RSS

Молдова проголосувала за вступ до ЄС, але з незначною перевагою

2024-10-21 15:39:00
Молдова проголосувала за вступ до ЄС, але з незначною перевагою -

Молдова проголосувала за вступ до Європейського Союзу на референдумі, проте перевага тих, хто підтримав цей шлях, виявилася незначною.

 

Джерело: CNN

 

Після підрахунку понад 99% голосів виявилося, що 50,4% виборців підтримали закріплення в конституції курсу на вступ до ЄС, передає Центральна виборча комісія. Президентка Майя Санду назвала це результатом “першої важкої битви” за європейське майбутнє країни.

 

Попри перемогу на референдумі, невелика різниця у голосах не відповідає очікуванням Санду, яка прагнула отримати більш рішуче схвалення проєвропейського курсу.

 

Окрім цього, результати президентських виборів, що відбулися того ж дня, не принесли їй переконливої перемоги: Санду набрала 42,3% голосів. Тепер їй належить боротися у другому турі проти Александра Стояногло — кандидата від проросійської Партії соціалістів, який отримав 26,1%.

 

Санду заявила, що іноземні сили намагалися вплинути на демократичний процес у країні, звинувачуючи їх у спробі купівлі голосів. За її словами, є докази того, що групи, пов’язані з Росією, намагалися здійснити масштабне шахрайство, намагаючись придбати 300 000 голосів.

 

Напередодні референдуму з’явилися повідомлення про втручання, зокрема з боку молдовського олігарха Ілана Шора, який перебуває у вигнанні. Він пропонував грошову винагороду виборцям за голосування проти вступу до ЄС.

 

Другий тур президентських виборів відбудеться 3 листопада.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...