RSS

П’ять фактів про “Пожмашину”

2018-02-19 04:49:00
П’ять фактів про “Пожмашину” -

Чи знаєте ви що?

Завод «Пожмашина», який традиційно називають Прилуцьким, насправді знаходиться в селищі міського типу Ладан, в півтора десятках кілометрів від міста Прилуки Чернігівської області України. Спочатку він розміщувався в приміщеннях колишнього жіночого монастиря, до якого потім прибудували виробничі цехи.

Основною продукцією ЗА «Пожмашина» завжди були універсальні пожежні автоцистерни, які користувалися величезним попитом у всіх регіонах СРСР. Вони відрізнялися простотою і невибагливістю, але в 1980-ті роки стало ясно, що за технічним рівнем вони не можуть конкурувати з іноземними аналогами. У 1988 році завод вступив в кооперацію з австрійським концерном "Rosenbauer".

У 1970-ті роки Прилуцький завод одним із перших в СРСР почав випускати пожежні автомобілі аеродромної служби, в тому числі найбільш потужні і великі в країні – на повнопривідних 4-вісних шасі МАЗ. Тепер їх випуск продовжується. В основі аеродромної гами, як і раніше знаходиться автомобіль середнього класу АА-40 (43105) 189. На базі КамАЗ-43105 (6х6) з серійної кабіною встановлюються 4000-літрова водяна цистерна, бак на 250 л піноутворювача, насос ПН-60Б з поданням 60 л/с і лафетний ствол, що викидає піну на 45 м.

Найбільшим у країнах колишнього СРСР залишається аеродромний пожежний автомобіль АА-60 (7310) 160-01 на армійському шасі МАЗ-7310(8х8) потужністю 525 к. с. Він може одночасно доставляти до осередку пожежі 12 000 л води, 900 л піноутворювача. Для приводу насоса з поданням 60 л/с (3600 л/хв) служить власний двигун потужністю 180 к. с. Повітряно-механічна піна подається через стаціонарний лафетний ствол з гідроприводом, ручні стволи або підбамперні піногенератори. Автомобіль укомплектований вогнегасячими хладоном і порошком, оснащений електрогенератором, рятувальним обладнанням та інструментом.

На фото: Горить старовинний будинок на розі  вулиць Хрещатик та Богдана Хмельницького влітку 2017 року.

Київ сьогодні рятують десятки автомобілів – оснащених і укомплектованих на “Пожмашині”. Вони побудовані на кращих зразках сучасної вантажної автотехніки. Жодне гасіння пожежі не обходиться у місті без цієї техніки.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...