RSS

Залужний та інші силовики попросили призупинити повернення 30 тисяч грн військовим

2023-05-04 19:14:00
Залужний та інші силовики попросили призупинити повернення 30 тисяч грн військовим -
До Верховної Ради надійшов лист від керівників силового блоку України, які виступили проти повернення 30 тисяч гривень доплат військовим, незалежно від їхнього завдання чи місця служби. Лист підписали очільники Міноборони, СБУ, МВС, ДПСУ, Нацгвардії, а також головнокомандувач Валерій Залужний.

 

Про це повідомив очільник фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія, опублікувавши копію листа, передає Громадське.

 

У листі йдеться, що законопроєкт не враховує особливостей проходження служби в різних регіонах, не розв'язує питання, пов’язані з грошовою винагородою строковиків і курсантів; а також у ньому не зазначено джерело фінансування виплат.

 

Окрім того, Залужний, Резніков та інші пропонують відкласти розгляд проєкту постанови №8312-П про скасування ухваленої поправки про повернення військовим доплат, яку подали наступного дня після ухвалення рішення.

 

Натомість очільники відомств пропонують зібрати робочу групу з представників Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Генштабу ЗСУ і до кінця травня спільно розробити законопроєкт, який урегулює питання оплати праці бійців.

 

Арахамія написав, що підтримує пропозиції в листі.

«Тому будемо пропонувати відкласти розгляд постанови №8312-П і негайно створити робочу групу з представників Верховної Ради, уряду та силового блоку, щоб напрацювати фінальне рішення стосовно чутливого для суспільства питання оплати праці наших захисників», — зазначив депутат.

Що передувало?

 

10 квітня Верховна Рада підтримала повернення на час воєнного стану 30 тисяч гривень доплат для військових. Рішення ухвалили після того, як почав діяти новий порядок виплат додаткової грошової винагороди військовим та співробітникам системи МВС: вони залежатимуть від того, чи перебуває військовий у тилу або безпосередньо в зоні проведення бойових дій. 

 

А втім, журналісти BBC отримали документ Генштабу ЗСУ, який свідчить про те, що українське командування не визнає зонами бойових дій низку територій, де бойові дії фактично відбуваються. Це може вплинути й на виплати військовослужбовцям, які там перебувають.

 

Депутати підтримали поправку, за якою на період воєнного стану додаткові 30 тисяч гривень щомісячно виплачуються військовим та поліцейським незалежно від того, які завдання покладені на них та в яких районах вони проходять службу.

 

Депутат Дмитро Разумков заявив, що повернення виплат буде коштом обмеження зарплат високопосадовців. Згідно з поправкою, з квітня 2023-го та до завершення воєнного стану їхня зарплата не може перевищувати 67 тисяч гривень.

 

Проте депутат Ярослав Железняк заявив, що обмеження зарплат буде дуже малою економією і для повернення надбавок, скоріш за все, потрібно буде змінювати держбюджет. Він зазначив, що на день на виплати військовим витрачали 2,7 млрд грн.

 

Реакція на повернення доплат

 

Генштаб ЗСУ наголосив: зараз доплати нараховуються залежно від районів бойових дій та складності завдань, які виконують бійці. А солдат, який виконує завдання в надскладних умовах, має бути високомотивованим. Там закликали до «справедливої системи виплат, яка не буде створювати передумов до соціальної напруги в бойових підрозділах і з повагою ставитиметься до тих воїнів, які ризикують власним життям і здоров’ям».

 

Очільник Нацбанку Андрій Пишний раніше заявляв, що рішення про повернення додаткових виплат у 30 тисяч гривень військовим не допомагають Україні в перемовинах із міжнародними партнерами, зокрема МВФ.

 

А представник Міжнародного валютного фонду в Україні Ваграм Степанян критикував повернення доплат, оскільки така зміна може негативно вплинути на економіку та призвести до зростання дефіциту в бюджеті у 2023 році.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...