RSS

Розрізали плацдарм ЗСУ: що відомо про наступ російської армії на Куп'янськ

2024-10-16 21:39:00
Розрізали плацдарм ЗСУ: що відомо про наступ російської армії на Куп'янськ -
  • Ілля Абішев
  • Role,ВВС

Російські війська просунулися на південний схід від Куп'янська у Харківській області. Кадри геолокації підтверджують, що вони зайняли частини села Колесникове, а російські мілітаристські блогери стверджують, що РФ вдалося перерізати шосе Куп'янськ — Борова в районі Кругляківки.

Офіційних підтверджень виходу російських частин до траси на Борову ще немає, але очевидно, що вона під вогневим контролем, і ВСУ не можуть її повноцінно використовувати.

Це означає, що армії Росії вдалося розрізати український плацдарм на східному березі річки Оскіл.

Тепер забезпечення підрозділів ЗСУ, що обороняються в районі східних передмість Куп'янська, зав'язане на напіврозбитий міст трасою Чугуїв — Сватове.

Така логістика виглядає ненадійною і може обірватися з першим точним влучанням авіабомби або ракети в опору мосту.

Повідомляється також про продовження російських атак на багатьох інших напрямках — на схід, південний схід і північний схід від Куп'янська.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов 15 жовтня оголосив про обов'язкову евакуацію всіх громадян, які проживають у місті Куп'янську, а також громадах Кондрашівка, Курилівка та Борова — "через погіршення військової ситуації".

Эвакуация из Купянского района

Автор фото,Getty Images

Підпис до фото,Евакуації людей із Куп'янського району розпочалися ще влітку-восени 2023 року, з початком нового наступу російської армії

До війни Куп'янська агломерація з населенням понад 55 тисяч входила до переліку великих у Харківській області. До того ж, Куп'янськ — транспортний вузол, через нього проходить кілька автотрас і п'ять залізничних гілок.

Місто захопили російські війська на початку великого вторгнення в лютому 2022 року.

Воно відігравало ключову роль у військовому постачанні, зокрема через нього перекидалися війська і вантажі з території Білгородської області для російського угруповання, що діяло під Ізюмом.

Однак у вересні 2022 року ЗСУ перейшли в контрнаступ, звільнили Куп'янськ, змусили угруповання РФ до відходу і відкинули російські частини далеко на схід за річку Оскіл.

Влітку 2023 року російські війська знову перейшли в наступ на Куп'янському напрямку, але, попри чисельність та добре технічне оснащення зібраного ними угруповання "Захід", просування йшло повільно.

Тим не менш, до осені 2024 року російській армії вдалося підійти до Куп'янська на загрозливу відстань.

Місто зазнає постійних обстрілів і руйнувань, більшість жителів залишило його ще до розпорядження про евакуацію.

До осені 2024 року російській армії вдалося підійти до Куп'янська на загрозливу відстань

Автор фото,Getty Images

Підпис до фото,До осені 2024 року російській армії вдалося підійти до Куп'янська на загрозливу відстань

Малоймовірно, що на цьому етапі російське командування розглядає плани наступу на Харків з боку Куп'янська.

По-перше, до нього ще залишається 90 км поганих доріг і безліч природних перешкод.

По-друге, взяти весь Куп'янськ проблематично — більша частина міста розташована на високому березі, міст через річку в разі наближення російських військ напевно підірвуть.

Навряд чи полегшить російську військову логістику також і взяття залізничної станції "Куп'янськ-Вузловий". Вона хоч і на східному березі, але побудована настільки близько до річки, що з західного берега по ній можна вести вогонь прямим наведенням.

Однак ліквідація українського плацдарму на лівому березі і витіснення ЗСУ за водосховище дозволяє російській армії створити там стійку оборону і забезпечити правий фланг свого угруповання.

Це створює насправді передумови для зміни напряму ударів — просування на південь уздовж річки та залізниці в бік Слов'янсько-Краматорської агломерації.

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...