RSS

Довгостроковий прогноз погоди в Україні: коли почнеться літо

2017-05-11 21:22:00
Довгостроковий прогноз погоди в Україні: коли почнеться літо -

 

Не встигли українці порадіти теплим сонячним дням, як в Україну знову повернулися холод і заморозки.

Що пророкують синоптики на кінець нинішньої весни і чому звична травнева погода нас ігнорує?

Про це пише Укрінформ

Тож чому цьогоріч  тепла погода не затримується надовго, як завжди?

Причини такого явища пояснює завідувачка відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Українського науково-дослідного метеорологічного інституту НАН України Вазіра Мартазінова.

«Зараз весна в Україні стала тривалою, але не стійкою, – говорить Мартазінова. – Високі температури почалися з 15-17 лютого, а   весняна  прохолода затримається  аж до середини червня. Літо ж навпаки стало коротшим – з середини червня і максимум до 20 серпня. Це пов’язано з сучасною зміною клімату – його потеплінням, і до цього потрібно адаптуватися.

Вазіра Мартазінова пояснила, що в «історії погоди»  можна виявити  різні аномальні перепади, але їх недоречно  порівнювати з сьогоднішніми. Приміром, сніг у травні міг випасти і 100 років тому, але якщо для того часу це було аномальним явищем, то для нинішнього стає все звичнішим.  «Кожне десятиріччя ми спостерігаємо кліматичні відмінності - це пов’язано з різницею у атмосферній циркуляції. Зараз циркуляція стала дуже неглибокою,  але активною і агресивною», - додала науковець  і порадила звикати до примх  погоди.

Начальник відділу кліматології Центральної геофізичної обсерваторії, що стежить за погодними змінами столиці, Олена Доніч підтвердила, що така нестабільна погода, як цієї весни, спостерігається в нас упродовж кількох останніх років і що це є наслідком зміни клімату.

Тож, хоча така погода і дратує, але, за словами синоптиків, залишається тільки змиритися і призвичаюватися до нового клімату, який, схоже, змінюватиметься і надалі.

 

Заморозки у ніч з 10 на 11 травня суттєво пошкодили овочеві та фруктові культури по всій Україні. Із ранніх насаджень залишилось  лише 20%, з середніх (більш витривалих) – 50%. Пізні культури ще не зійшли, і це їх врятувало. В загальному ж врожаї яблук, полуниці, винограду втрачені наполовину. В деяких районах Центральної України, кажуть, окремі поля і городи із зелених стали чорними. А от зернові, кукурудза та соняшник – перенесли морози більш-менш спокійно. Через сніг та холоди у квітні аграрії пригальмували початок посівної, і це дещо врятувало загальну ситуацію.

Досвідчені агрономи та синоптики заявляють, що нинішній травень продовжиться прохолодою, але морози вже не повернуться. В домашніх умовах ще не пізно пересадити овочі. Однак на ранній врожай можна вже не сподіватися. Не лякаємо, але попереджуємо: існує загроза, що при, не дай Бог, ранній осені культури з довгою вегетацією (перець, капуста, наприклад) можуть і не визріти. І тому, загалом, в цьому році очікується висока ціна на продукцію овочівництва та садівництва.

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...