RSS

Арешт у палаці президента Польщі. У чому суть справи і чи загрожує це розколом і кризою

2024-01-11 11:41:00
Арешт у палаці президента Польщі. У чому суть справи і чи загрожує це розколом і кризою -

Польські поліцейські у вівторок увійшли до палацу президента і заарештували його політичних союзників та своїх нещодавніх керівників: колишнього міністра внутрішніх справ та його заступника.

Колишнього главу МВС Маріуша Камінського та його заступника Мацея Вонсіка у грудні повторно засудили до в'язниці за давній злочин — зловживання владою у 2007 році.

Камінського і Вонсіка восени обрали до Сейму від націонал-консервативної партії "Право і справедливість" (ПіС), яка була при владі вісім років поспіль. Але пізніше їх позбавили мандатів - у грудні суд засудив їх до двох років ув'язнення.

У середу Маріуш Камінський випустив заяву, в якій оголосив початок голодування.

Польська влада майже одразу відреагувала, сказавши, що ані Камінський, ані Вонсік не є політв'язнями.

"Два колишні польські міністри, відправлені у вівторок до в'язниці, не є політичними в'язнями, - заявила заступниця міністра юстиції Марія Ейхарт. - Будь-який ув'язнений має право відмовитися від їжі та пиття, якщо він так вирішить".

За підсумками жовтневих виборів ПіС втратила владу, а уряд сформувала ліберальна коаліція на чолі з Дональдом Туском.

Президент Анджей Дуда – політичний союзник ПіС.

Камінський та Вонсік відмовлялися визнавати грудневе рішення суду на тій підставі, що президент Дуда вже помилував їх у цій справі ще у 2015 році, після першого вироку суду.

 

У 2007 році вони обидва служили в Центральному антикорупційному бюро, а їхня справа була пов'язана з так званим "земельним скандалом" - переведенням землі з категорії сільськогосподарської в категорію комерційної за хабарі.

Маріуш Камінський

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Підпис до фото,

У центрі скандалу колишній глава МВС Маріуш Камінський (на фото) та його заступник Мацей Вонсік

Анджей Дуда теж не визнає грудневе рішення суду і вважає, що його указ про помилування залишається чинним — хоча суд вирішив інакше.

Після арешту у президентському палаці новий міністр внутрішніх справ Марцін Кервінський написав у мережі X: "Перед законом усі рівні".

У понеділок суд видав ордер на арешт Камінського та Вонсіка, але попри це, Дуда запросив їх у вівторок до палацу на церемонію призначення нових радників президента.

 

При цьому, як сказав журналістам прессекретар Дуди, самого президента на момент арешту в палаці не було — у той самий момент він був на зустрічі з білоруською лідеркою Світланою Тихановською.

У вівторок Камінський та Вонсік вийшли до журналістів на території президентського палацу. Камінський сказав, що якщо їх заарештують, то вони стануть політичними в'язнями і подякував президентові Дуді за підтримку.

"Ми маємо справу з дуже серйозною державною кризою. Формується похмура диктатура", - заявив колишній міністр.

Одразу після цього прем'єр-міністр Дональд Туск заявив на пресконференції, що рішення суду слід безумовно поважати і звинуватив президента Дуду у тому, що він допомагає союзникам уникнути правосуддя.

Верховний суд Польщі ще у 2017 році визнав указ Дуди про помилування недійсним на тій підставі, що його видали у той час, коли розглядалася апеляція Камінського та Вонсіка.

Але пізніше Конституційний суд і палата Верховного суду, вже укомплектовані новими суддями, яких висувала ПіС, ухвалили рішення на користь Дуди.

На думку українського експерта-міжнародника Сергія Герасимчука, проблема загострила конфлікт у судовій владі. Верховний суд помилування Дуди визнав нечинним, а от Конституційний трибунал (який вважають близьким до "Права і справедливості") навпаки, вважає його чинним.

Песимісти вже зараз стверджують, що ситуація може перерости у конституційну кризу, додає Герасимчук.

.

Аналіз кореспондента BBC Святослава Хоменка

Ситуація з затриманням Камінського та Вонсіка стала ще одним підтвердженням загострення політичного конфлікту у Польщі. Зараз у країні формуються фактично дві політичні та юридичні реальності, які на очах віддаляються одна від одної. Уряд Дональда Туска та парламентська більшість живуть у одній з них, президент Дуда і "Право і справедливість" - у іншій.

