RSS

ЄС не визнає результати «виборів» у Росії та засуджує їх проведення на ТОТ

2024-03-18 14:10:00
ЄС не визнає результати «виборів» у Росії та засуджує їх проведення на ТОТ -
Європейський Союз засудив проведення псевдовиборів президента РФ, зокрема на тимчасово окупованих українських територіях, та не визнаватиме їхні результати.

Про це йдеться у заяві від імені високого представника ЄС Жозепа Борреля, передає Укрінформ.

Як зазначається, президентські «вибори», проведені в Росії 15-17 березня, проходили в дуже обмежених умовах на тлі незаконної агресивної війни Росії проти України.

У заяві наголошується, що російська влада продовжує посилювати систематичні внутрішні репресії, переслідуючи опозиційних політиків, організації громадянського суспільства, незалежні ЗМІ за допомогою репресивного законодавства та політично мотивованих тюремних вироків.

 

За словами Борреля, шокуюча смерть опозиційного політика Олексія Навального напередодні виборів – ще одна ознака посилення та систематизації репресій.

«Вибори проходили в умовах політичного простору, який постійно звужується, що призвело до тривожного зростання порушень громадянських і політичних прав, недопущення до виборів багатьох кандидатів, у тому числі всіх тих, хто виступав проти незаконної агресивної війни Росії, позбавлення російських виборців реального вибору і сильного обмеження їм доступу до достовірної інформації», – йдеться у заяві.

Європейський Союз продовжуватиме підтримувати важливу роботу російських організацій громадянського суспільства, правозахисників та незалежних ЗМІ.

 

Від імені ЄС він висловив жаль з приводу рішення Росії не запрошувати спостерігачів від ОБСЄ, що суперечить її зобов’язанням.

 

Крім того, Європейський Союз рішуче засуджує незаконне проведення так званих виборів на тимчасово окупованих Росією територіях України – Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, а також у частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

«Так звані вибори на цих територіях є ще одним очевидним порушенням Росією міжнародного права, включаючи Статут ООН, а також незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України… Ми закликаємо Росію поважати міжнародно визнані кордони та суверенітет України», – йдеться у заяві.

Європейський Союз вчергове наголошує, що не визнає і ніколи не визнає ані проведення цих так званих виборів на території України, ані їхні результати. «Вони є нікчемними і не можуть мати ніяких юридичних наслідків. Політичне керівництво РФ і причетні до їхньої організації побачать наслідки таких протиправних дій», – зазначив Боррель.

«Європейський Союз підтверджує свою непохитну підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Росія повинна припинити свою незаконну агресивну війну проти України і негайно, повністю і беззастережно вивести свої військові сили і техніку з усієї території України», – підсумовується у заяві.

Як повідомлялося, псевдовибори у РФ відбулися 15-17 березня.

 

Президент Володимир Зеленський заявив, що жодної легітимності у цих так званих виборів немає та бути не може.

 

У понеділок Рада міністрів закордонних справ ЄС має ухвалити заяву щодо псевдовиборів президента РФ, а також обговорити війну Росії проти України та ситуацію на Близькому Сході.

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...