RSS

Трампу написали мирний план щодо України. Що у ньому

2024-07-26 20:53:00
Трампу написали мирний план щодо України. Що у ньому -

"Твердять, що у разі обрання Трампа, він припинить допомогу Україні, віддасть її території і говоритиме напряму з Путіним, аби змусити країну до ганебного миру. Але доказів, що така капітуляція буде частиною політики президента Трампа, немає", - так починається стаття у Wall Streat Journal, опублікована в рубриці "Погляд", що подає думки, яким може бути мирний план для України, якщо вибори таки виграє Дональд Трамп.

Про це передає ВВС Україна.

У статті є багато неочікуваних і гострих пропозицій. Але їх можна втілити в життя, запевняють її автори.

Ними є Девід Урбан, керуючий директор BGR Group, лобістської компанії із міцними зв’язками з республіканцями, та Майком Помпео, що був Держсекретарем у 2018-2021 році, за президентства Трампа.

Вони нагадують, що саме Трамп у 2017 році зняв ембарго, накладене на поставки зброї президентом-демократом Бараком Обамою. І що Джавеліни, поставлені за цією програмою, допомогли врятувати Київ у перші дні російського вторгнення у лютому 2022 року.

Автори статті твердять, що саме Трамп надав політичну підтримку спікеру Конгресу Майку Джонсону, аби схвалили додатковий пакет допомоги Україні. При цьому допомога Києву, яка сприяє відродженню виробництва зброї на заводах у Алабамі, Пенсильванії та Вірджинії – "це хороша політика", - наголошують автори статті.

Вони також впевнені: "слабкість адміністрації Байдена привела Україну туди, де вона є нині, після понад двох років війни – із зруйнованими містами, сотнями тисяч загиблих, мільйонами біженців і без засобів для перемоги".

План Урбана і Помпео

На відміну від слабкості Байдена, Трамп "може відновити мир завдяки силі", - твердять автори статті з республіканського табору.

Ось як може виглядати план для України, який Урбан та Помпео називають успішним (стилістика пропозицій авторів статті збережена).

  • Вивільнити енергетичний потенціал США. Це підбадьорить американську економіку, знизить ціни на енергоносії, а з ними і витрати путінського бюджету на воєнні злочини,
  • Відновити зв’язки із Саудівською Аравією та Ізраїлем, щоб разом працювати проти Ірану. Це стабілізує Близький Схід, полегшить кризу в Газі, і дозволить саудитам разом з американцями витіснити Росію зі світового енергетичного ринку.
  • Застосувати проти Росії реальні санкції. На папері санкції від адміністрації Байдена виглядають добре, але насправді є порожніми. Наприклад, міністерство фінансів США виключає російські банки із санкційних списків, якщо їхні транзакції пов’язані із постачанням палива – найважливішого джерела, з якого Кремль фінансує воєнну машину.
  • Надати поштовх американській оборонній промисловості. Треба показати нашим противникам, особливо Росії та Китаю, що вони не можуть конкурувати із оборонними потужностями США. Врешті, економіка Росії є меншою, ніж економіка штату Техас. Також ми не повинні дозволяти Китаю наздоганяти і переганяти Америку.
  • Реанімувати НАТО. Це включає і більш справедливий внесок в альянс від європейців. Настав час підвищити членські внески до 3% ВВП.
  • Створення програми ленд-лізу для України на 500 млрд доларів. Замість того, аби обтяжувати американських платників податків новими допомоговими пакетами для України, треба дозволити українцям позичати якомога більше, аби купувати американську зброю та перемагати росіян. Саме так американці допомогли Британії у Другій світовій (до Перл Гарбора). Тільки так ми подамо Путіну чіткий сигнал про те, що він ніколи не переможе.
  • Скасувати усі обмеження на те, яку зброю може отримати та використовувати Україна. Це відновить позицію сили, і у зрозумілий для Путіна спосіб покаже, що війна має завершитися. Йому доведеться зіштовхнутися із зростаючою ціною продовження війни і відсутністю шансів на подальші здобутки.
Помпео

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Підпис до фото,Один із авторів статті у WSJ - Майк Помпео, який за першого президентства Трампа очолював американську дипломатію

Усі ці кроки, на думку авторів статті, дозволять Трампу диктувати свої умови: війна має припинитися негайно. А Україна має розбудувати потужні сили оборони, щоб Росія ніколи не наважилася напасти знову.

При цьому, пишуть Помпео та Урбан, "ніхто не визнає російської окупації чи анексії жодної частини української території – так само, як ми ніколи не визнавали радянської окупації Балтійських держав, і утримувалися від визнання Східної Німеччини до 1974 року".

Крим, на думку представників республіканського істеблішменту, має бути демілітаризований.

А відбудова України повинна відбуватися за рахунок заморожених активів російського Центробанку, "а не за гроші американських платників податків".

Україна має приєднатися до НАТО "якомога швидше", аби усі європейські члени зрозуміли важливість розподілу відповідальності за її захист. НАТО має виділити фонд для озброєння України на 100 млрд доларів, в якому внесок США має бути обмежений 20%, а решту мають надати інші члени альянсу.

Європейський Союз має швидко прийняти Україну як члена і допомогти із модернізацією та розвитком економіки.

Якщо Росія погодиться на усі ці умови, Захід поступово зніматиме санкції. Але повністю санкції зникнуть лише тоді, коли Україна стане членом НАТО та ЄС.

"Ці кроки, а не половинчасті заходи адміністрації Байдена, зупинять війну, сприятимуть встановленню тривалого миру, змусять Європу нести відповідальність за його збереження, і відновлять свободу та безпеку на континенті", - впевнені Майк Помпео Девід Урбан.

А тих, хто має сумніви у реальності усього, переліченого вище, вони запевняють: останнє, що хоче Трамп, це отримати під час другого президентства зовнішньополітичний провал, який відволікатиме його від вирішення проблем всередині країни, і порівняно з яким виведення Байденом військ з Афганістану виглядатиме успіхом.

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...