В першій з цих реальностей Конституційний трибунал, частина Верховного суду та прокуратури є нелегітимними, суспільний мовник повертається до нормального функціонування, Камінський та Вонсік перестали бути депутатами Сейму і повинні опинитися за ґратами.

У другій – Польща стрімко перетворюється на Білорусь, а двоє безстрашних борців з корупцією стали політичними в’язнями.

Тривати до безкінечності така ситуація, зрозуміло, не може.

Але можливостей знайти "хороший вихід" з неї проглядається дедалі менше. Навесні у Польщі відбудуться місцеві вибори, влітку пройдуть вибори до Європарламенту. Нова влада розраховує, що ці кампанії дозволять їй закріпити свою перевагу, здобуту у жовтні, ПіС сподівається отримати реванш за приголомшливу поразку. Не найкраща атмосфера для примирення, що й казати.

Найочевидніший варіант вирішення конфлікту – новий акт про помилування Камінського та Вонсіка, який міг би видати Анджей Дуда. Але проти такого сценарію виступає сам президент: таким чином він би визнав, що його перше помилування було нечинним.

За такий прецедент з готовністю вхопиться уряд Туска: виходить, що якщо на Дуду натиснути сильніше, то він може визнати нечинними і інші свої суперечливі рішення – наприклад, в сфері правосуддя.

Польські коментатори припускають, що у цій ситуації Дуда міг би пригрозити опонентам, що не підпише жодного ухваленого парламентом закону, поки Камінський і Вонсік не повернуться на свої місця в Сеймі. Це максимально підвищило б ставки і довело б Польщу до масштабної політичної кризи: голосів для подолання президентського вето у Туска і його команди немає.

Нарешті, найрадикальніші голоси кажуть, що Дуда міг би знайти юридичну можливість розпустити парламент і призначити дострокові вибори. Але, по-перше, це рішення буде надзвичайно спірним, і ще невідомо, чи нова влада його визнає. А, по-друге, ще не факт, що на гіпотетичних нових виборах ПіС не зазнає ще дошкульнішої поразки.

Новим актом у цій п’єсі має стати велика демонстрація "вільних поляків", яку збирає "Право і справедливість" у центрі Варшави у четвер. Кількість людей, які відгукнуться на заклик цієї партії, та температура гасел, які там звучатимуть, дадуть загальне уявлення про те, у який бік та з якою швидкістю розвиватиметься ситуація далі.

лінія

Коаліція на чолі з партією Дональда Туска "Громадянська платформа" сформувала уряд наприкінці минулого року. Новий уряд обіцяє позбутися спадщини ПіС, яка прагнула підпорядкувати собі і суди, і державні ЗМІ, і чиновництво.

 

Перше, за що взялася нова коаліція — реформа суспільних телебачення, радіо та агентства новин, які ПіС перетворила на рупор своєї пропаганди.

Але, як зазначає кореспондент BBC у Варшаві Адам Істон, вона почала робити це методами, схожими на методи ПіС: перш ніж змінювати щось на рівні законодавства, уряд в особі міністра культури звільнив старе керівництво державних ЗМІ та призначив своїх людей.

Туск

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Підпис до фото,

Новий уряд Польщі на чолі з Дональдом Туском - ліберальний та проєвропейський. ПіС, будучи при владі, постійно конфліктувала із правозахисниками та Брюсселем

Польський Гельсінський фонд за права людини, оцінюючи ці кроки, визнав, що ПіС створила ситуацію, в якій швидко і законно щось змінити в державних ЗМІ вкрай складно. Правозахисники з фонду погоджуються, що ці ЗМІ стали рупором ПіС, але й дії нового уряду викликають у них серйозні сумніви.

Агентство Reuters, описуючи цю історію, припустило, що арешт Маріуша Каміньського і Мацея Вонсіка — це "останній залп у конфлікті", який, швидше за все, триватиме до кінця періоду, в який у Польщі будуть уряд і президент з різних політичних таборів.

Нинішній, другий термін Анджея Дуди на посаді президента закінчиться 2025 року.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...