RSS

Верховна Рада ухвалила закон "про деокупацію Донбасу"

2018-01-18 13:56:00
Верховна Рада ухвалила закон -

 

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях".  Цей закон скорочено називають "про деокупацію Донбасу"

У законодавстві України Росію вперше визнають агресором та окупантом через її дії у Криму та на Донбасі. "Російська Федерація чинить злочин агресії проти України та здійснює тимчасову окупацію частини її території", - йдеться у преамбулі.

 

За Закон проголосували 280 депутатів - представники усіх фракцій парламенту, окрім "Опозиційного блоку"

 

Що зміниться після ухвали цього законопроекту?

АТО замінюють на "заходи щодо забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі збройної агресії РФ в Донецькій і Луганській областях".

Керівництво операції передають від Служби безпеки, яка формально керує АТО зараз, до Збройних сил України.

"Окуповані території"

Проект президента України проголошує окремі райони Донбасу окупованою територією.

У документі йдеться, що Росія здійснює окупацію за допомогою збройних формувань, що складаються з регулярних військ, радників, інструкторів, незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців.

Окупованими є частини території України, в межах яких збройні формування РФ та "окупаційна адміністрація" встановили та здійснюють загальний "ефективний контроль".

Межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях, визначає президент.

Україна не визнає будь-які акти на тимчасово окупованих територіях і вважає, що вони не створюють правових наслідків.

Хоча є виняток, який стосується документів, що підтверджують факт народження або смерті особи на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях. На довідки з Криму це не поширили.

Єдиний штаб

Для цієї операції на Донбасі весь особовий склад, зброя та всі можливі силові підрозділи підпорядковуються Об'єднаному оперативному штабу ЗСУ.

Це стосуватиметься Нацгвардії, армії, СБУ, розвідки, прикордонної служби та управління державної охорони.

Керуватиме операцією начальник об'єднаного штабу ЗСУ, якого призначатиме президент за поданням начальника генштабу Збройних сил.

Зони безпеки біля лінії розмежування

У кінцевій редакції закону з'явилось положення про так звані "зони безпеки" на контрольованих урядом територіях поруч з лінією розмежування.

Наразі зоною АТО є вся Донецька та Луганська область, а тому після її скасування підконтрольним Києву районам надають спеціальний режим.

У тих районах силовики матимуть розширені повноваження.

У зонах безпеки, прилеглих до району бойових дій діє особливий порядок, що передбачає надання органам сектору безпеки і оборони прав:
1) застосовувати у разі крайньої необхідності зброю
2) затримувати осіб
3) перевіряти у громадян і посадових осіб документи, що посвідчують особу, а в разі відсутності документів - затримувати їх для встановлення особи;
4) здійснювати особистий огляд громадян, огляд речей, що при них знаходяться, транспортних засобів та речей, які ними перевозяться;
5) тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів;
6) входити (проникати) в житлові та інші приміщення
7) використовувати із службовою метою засоби зв'язку і транспортні засоби, у тому числі спеціальні, що належать громадянам (за їхньою згодою.

Межі цих зон безпеки буде визначати начальник Генштабу ЗСУ.

Статус армії

Верховна Рада дає згоду використовувати ЗСУ для "стримування та відсічі російської збройної агресії" в Донецькій та Луганській областях.

Деякі експерти порівняли цю норму з фактичним оголошенням воєнного стану на непідконтрольних Україні територіях та на лінії розмежування.

Всі ці норми мають почати діяти одразу в день опублікування закону.

Мінські угоди викинули

Після багатьох суперечок з тексту проекту прибрали згадку про необхідність виконання Мінських угод, проти чого протестували багато депутатів.

Конституція дає керівнику держави право просити депутатів використати ЗСУ у разі збройної агресії проти України.

У проекті закону в перехідних положеннях Верховна Рада дає згоду використовувати ЗСУ для "стримування та відсічі російської збройної агресії" в Донецькій та Луганській областях.

Деякі експерти порівняли цю норму з фактичним оголошенням воєнного стану на непідконтрольних Україні територіях та на лінії розмежування.

Всі ці норми мають почати діяти одразу в день опублікування закону.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...