RSS

Через зміну клімату популяція оленів у Лапландії скоротилася вдвічі

2021-12-28 15:26:00
Через зміну клімату популяція оленів у Лапландії скоротилася вдвічі -
Дослідники б'ють на сполох: олені Санти гинуть від голоду. Через глобальне потепління тварини втратили звичні джерела харчування, розповідає портал Навколо світу.
 
За останні два десятиліття цифри популяції оленів впали більш ніж наполовину. Багато померло від голоду, а малі оленята загинули у спекотне літо, оскільки в регіоні теплішає в чотири рази вище середньосвітового рівня.
 
За інформацією фінських та шведських дослідників, за останні дні близько 8 тисяч оленів збилися зі звичного курсу і вирушили шукати корм на 100 км на південь від своїх звичних пасовищ.
 
В останні роки в регіоні північної Європи, що традиційно називається Лапландією, дощів узимку стало більше, ніж снігу. Місця, де олені традиційно харчувалися, все частіше укриває товстий шар льоду.
 
Тварини змушені мандрувати у пошуках їжі, найчастіше віддаляючись на сотні кілометрів від місць свого проживання.
 
Як зазначив Йоуко Кумпула, старший науковий співробітник Інституту природних ресурсів Фінляндії, північні олені не можуть пробити кірку льоду. Тому вони йдуть туди, де їм ніщо не заважає добувати мох та лишайник.
 
Дослідження останніх років свідчать, що Арктика нагрівається швидше за інші регіони планети.
 
Більш довге та тепле літо також стало згубним сезоном для оленів, які звикли до низьких температур.
 
Оленяр Анна Крістііна Олліла, яка розводить тварин на півночі Фінляндії, підтвердила: через непередбачувану нинішню погоду олені страждають від голоду. Адже зими тепер починаються набагато пізніше, а весна та літо тривають довше. Хоча цього року сніг випав у жовтні, а потім розтанув. Тоді як 2020-го він випав лише перед Різдвом.
 
Професор Ойстейн Холанд із Норвезького університету розповів, що деякі лапландські пастухи почали підгодовувати оленів, які ризикують загинути від дефіциту їжі. Адже тваринам з кожним роком важче знайти корм під крижаним покривом.
 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...