RSS

Українська молодь масово переходить на "дизайнерські" наркотики

2012-08-31 14:50:00
Українська молодь масово переходить на "Дизайнерські" психотропи колять, нюхать, вживають перорально і курять. -

Нові синтезовані речовини з'являються швидше, ніж їх встигають заборонити.

У Європі, в тому числі й Україні масово з'являються нові "радості" для наркоманів, які не встигають забороняти. Нові синтезовані наркотики називають "дизайнерськими", оскільки вони отримані шляхом невеликої зміни вже існуючих речовин. Також їх називають "розумними" (smart drugs) або клубними, пише "Фокус".

Особливість їх полягає в тому, що юридично вони не значаться у списках заборонених наркотиків, оскільки мають нову формулу. З'являються подібні варіації настільки швидко, що уряди просто не встигають виявити новинку, перевірити її склад і внести до списку заборонених препаратів.

За минулий рік у Європі знайшли 49 нових стимулюючих речовин, а тільки за перші півроку 2012 їх стало більше ще на 36. За даними звіту Управління ООН з наркотиків і злочинності World Drug Report, штучно синтезовані психотропні препарати у світі зараз вживають від 14,3 до 52,5 мільйонів людей. Небезпека таких новинок полягає ще й у тому, що вчені не знають їх складу, а значить, не можуть прогнозувати наслідків, які в будь-якому разі будуть жахливими.

Румен Седефов із Європейського центру з контролю за наркотиками говорить, що якщо на героїні людина може прожити 10-20 років, то від новинок ризикує згоріти буквально за рік. Українська молодь також масово підсідає на "дизайнерські" наркотики. Їх можна спокійно придбати в інтернеті, ніби вони входять до складу звичайних покупок, і вартість їх відносно невисока - ціна дози від 200 гривень.

31-річний житель Києва Петро, регулярно купуючи наркотики в інтернеті чи у друзів, каже, що "кожна речовина дозволяє по-іншому відчути оточуючий світ". Серед ефектів, які викликають "дизайнерські" наркотики, - ейфорія, "інсайти", відчуття духовної близькості з оточуючими, зміна сприйняття часу, радість, безпричинний сміх, посилене сприйняття смаку і запаху.

На жаль, нинішні методи боротьби абсолютно неефективні, стверджує президент української громадської організації "Нарконон" Марина Грибанова. Вона вважає, що найкращі - превентивні заходи, наприклад, більш активно пропагувати відмову від наркотиків і пояснювати їх шкоду дітям, які за статистикою починають пробувати речовини вже у 12 років.

Але, на жаль, українська влада вважає, що профілактика завжди складніша за репресивні заходи.
 

Джерело: ТСН

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...