RSS

США опублікували "список друзів Путіна", названі імена 210 найближчих до президента Росії чиновників та олігархів

2018-01-30 15:08:00
США опублікували -

 

Мінфін США опублікував перелік політиків і олігархів, які мають зв'язки з Володимиром Путіним - так звану "кремлівську доповідь", яка стала продовженням закону про санкції, підписаного Дональдом Трампом у серпні 2017 року. У списку названі імена найближчих до президента Росії Володимира Путіна російських чиновників та олігархів.

Всього у "списку Путіна" 210 імен - 114 високопосадовців та 96 олігархів.

Roman Abramovich (L) and Dmitry Medvedev

Роман Абрамович (зліва) і Дмитро Медведєв

 

Серед бізнесменів, що потрапили до "кремлівської доповіді" - мільярдери Алішер Усманов, Роман Абрамович, Олег Дерипаска, Вагіт Алекперов, Сулейман Керімов і Юрій Мільнер.

Досі вони не були під санкціями, які США і Європа запроваджували проти Росії після анексії Криму і початку збройного конфлікту на сході України в 2014 році.

Також у списку є засновник "Лабораторії Касперського" Євген Касперський, банкіри Герман Греф, Андрій Костін, Петро Авен і Олег Тиньков, а також співвласник "Норильського нікелю" Володимир Потанін.

Нещодавно Петро Авен, співвласник "Альфа-банку", заявив, що банк не буде обслуговувати оборонні підприємства, але це не врятувало його від включення до "кремлівської доповіді".

На цих людей не будуть автоматично поширюватися будь-які заходи із санкційного списку, як от заморожування активів чи відмова в американських візах.

Однак їх присутність у такому списку може спонукати банки та інші організації у США та Європі не вести з ними бізнес, пише агентство Bloomberg.

Сам список не є санкційним, жодні обмеження поки що не запроваджуються, а покарання за співпрацю з ними не передбачено, якщо вони до цього часу не були під санкціями.

У "кремлівській доповіді" знайшлося місце майже для всієї адміністрації президента Путіна (43 прізвища) та уряду Росії.

Є в списку й ті, кого вважають друзями Путіна - Аркадій і Борис Ротенберги і Геннадій Тимченко, які вже були під санкціями.

До списку також увійшли голова "Роснефти" Ігор Сєчін і давній соратник Путіна, керівник "Газпрому" Олексій Міллер.

Із російських чиновників туди потрапили голова адміністрації президента Антон Вайно, його заступник Олексій Громов (курує пресу), прес-секретар президента Дмитро Пєсков, помічник Путіна Владислав Сурков, який відповідає, як вважається, за ситуацію на Донбасі.

Слідом за Кремлем окремим розділом йде уряд на чолі з Дмитром Медведєвим.

До доповіді потрапили всі вісім віце-прем'єрів і 22 міністри.

Спікери обох палат парламенту В'ячеслав Володін і Валентина Матвієнко, керівники зовнішньої розвідки і ФСБ Сергій Наришкін і Олександр Бортніков, начальник генштабу Валерій Герасимов також потрапили до "кремлівської доповідї".

Також колишній голова кремлівської адміністрації Сергій Іванов, мер Москви Сергій Собянін, генпрокурор Юрій Чайка, очільник "Ростеху" Сергій Чемезов і навіть співвласник мережі супермаркетів "Магніт" Сергій Галицький.

Напередодні прес-секретар президента Дмитро Пєсков назвав доповідь "прямою і очевидною спробою прив'язати якісь дії до виборів (президента Росії) так, щоб вплинути на них". І додав, що "жодного впливу не буде".

Як готувалася "кремлівська доповідь"

2 серпня 2017 року президент США підписав закон "Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій".

У ньому йшлося про те, що впродовж 180 днів Мінфін США разом із головою національної розвідки і держсекретарем США повинні підготувати і внести до конгресу досить велику доповідь про зв'язки російського бізнесу і влади.

трамп, путін

У наступні кілька місяців найактивніше у російських і закордонних ЗМІ обговорювалася лише та частина доповіді, у якій повинна міститися інформація про зв'язки російських олігархів з президентом Володимиром Путіним.

Адміністрація повинна була зібрати інформацію і про членів їхніх сімей, включаючи чоловіків і дружин, дітей, батьків і родичів - активах, інвестиціях і бізнес-інтересах.

У доповіді також повинна міститися інформація про активи олігархів за кордоном і перераховані випадки корупції, пов'язані з олігархами.

Внесення цих доповідей до Конгресу не означає, що санкції будуть запроваджені автоматично.

Але потрапляння в список олігархів може мати репутаційні ризики - західні партнери можуть припинити вести з ними бізнес, щоб уникнути можливих проблем.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...