RSS

Гаазький суд вперше видав ордери на арешт російських генералів за удари по Україні

2024-03-05 19:30:00
Гаазький суд вперше видав ордери на арешт російських генералів за удари по Україні -

Міжнародний кримінальний суд (Гаага, Нідерланди) видав дозвіл на арешт двох російських військових командирів найвищого рівня. Що інкримінує їм трибунал і що буде далі?

Про це пише ВВС Україна.

Вдень 5 березня МКС оприлюднив інформацію про те, що палата попереднього провадження видала ордери на арешт двох росіян: генерал-лейтенанта Сергія Івановича Кобилаша та адмірала Віктора Миколайовича Соколова.

Перший є командувачем дальньої авіації Повітряно-космічних сил РФ, а другий з вересня 2022 року був командувачем Чорноморського флоту і, за даними ЗМІ, був звільнений з посади в лютому 2024 року.

Міжнародний кримінальний суд вказує, що Кобилаш і Соколов несуть відповідальність за воєнні злочини у вигляді нападу на цивільні об’єкти енергетики і заподіяння надмірної шкоди цивільним особам.

 

Крім того, їм інкримінується вчинення злочинів проти людяності, а саме "умисне заподіяння сильних страждань або серйозних тілесних ушкоджень або серйозної шкоди психічному чи фізичному здоров'ю".

Взагалі це перші за час повномасштабної війни ордери міжнародного кримінального суду на топвійськових за удари по цивільній інфраструктурі. Це рішення може відкривати шлях для притягнення росіян до відповідальності світовою спільнотою за злочини проти людяності та порушення звичаїв війни в Україні.

На думку Гаазького суду, "існують розумні підстави" вважати, що російські військові командувачі флоту і дальньої авіації несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини, оскільки або віддавали накази про вчинення злочинів або були неспроможні здійснювати належний контроль за силами, які їм підпорядковуються.

Обидва ордери на арешт були видані за клопотаннями прокуратури.

зсу

АВТОР ФОТО,EPA

Підпис до фото,

Взимку минулого року російські ракетні удари призвели до того, що усі міста України на тривалий час поринули в темряву

Хто такі Кобилаш і Соколов та які злочини вони вчинили?

Судова палата МКС визнала - є достатні підстави вважати, що ці двоє підозрюваних несуть відповідальність за операцію з ракетних обстрілів української енергоінфраструктури, що тривала з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року.

 

У цей час відбулася серія ударів по численних електростанціях і підстанціях, які здійснили російські збройні сили в багатьох місцях в Україні.

Міжнародний суд вирішив, що ракетні удари були спрямовані по цивільних об'єктах і саме в той період, коли очікувана шкода від цього була "однозначно надмірна для очікуваної військової переваги".

Детальний зміст ордерів на арешт є таємним, щоб захистити свідків і гарантувати подальше розслідування.

При цьому Гаазький суд наголошує, що обізнаність громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшому вчиненню злочинів.

Російська компанія з масованих атак на українську енергетику почалася 10 жовтня 2022 року нібито як "відповідь" за український удар по Керченському мосту. Проте перші удари по енергетиці почались ще у вересні 2022 року.

Вранці 10 жовтня авіація і кораблі РФ випустили близько 80 ракет, зокрема крилаті ракети "Калібр" і Х-101, по українських містах. Половина ракет була перехоплена, але все одно ракетний обстріл мав тяжкі наслідки. Постраждали десятки об'єктів інфраструктури, зокрема і в Києві, а загинули 23 людина, а 105 отримали поранення.

Потужні обстріли після того тривали майже кожного тижня і завершились лише на початку весни наступного року. Весь цей час українська енергосистема балансувала на межі блекауту, були введені тривалі відключення світла в усіх областях.

Загалом за час цієї ракетної компанії РФ випустила по Україні майже 700 балістичних і крилатих ракет. Загинуло близько 100 цивільних громадян.

В листопаді 2023 року Служба безпеки України заочно повідомила про підозру російському генерал-лейтенанту Сергію Кобилашу. Вона стосується ракетного удару по багатоповерхівці в Умані (Черкаська область) навесні минулого року. Тоді загинуло 23 людини, зокрема 6 дітей.

Російському генералу інкримінується порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством.

За даними Головного управління розвідки, Кобилаш також брав безпосередню участь в російських військових операціях в Грузії у 2008 році та Сирії.

При цьому російський командувач є уродженцем Одеси, служив льотчиком в радянських військах у Східній Німеччині, а потім командував авіаполком в Ставропольському краї РФ.

рф

АВТОР ФОТО,ГУР МОУ

Підпис до фото,

Командувач дальньої авіації ПКС РФ Сергій Кобилаш

Адмірал Віктор Соколов також має заочну підозру від СБУ. Її він отримав в травні 2023 року за те, що особисто віддавав накази щодо регулярних бойових пусків крилатих ракет "Калібр" по енергетичній інфраструктурі України.

Вдень 22 вересня 2023 року Збройні сили України завдали ракетного удару по штабу Чорноморського флоту РФ в Севастополі. Згодом командування Сил спеціальних операцій повідомило, що від удару загинули 34 російських офіцери, серед них командувач ЧФ.

Щоправда, жодних доказів смерті Соколова не було, а російські ЗМІ через декілька днів опублікували кадри за участю Соколова в публічних заходах.

В середині лютого поточного року російські ЗМІ повідомили, що командувач Чорноморського флоту звільнений зі своєї посади. Це сталося після того, як Україна змогла потопити російський десантний корабель "Цезарь Куников" біля берегів Криму.

рф

АВТОР ФОТО,МІНОБОРОНИ РФ

Підпис до фото,

Віктор Соколов був призначений командувачем ЧФ РФ у вересні 2022 року

Винесення ордера Гаазьким судом означає, що держави-учасниці Статуту Міжнародного кримінального суду (Римського статуту) зобов'язані заарештувати підозрюваного на своїй території та передати до суду в Гаазі.

Загалом в світі 124 країни, які є повноправними учасниками Міжнародного кримінального суду.

В березні 2023 року цей суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна, а також уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують в незаконній депортації дітей з території України до Росії.

 

В Україні рішення Гаазького суду сприйняли як "зміну тенденцій". За словами радника голови офісу президента України Михайла Подоляка міжнародний дозвіл на арешт російських топвійськових вказує на те, що тепер воєнні злочини Росії отримають "належні юридичні оцінки" і "глобальний світ чітко фіксує тип тієї війни, яку Росія веде на території України й проти цивільного населення".

"Більше жодних табу на ордери для Росії та жодних "історичних відстрочень". Поіменна лава підсудних у глобальній юрисдикції для безумовних російських авторів, організаторів і виконавців воєнних злочинів", - наголосив представник ОП.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...