RSS

Зеленський вирішив відправити Залужного послом у Британію

2024-03-08 07:15:00
Зеленський вирішив відправити Залужного послом у Британію -

У МЗС повідомили, що президент Зеленський погодив кандидатуру Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.

 

Міністерство каже, що вже спрямувало британській стороні відповідний запит.

 

Залужний, якого Володимир Зеленський тільки звільнив на початку лютого з посади головнокомандувача ЗСУ, поки що публічно не прокоментував новину.

 

За даними ВВС Україна, Залужний погодився на посаду посла. Але призначений він буде тільки після указу президента після проходження всієї процедури узгодження кандидатури з Британією.

"Сьогодні погодив кандидатуру посла нашої держави у Велику Британію. Генерал Валерій Залужний говорив мені саме про такий напрямок для себе. Дипломатичний", - прокоментував призначення у своєму вечірньому зверненні президент Зеленський.

"Наше союзництво з Британію має тільки зміцнюватися", - пояснив він.

 

ВВС Україна відомо, що ще перед звільненням президент пропонував Залужному посаду посла, але тоді він начебто відмовився.

 

Відомо, що в 50-річного Залужного, який присвятив життя військовій кар'єрі, не було досвіду роботи на дипломатичних посадах. Хоч з початком повномасштабного вторгнення йому і доводилося багато комунікувати із військовими керівниками багатьох держав.

 

Відомо також, що у 2020 році Залужний закінчив магістеріум за спеціальністю "Міжнародні відносини".

 

Розмови про відставку Залужного, який зараз має більший рейтинг підтримки населення за президента, збурювали суспільство останніми місяцями. А українські та західні оглядачі писали про велику кризу довіри між військовим та політичним керівництвом України.

 

Суперечки між Зеленським та головкомом серйозно посилились ще в листопаді 2023 року. Проте тоді відставки так і не сталось.

 

29 січня 2024 року Зеленський викликав Залужного та повідомив йому, що планує звільнити. Тоді указ президент не підписав, але це сталось 8 лютого.

 

Коли журналіст Fox News запитав Зеленського, чому він звільнив Залужного, президент відповів так: "Нам треба бути швидшими. Це означає, що треба позбутися бюрократії, яка в нас є. Інакше ми не матимемо жодних шансів. Потрібно бути розумнішими технологічно. І, звісно, швидшими".

 

У Зеленського також запитали про нагороду Героя України для Залужного, яку тому вручили у вечір звільнення, та чи означає цей жест, що генерал і надалі підтримуватиме політику президента або, можливо, піде в опозицію.

 

Зеленський відповів, що це вибір Залужного: "Він захищав нашу націю і нашу країну. Я надав йому звання Героя України, бо я дуже вдячний йому за це".

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...