RSS

Умєров розповів обставини трагедії на нагородженні 128-ї бригади

2023-11-14 22:13:00
Умєров розповів обставини трагедії на нагородженні 128-ї бригади -

У міністерстві оборони України розповіли про обставини загибелі бійців 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади.

Про це пише ВВС Україна.

3 листопада у селі поблизу лінії фронту на Запоріжжі росіяни вдарили по скупченню військових. Тоді у ЗМІ з посиланням на пости у соцмережах писали, що бійців зібрали на шикуванні для вручення нагород.

Внаслідок удару російської ракети загинули 19 військових 128 ОГШБР і ще двоє цивільних. Командира бригади Дмитра Лисюка згодом відсторонили.

"Ми знаємо похвилинно, що і як відбулось. Розібралися, що призвело до трагедії і як її можна було уникнути", - повідомив міністр оборони Рустем Умєров.

Результати розслідування, яке провели у міноборони, показали, що бійців справді зібрали у дворі будинку, щоб нагородити. Але, як зазначає Умєров, проігнорували всі правила маскування. Поруч припаркували більше десяти автомобілів.

 

У цей час у небі зафіксували російський безпілотник-розвідник і в усій області оголосили повітряну тривогу.

Військових попередили про місце, в якому працює ворожий БПЛА. Як тільки зафіксували ракетний пуск, поширили сигнал "ракетна небезпека".

Утім, як стверджують у відомстві, на місці нагородження жодних централізованих безпекових заходів не вжили.

Слідство у цій справі, яке веде ДБР, триває.

Могли цілити у комбрига

Мішенню росіян, які 3 листопада запустили ракету по 128-й бригаді, міг бути і комбриг. Про це повідомила радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сапьян в ефірі Марафону "Єдині новини".

"Слідчі працюють в цілодобовому режимі аби з’ясувати усі обставини та встановити правдиві факти, що призвели до трагедії. 3 нових деталей можу повідомити, що на сьогодні у слідства є припущення, що ймовірною мішенню в тому числі мав стати і комбриг, який не встиг на шикування за випадковим збігом обставин", - зауважила Тетяна Сапьян.

Командиром 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади є Дмитро Лисюк. Він запізнився 3 листопада на захід до Дня ракетних військ.

Що сталося?

бригада

АВТОР ФОТО,FACEBOOK.COM/BRIGADE128

Підпис до фото,

Порятунок пораненого у 128-й бригаді під час боїв. Архівне фото з фейсбуку бригади за 2023 рік

3 листопада на Запорізькому напрямку росіяни вдарили ракетою "Іскандер-М" по особовому складу 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади.

Загинули військові, поранення отримали й місцеві мешканці.

З такою заявою пізно ввечері в суботу, 4 листопада, виступило Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

Це було перше підтвердження від ЗСУ інформації про трагедію, яку вже день обговорювали у соцмережах.

"В честь дня ракетних військ, в прифронтовому районі зібрали на нагородження особовий склад 128-ї бригади. Вишикували. Росіяни завдали удару, як наслідок купа загиблих офіцерів і солдат", - написав у фейсбук командир добровольчого батальйону "Сонечко" Руслан Каганець.

Він опублікував фото – спалені автівки, зруйновані будинки, багато тіл.

Російські телеграм-канали опублікували ймовірне відео з моменту удару по 128-й бригаді. Пишуть, що це сталося у селі Димитрове.

“Загинули найкращі наші бійці”, - заявили 6 листопада зранку у 128-й бригаді. Там вперше прокоментували трагедію, закликали не поширювати фейки, поки не закінчиться перевірка всіх обставин.

У бригаді повідомили кількість загиблих внаслідок удару російської ракети - 19 бійців.

відео

АВТОР ФОТО,РОСІЙСЬКИЙ ТЕЛЕГРАМ VOIN_DV

Підпис до фото,

Росіяни опублікували відео з імовірним моментом удару

У соцмережах обурювалися, що шикування проводили у прифронтовому селі, куди прилітає регулярно і де скупчення людей - це дуже небезпечно.

Міністр оборони Рустем Умєров тоді висловив співчуття і пообіцяв провести розслідування, щоб "дати всі чесні відповіді рідним і близьким загиблих".

"Всі пишуть - "загинули Герої". Хоча правильно писати - "Герої стали жертвами". Жертвами чиїхось амбіцій, зверхності, популізму", - пише про трагедію у 128-й бригаді військовий Іван Савицький.

У понеділок, 6 листопада, ДБР оголосила, що розслідує справу про “недбале ставлення військової службової особи до служби”.

Там підтвердили, що військові зібралися на захід до дня Ракетних військ і артилерії поблизу лінії фронту.

128 бригада – це з'єднання гірської піхоти Сухопутних військ. Бригада перебуває у складі оперативного командування "Захід". Її штаб у Мукачеві, а підрозділи дислокуються на території Закарпатської області.

Від початку війни на сході України у 2014 році військові 128-ї бригади зайняли позиції в Луганській області, в районі Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного.

128-а окрема гірсько-штурмова бригада звільняла Херсон, воювала під Бахмутом. На початку січня 2023 року бригада повернулася на Запорізький напрямок. У червні 2023 року військові бригади звільнили села Лобкове та П'ятихатки.

На шевроні бригади – гірська квітка едельвейс.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...