпілотників для України, зокрема розвідувальних, ударних та морських дронів.

Крім того, йдеться про постачання ракет великої дальності, засобів ППО та артилерійських снарядів.

Сунак також підпише з Зеленським угоду про співпрацю в галузі безпеки, яка передбачає обмін розвідувальними даними, медичну та військову підготовку, а також оборонно-промислове співробітництво.

Українські військові в окопах

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Військовий пакет - на наступний фінансовий рік, який почнеться у квітні - призведе до найбільших поставок безпілотників в Україну серед усіх країн.

Показово, що прем’єр-міністр вирішив не брати фінансових зобов’язань на кілька років.

Деякі британські міністри й високопосадовці приватно стверджували, що це послужить сильнішим сигналом для Москви про довгострокову підтримку України з боку Британії.

На Даунінг-стріт заявили, що пакет підтримки стане першим кроком у тому, що вони назвали "непорушним столітнім партнерством між Україною та Великою Британією".

Він також передбачає 18 мільйонів фунтів стерлінгів на гуманітарну допомогу, зміцнення енергетичної інфраструктури України та фінансування онлайн-навчання англійській мові.

Ріші Сунак востаннє відвідав Київ у листопаді 2022 року.

"Я тут сьогодні з одним посланням: Велика Британія теж не похитнеться. Ми підтримаємо Україну і в нинішні найтемніші, і в її найкращі часи, які ще наступлять", - цитує прем'єра сайт британського уряду.

Він додав: "Британія вже є одним з найближчих партнерів України, тому що ми визнаємо, що їхня безпека – це наша безпека".

"Сьогодні ми йдемо далі – збільшуємо нашу військову допомогу, постачаємо тисячі новітніх дронів та підписуємо нову історичну Угоду про безпеку, щоб надати Україні гарантії, необхідні їй в довгостроковій перспективі".

"Два роки Україна мужньо воює, щоб відбити жорстоке вторгнення Росії. Вони непохитні у своїй рішучості захистити свою країну та принципи свободи й демократії".

Рішення про допомогу Сполученого Королівства з’явилося після місяців тиску з боку депутатів, які стверджували, що уряд мав зробити це значно раніше, щоб Україна могла розвивати своє військове планування.

Це також відбувається в той момент, коли і Сполучені Штати, і Європейський Союз намагаються узгодити власні пакети підтримки, а Київ відчайдушно потребує більше снарядів і ракет.

У США пакет допомоги на суму 60 мільярдів доларів блокують республіканці, намагаючись збільшити витрати на боротьбу з міграцією вздовж південного кордону Америки.

А в ЄС прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на рішення щодо довгострокової програми бюджетної допомоги Україні обсягом 50 млрд євро.

Угода між Британією й Україною, яку підпишуть сьогодні, містить низку двосторонніх гарантій щодо військової та економічної підтримки, спрямованих на стримування російської агресії до вступу України в НАТО.

Британія є першою країною G7, що підписала угоду, про яку домовились усі сім провідних промислових країн на саміті НАТО у Вільнюсі минулого року.

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...