RSS

Рубль упав через конфлікт навколо Керченської протоки

2018-11-27 05:43:00
Рубль упав через конфлікт навколо Керченської протоки -
 
Рубль, який в останні тижні встояв на фоні трьох обвалів на ринку нафти, в понеділок почав швидко знижуватися. До 16:30 Долар піднявся вище 67 рублів, євро - вище 76. Основна причина падіння рубля - посилення геополітичних ризиків на тлі конфлікту в Керченській протоці, упевнена більшість опитаних The Bell експертів.
 
 
 
https://thebell.io/
Що трапилося. О 16:30 американська валюта коштувала на рубль дорожче, ніж на закритті в п'ятницю, а євро піднявся майже на 1,5 рубля.
Причини. Основна причина - посилення геополітичних ризиків через конфлікт навколо Керченської протоки, впевнені Денис Давидов з «Нордеа Банку» і Тимур Нігматуллін з «Відкриття Брокер». Зростання напруженості на кордонах з Україною в якості основного фактора зниження російської валюти називає і Наталія Орлова з Альфа-банку.
 
Впливає і очікування санкцій США за отруєння Скрипаль, вважають економісти. Сьогодні закінчується дедлайн по другому раунду санкцій за застосування хімічної зброї.
Ще один фактор - завершення податкового періоду. Експортери перестали продавати валюту ще в п'ятницю, говорить Нігматулін.
Позначається загальний негативний фон - падіння цін на нафту і очікування грудневих виплат за зовнішнім боргом, вважає Денис Поривай з Райффайзенбанку. Вплив геополітики на курс рубля експерт вважає перебільшеним: санкції у справі Скрипалів очікуються давно, а в Керчі, за його словами, нічого серйозного не сталося.
 
Контекст. У неділю в районі Керченської протоки російські прикордонники спочатку не пропустили три українських військових корабля, а потім і зовсім їх затримали. У відповідь Київ привів армію в повну бойову готовність і почав процедуру введення воєнного стану в країні. Єврокомісія в понеділок закликала Росію звільнити українські судна і швидко розблокувати доступ до Керченської протоки.
 
Що буде далі?
 
Посилення антиросійської риторики буде і далі послаблювати позиції російського рубля, вважає Давидов. «Масштаби тиску оцінити поки складно, тому що позиції західних країн з даного питання в повній мірі не ясні», - підкреслює експерт. Можливо, велика ясність наступить вже сьогодні ввечері - на 19:00 за московським часом заплановано екстрене засідання Радбезу ООН. У грудні рубль нічого доброго не чекає, впевнений Поривай. За його словами, російська валюта може просісти до кінця року до 70 руб за $. Втім, не всі експерти очікують падіння рубля. В кінці 2018 року російська валюта може коливатися біля позначки в 66 руб ./$, а в 2019-м - в 65 руб ./$, каже Нігматуллін.
Ліана Фаізова, Володимир Моторин

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...