RSS

Прийнято новий Закон України "Про освіту". Про що цей закон

2017-09-06 12:32:00
Прийнято новий Закон України -

Верховна Рада ухвалила у другому читанні новий закон «Про освіту». За відповідне рішення у вівторок 5 вересня проголосувало 255 народних депутатів.

Так про що ж все ж таки цей закон, який був вчора прийнятий? Як змінить він поведінку основних суб’єктів освітнього простору? Що принесе дітям, вчителям, всій системі освіти?

Пов’язане зображення

Закон передбачає 12-річне навчання. Закон вибудовує чітку структуру загальної середньої школи, яка складається з 3-х рівнів: обов'язкова початкової освіти (4 роки), базової середньої освіти (5 років), профільної середньої освіти (3 роки). Програми старшої школи можуть бути двох спрямувань – академічне (поглиблене вивчення окремих «шкільних» предметів) і професійне (навчання, орієнтоване на ринок праці). Міф про те, що діти будуть закінчувати школу в 19 років, не відповідає дійсності -  діти розпочинатимуть навчання з 6 років. Навчання у 10-12 класах стосуватиметься насамперед тих, хто готується до вступу у виші

 

Законопроект перебачає підвищення оплати вчителів: мінімальний розмір оплати вчительської праці встановлюється у розмірі трьох мінімальних заробітних плат 3200 х 3 = 9600 грн. У новий закон закладена нова система мотивації та підвищення кваліфікації вчителів. Зокрема, документ передбачає систему добровільної зовнішньої незалежної сертифікації вчителів. Планується, що це буде перевірка педагогів на володіння предметом, уміння спілкуватись з дітьми та використання сучасних методик компетентнісного навчання. Вчителі, які успішно пройдуть сертифікацію, отримуватимуть 20% надбавки до зарплатні. Загальна кількість годин для підвищення кваліфікації вчителя впродовж 5 років не може бути меншою 150 годин. Вчитель має сам визначити коли та де проходити підвищення кваліфікації.

 

Закон збільшує академічну, організаційну, фінансову та кадрову автономію всіх закладів освіти. Заклади загальної середньої освіти можуть самостійно розробляти свої освітні програми аби використовувати типові. Керівник закладу загальної середньої освіти буде обиратися на конкурсних засадах строком на 6 років з правом переобрання на ще один строк у цьому закладі освіти. Після цього він зможе продовжити працювати в цьому закладі освіти на інших посадах або ж обиратися на посаду керівника іншої школи. Керівник також отримує право самостійно призначати (на конкурсних засадах чи без них) своїх заступників і усіх працівників (наразі це в переважній більшості випадків роблять місцеві органи управління освіти).

 

Новий закон «Про освіту» також передбачає, що кожен навчальний заклад муситиме оприлюднювати інформацію про надходження усіх коштів, а також їхнє призначення. Це сприятиме тому, що батьки бачитимуть, скільки та на що витрачає кошти держава, а також зможуть контролювати використання своїх благодійних внесків.

 

За результатами гострих дискусій нарешті вирішено питання щодо мови освіти. Всі фракції прийшли до консенсусного варіанту рішення – у дошкільний та початковій освіті вивчення окремих предметів може здійснюватися мовою відповідної корінного народу або національної меншини, а вже на всіх наступних рівнях – виключно державною мовою! Отож, мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна, українська, мова.

 

 

 

 

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...