RSS

Зеленського у Британії зустрів посол Залужний. Чого чекати від візиту і чи буде в України більше зброї

2024-07-18 17:05:00
Зеленського у Британії зустрів посол Залужний. Чого чекати від візиту і чи буде в України більше зброї -

Президент Зеленський прибув до Британії, де його зустрів новопризначений посол Валерій Залужний. Офіс президента опублікував фото, де вони тиснуть одне одному руки.

Про це пише ВВС Україна.

У саміті Європейської політичної спільноти бере участь майже 50 країн. Саму платформу заснували після російського вторгення в Україну для політичних і стратегічних дискусій майбутнього Європи.

Чого очікувати від нової закордонної поїздки Зеленського? І чи буде в України найближчим часом більше зброї?

Про що заявив Зеленський

У Велику Британію Зеленський прибув для участі в саміті Європейської політичної спільноти. Президент планує зустрітися з королем Чарльзом ІІІ та прем'єр-міністром Кіром Стармером.

Майже 50 лідерів зібралися разом, щоб обговорити спільні виклики, такі як війна в Україні та нелегальна міграція.

"Путін не досяг своєї головної мети, йому не вдалося створити розкол у Європі", - сказав він у своєму виступі на саміті президент Зеленський.

За його словами, успіхи на фронті є найкращим показником результатів. Досягти їх вдалося, зокрема завдяки дозволу використовувати західну зброю для ударів за межами України.

"Чи це призвело до ескалації? Ні. Чи була відповідь від Путіна? Ні," - наголосив Зеленський.

"Путін не може підтримувати стосунки з сильними лідерами, і це наша перевага. Але це залишається нашою перевагою лише коли ми об'єднані", - зазначив він.

Зеленський заявив, що ракети і дрони не є "носіями державного суверенітету". Саме тому необхідна колективна воля, щоб їх знищувати, включаючи з місцем запуску - як це було з іранськими ракетами над Ізраїлем.

Більше боєприпасів для України - заява Данії

Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен

АВТОР ФОТО,EPA-EFE/REX/SHUTTERSTOCK

Підпис до фото,Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен

Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен закликала терміново доставити Україні більше зброї та боєприпасів, щоб вона могла витіснити Росію зі своєї території.

На її думку, повномасштабне вторгнення Москви в Україну є лише одним із кроків на шляху до реалізації її імперських мрій та амбіцій.

Говорячи про анексію Криму в 2014 році, Метте Фредеріксен застерігає від переговорів з Володимиром Путіним, кажучи, що «Росії не можна було довіряти тоді, і Росії не варто довіряти зараз». Вона також застерігає від заохочення майбутніх агресорів до захоплення землі.

Цитуючи Черчілля, Фредеріксен додає: "Недостатньо того, що ми робимо все можливе. Іноді нам доводиться робити те, що вимагається".

Яких новин очікувати

"Як ми пам'ятаємо, сама ідея саміту виникла у Макрона, щоб обговорити майбутнє Європейського Союзу і Європи в цілому. Тобто сам факт участі України в цих стратегічних дискусіях уже говорить про те, що ми належимо до європейської сім'ї", - пояснює BBC Україна значення події для України Олександр Мережко, голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Крім того, Європі треба готуватися до можливих змін у Білому домі і вже починати говорити про питання спільної безпеки, спільну європейську стратегію підтримки України, зазначає депутат.

Важливою у ході візиту є також зустріч Зеленського з новим прем'єром Великої Британії. Кір Стармер приїздив в Україну, але ще до обрання на посаду.

"На кону зараз стоїть наша безпека. Щодня Україна бореться за захист не лише українського народу, а й європейського народу, континенту, де наша віра у свободу, демократію та верховенство права була важко здобута, і який прагне жити в мирі. [...] Не сумнівайтеся, ми будемо стояти з вами стільки, скільки буде потрібно", - зазначив британський прем'єр-міністр під час саміту.

Орися Луцевич, Керівниця Українського форуму Chatham House (Королівського інституту міжнародних відносин), розповіла в ефірі BBC, що "розчарована мантрою" Кіра Стармера про допомогу "стільки, скільки буде потрібно".

"Рішучість має бути підкріплена діями, а це означає виробництво більше зброї у Європейському Союзі, у США, у Великій Британії та озброєння України, щоб витіснити російські війська з її суверенної території", - вважає Луцевич.

Зеленський у Британії

АВТОР ФОТО,ОФІС ПРЕЗИДЕНТА

Підпис до фото,Володимир Зеленьский прибув у Велику Британію

Із кількістю зброї в Європи якраз проблеми.

Європа наразі працює над збільшенням виробництва артилерійських боєприпасів, але приступила до цього досить пізно, пояснив BBC Густав Грессель з Європейською ради з міжнародних відносин ECFR.

"Ми ще не маємо можливості виготовити стільки снарядів, щоб Україна могла досягти переваги у вогні. Ми можемо виготовити лише стільки снарядів, щоб утримати Україну на мінімумі оборони", - пояснив він проблему з озброєнням.

Утім, якісь результати для українського ОПК цей візит таки принесе, вважає Олександр Мережко: "Наскільки я розумію, президент зустрічатиметься з менеджерами, керівниками підприємств, які працюють в оборонному комплексі. Це також важливий елемент для підтримки нашої оборонної сфери".

Як Зеленського зустрів Залужний

У Великій Британії Зеленського зустрів посол Валерій Залужний. Фото, де вони тиснуть одне одному руку опублікував офіс президента. Для українців ця світлина досить емоційна.

Офіс Президента

АВТОР ФОТО,ОФІС ПРЕЗИДЕНТА

Підпис до фото,Залужний зустрічає Зеленського

П'ять місяців тому Зеленський відправив популярного головнокомандувача у відставку. Його звільнили з військової служби за станом здоров'я, але з правом носити форму.

І швидко оголосили про призначення послом - ще до отримання згоди від Британії, що досить незвично.

Тоді припускали, що Банкова хотіла уникнути спекуляцій щодо долі популярного генерала: багато хто був невдоволений його відставкою.

Називали й іншу причину: усунути політичного конкурента, рейтинги якого в певний момент затьмарювали президентські, та змусити працювати в команді, де дипломатичний напрямок курує голова ОП Андрій Єрмак.

Оголошуючи про рішення направити Залужного послом в Британію, Зеленський заявив, що той "говорив мені саме про такий напрямок для себе – дипломатичний".

Але, як писали у ЗМІ, до звільнення з посади головнокомандувача Залужний відмовлявся від подібних пропозицій.

У березні в президентському рейтингу SOCIS Залужний лідирував і обігнав Зеленського майже на 10%.

Призначення Валерія Залужного послом до Британії – не перший випадок, коли топпредставники оборонних чи правоохоронних органів переходять на дипломатичну роботу.

Ексміністр оборони Андрій Таран нині посол у Словенії, ексгенпрокурорка Ірина Венедіктова - посол у Швейцарії, екскерівник "Укроборонпрому" Юрій Гусєв - посол в Азербайджані.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...