RSS

Суддя Віктор Стрільчук: "Знімати в суді на смартфон заборонити неможливо"

2018-01-18 17:34:00
Суддя Віктор Стрільчук: -

Суддя Касаційного цивільного суду в складі Верховного Суду Віктор Стрільчук зробив надзвичайно вагому заяву про фото/відеофіксацію судових процесів з використанням портативних пристроїв: «ч. 4 ст. 7 чинного Цивільного процесуального кодексу передбачає, що особи, присутні в залі судового засідання, представники ЗМІ можуть проводити у залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених цим кодексом. 

«Витлумачити цю норму можна лише однозначно, тобто ні за яких обставин суд не може заборонити користуватися портативними пристроями відео чи аудіо запису, і при цьому думка учасників процесу не враховується», – сказав суддя.

На його думку, законодавець виписав норму таким чином «під впливом громадськості, громадських активістів, ЗМІ». І виходив з того, що гласність та відкритість судового процесу є важливішою цінністю, ніж права окремої особи-учасника процесу, що заперечує проти зйомки.

Що ж до останньої фрази: «але з урахуванням обмежень, встановлених цим кодексом», то ці обмеження стосуються виключно закритих судових засідань, що передбачено ч.7 ст.7 ЦПК.

Джерело:http://zib.com.ua/ua/131477-strimiti_iz_sudovogo_zasidannya_mozhna_lishe_z_dozvolu_sudu.html

ДОВІДКА: впродовж останніх років саме таку точку зору цілеспрямовано відстоював Проект "Відкритий Суд", надавши доктринальні письмові роз`яснення суддям, прокурорам, адвокатам, юристам, сторонам та представникам ЗМІ. Роз`яснення доступне за посиланням: http://open-court.org/importants/11512/

"Роз`яснення" для завантаження у PDF : 

http://open-court.org/upload/iblock/d86/d860a687ae17395d90bbe48ec1d73f11.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<!-- Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->
<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-112874355-1"></script>
<script>
  window.dataLayer = window.dataLayer || [];
  function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
  gtag('js', new Date());
 
  gtag('config', 'UA-112874355-1');
</script>

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...