RSS

Українських полонених в Оленівці вбили «вагнерівці» - розвідка

2022-07-29 19:53:00
Українських полонених в Оленівці вбили «вагнерівці» - розвідка -
За наявною інформацією української розвідки, вбивство українських полонених в тимчасово окупованій Оленівці Донецької області здійснили найманці зі складу приватної військової компанії “Вагнер”.
 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

“28 липня на території колишньої виправної колонії №120 в місті Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, яка зараз використовується як місце утримання українських військовополонених, відбувся потужний вибух. Внаслідок вибуху було зруйновано приміщення, де знаходились полонені українці. За повідомленням російських джерел, близько 40 українців вбито, кількість поранених – уточнюється”, - ідеться у повідомленні.

Як стало відомо, вибухи відбулись на території промзони в новозбудованому приміщенні, яке мало бути спеціально обладнане для утримання полонених, виведених з “Азовсталі”. Обладнання будівлі закінчилось 2 дні тому, після чого в неї перевели частину утримуваних українських захисників.

 

У ГУР наголошують: “Вибухи в Оленівці, що призвели до загибелі українських захисників – свідома провокація та беззаперечний акт тероризму з боку збройних сил окупанта".

"За наявною інформацією, він здійснений руками найманців зі складу ПВК “Вагнера” (Ліга) за особистою командою номінального власника вказаного ПВК – Євгена Пригожина. Організація та здійснення теракту не були узгоджені з керівництвом міністерства оборони рф”, - заявляють у розвідці.

За даними розвідки, вибухи сталися 28 липня на території промзони в новозбудованому приміщенні на території колонії, яке мало бути спеціально обладнано для утримання полонених, виведених з Азовсталі. Обладнання будівлі закінчилось 2 дні тому, після чого в неї перевели частину утримуваних українських захисників. Внаслідок вибуху було зруйновано приміщення, де знаходились полонені українці. «За повідомленням російських джерел, близько 40 українців вбито, кількість поранених – уточнюється”, - зазначається у повідомленні.

 

У ГУР вважають, що головна мета теракту – приховування фактів тотального розкрадання коштів, виділених на утримання українських військовополонених. «Відомо, що 1 серпня на «об’єкт» мала прибути комісія з москви для перевірки витрат виділених коштів та умов утримання полонених. Оскільки реальний стан будівлі та умови утримання в ній полонених не відповідали вимогам російського керівництва, «проблему» було вирішено шляхом знищення приміщення, разом з розміщеними в ньому українцями», - зазначили у розвідці.

 

Ще одна мета здійсненої провокації – збільшення соціальної напруги в Україні, долали в розвідці. «Зважаючи на великий суспільний інтерес до долі героїв Азовсталі, на думку авторів сценарію здійсненого теракту, смерть захисників має призвести до зростання соціальної напруги в Україні», - зазначили в ГУР.

 

Начальник ГУР Кирило Буданов наголосив, що Міжнародний рух Червоного хреста і Червоного Півмісяця, який є одним з гарантів безпеки та належного утримання українських військовополонених, має дати належну оцінку подіям та докласти зусиль для з’ясування реальних обставин та причин вбивства українських захисників.

“Україна вимагає негайного допуску представників України на місце подій для вивчення ситуації та контролю умов утримання полонених українських оборонців”, - заявив Буданов.

Також очільник ГУР наголошує на необхідності проведення детального моніторингу умов утримання українських полонених та гарантування збереження їхнього життя та здоров’я.

 

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом обстрілу росією Оленівки Донецької області, унаслідок чого загинуло близько 40 та було поранено 130 осіб.

 

За даними Генерального штабу ЗСУ, російські військові зумисно обстріляли колонію у Оленівці, де були українські військовополонені.

 

У Генштабі назвали заяви кремля про нібито обстріли Збройними силами України цивільної інфраструктури та населення "відвертою брехнею і провокацією".

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...