RSS

Україна нарешті вирвала Леопарди з «невпевнених рук» Шольца (ВІДЕО)

2023-02-09 05:20:00
Україна нарешті вирвала Леопарди з «невпевнених рук» Шольца (ВІДЕО) -

   Ну по-перше, давайте розберемо що це за танки такі  Leopard

Leopard – це перший німецький танк після другої світовою війни. Німеччина почала його розробку у 1956 році за підтримки Америки, Франції і Італії, адже Європа мала потребу у сучасній бойовій техніці для стримування агресії Радянського Союзу. Конструкторське бюро Porsсhe запропонувало свій проект, і невдовзі Leopard котрого потім переіменують на Leopard 1, став основним бойовим танком десятьох держав. Франції серед них немає, тому що ще на етапі розробки вони вирішили створити власний танк який потім назвали Leclerc, які доречні також будуть наданні Україні. 

Серійне виробництво «леопардів» почалося у 1965 році і тривало майже 20 років, до 1984го. За цей період часу базову модель танку декілька модернізували, «наприклад останній  – Leopard A5», але врешті зняли з виробництва на користь сучаснішого Leopard 2, що вже випускався з 1979 року. У німецькій армії танк Leopard 1 був виведений з експлуатації у 2003 році, але ці танки досі є на озброєнні Греції, Туреччини, Бразилії і Чилі.

Leopard 2 –  це розробка нової компанії Krauss-Maffei, на чиїх заводах виробляли перші «леопарди». Як і попередник «леопард 2» теж вдосконалювався, тому зараз остання модифікація – Leopard 2A7, а наймасовіша – Leopard 2A4. Ці бойові машини стали основними у 13 європейських державах і декількох державах поза межою континенту, зокрема в Канаді та Сингапурі. За даними розробника танк продавали 19 державам.

   По-друге, чому Україні потрібні «леопарди»

Досі ЗСУ викорикористовували радянську техніку. Це танки що були на озброєнні нашої країни до початку кривавої війни, трофейні російські танки теж переважно вироблені у СРСР, за винятком Т-90 та модернізовані Т-72, які нам дали Польща, Чехія, Македонія і Словенія ще рік назад. Будь-який західний танк нового покоління кращій ніж старий радянський, навіть оновлений. Так звісно всі танки Leopard 2 мають якісну оптику, зокрема телевізійну, яка дозволяє працювати і вдень, і вночі,  а також збільшення і лазерний далекомір для відстеження цілей. Ці танки по всім характеристикам набагато кращі за радянські, наприклад боєкомплект у радянських танках знаходяться під екіпажем, а у леопардів він знаходиться у спеціальних відсіках і тому у разі вибуху у німецьких танках є шанси на порятунок коли в радянських немає.

Але питання не тільки у якості цих танків, а і у кількості. Запаси радянської техніки зменшуються, принаймні у Європі і відновлювати втрати вже немає чим. Звісно Україну задовольнив би перехід на будь-які сучасні танки, як Британський Challenger, чи Французьку Leclerc, чи то Американські Abrams. Але Leopard очолили тірлист у першу чергу через свою масовість для порівняння Велика Британія має трохи більше за 220 «челенджерів», а Франція менше за 400 «леклерків». Із великою кількістю «леопардів» можуть посперечатися лише «абрамси», але американці програють тільки із-за того що на транспортування танків з Америки потрібно набагато більше часу, ніж «леопардів». А ще «абрамси» використовують реактивне паливо, яке набагато важче отримати порівнянно з дизелем, який використовуються у «леопардах».

Втім і «абрамси», «челенджери» і «леклерки» в нас теж будуть, як обіцяли союзники. Загалом станом на 1 лютого, нам поставлять: 31 танк M1 Abrams, 14 танків Challenger 2, близько 40 легких колісних танків AMX 10-RC і також вивчають можливість передачі Leclerc, і звісно близько 80 Leopard різних модифікацій.

   Чому ж все таки дали

На думку багатьох експертів, у російсько-українській війні наближається вирішальний момент: обидві сторони готуються до великого наступу, який переломить хід війни. Більшість союзників досягли принципової згоди на надання Україні танків. Тому на Шольца почався шалений дипломатичний тиск. Надати танки закликали депутати Європарламенту, президент Європейської ради Шарль Мішель, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та багато хто ще.

Найгучнішою була Польща. Заступник міністра закордонних справ Польщі Аркадіуш Мулярчик сказав, що позиція Німеччини суперечить принципам міжнародного права, територіальної цілісності, суверенітету країн, верховенству законів та прав людини.

«Німеччина, не погодившись відправити танки, потрапляє в певну міжнародну ізоляцію і їхнє становище буде дуже слабким, якщо вони будуть далі займати цю позицію», — заявив він.

Польща взагалі заявила, що готова поставити Україні «леопарди» без дозволу Німеччини. Більш того, пообіцяла створити коаліцію держав, які готові вчинити так само. За таке свавілля поставникам загрожувала якнайменше відмова Німеччини в постачанні комплектуючих до «леопардів». Але в найкращих традиціях «шольцінгу» німецький уряд спробував скористатися викликом Польщі на свою користь. Міністр закордонних справ Анналена Бербок заявила, що Німеччина не проти реекспорту, але свої поставки ухвалить якось «незабаром». Можливо, канцлер вислизнув би і цього разу, але він отримав шквал критики не лише ззовні, а й ізсередини. Парламентська опозиція назвала канцлера «впертим», а його небажання надати танки — «ознакою неадекватності», за постачання «леопардів» виступили багато організацій, наприклад, Асоціація резервістів Бундесверу, а в Берліні після січневого «Рамштайна», під час якого Німеччина в черговий раз не погодила поставки, відбулася численна акція протесту.

 

Підготував Кирило Попов 

 

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...