RSS

Рішення штрафувати за самовільну відмову від центрального опалення виправдане наполовину - екс-міністр

2013-02-11 14:22:00
Рішення штрафувати за самовільну відмову від центрального опалення виправдане наполовину - екс-міністр -

Введення штрафів за самовільну відмову від центрального опалення наполовину виправдані.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив колишній міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.

"Це рішення виправдане наполовину. З одного боку, логіка є, бо система теплопостачання розрахована на певну кількість споживачів, певну генерацію. Якщо її розбалансувати, стане вкрай неефективною. Але з іншого боку, коли ви хочете вводити санкції за несанкціоноване відключення, то мають бути абсолютно адекватні або ще більш жорсткі санкції по відношенню до надавача послуг за неякісні послуги, за не ту температуру носія, холодні батареї, за несвоєчасне вимкнення", - зазначив Кучеренко.

Екс-міністр вважає, що такі дії законодавців зумовлені монополізацією ТЕЦ і в такому вигляді законопроект не має шансів на погодження.

"Стосунки тепловика та споживача мають бути обопільними та взаємовідповідальними. А поки це гра в одні ворота. В першу чергу треба розібратись із економічною обгрунтованістю цін на газ та тепло", - зауважив Кучеренко.

Нагадаємо, що Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері комунальних послуг, опублікувала законопроект, який пропонує внести зміни до закону "Про теплопостачання" та "Про житлово-комунальні послуги", а також до Кодексу "Про адміністративні правопорушення".

Так, до кінця нинішнього опалювального сезону тариф на тепло для населення в Україні може зрости на 30%. Обігрів однокімнатної квартири подорожчає на 75 грн - до 303 грн, двокімнатної - з 333 грн до 443 грн, а жителі трикімнатної квартири повинні платити не 441 грн, а 587 грн.

Окрім цього чиновники пропонують штрафувати тих, хто самовільно відключився від теплових мереж і перейшов на індивідуальне опалення. За несанкціоноване відключення від теплових мереж штрафуватимуть у розмірі від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - це від 1,7 до 2,5 тис. грн.

При цьому значно менший штраф передбачається за самовільне підключення до системи - від 5 до 20 неоподатковуваних мінімумів громадян - від 85 до 340 грн.

Тих споживачів, які відмовлять представникам теплопостачальної організації у доступі до індивідуальних теплових установок або лічильників теж штрафуватимуть на 425-850 грн.

Чиновники пояснюють необхідність прийняття даного законопроекту тим, що "автономізація" зруйнує систему централізованого теплопостачання як цілісного комплексу. А масова установка котлів, на їхню думку, є екологічною небезпекою.

Згідно з чинним законодавством, перейти на автономне опалення можна тільки всім будинком, і тільки в тому випадку, якщо така можливість передбачена системою теплопостачання населеного пункту, яку мають затвердити органи місцевого самоврядування.



 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...