RSS

Південна Корея може відправити військових в Україну

2024-10-22 11:23:00
Південна Корея може відправити військових в Україну -

Південна Корея може направити в Україну військових і розвідників після того, як КНДР відправила свої війська для підтримки Росії у війні, повідомляє Newsweek з посиланням на південнокорейські ЗМІ.

Про це пише ВВС Україна.

Крім того, Сеул заявив, що розгляне заходи щодо можливих поставок летальної зброї в Україну.

За інформацією південнокорейської розвідки, уряд і військові країни обговорюють відправку групи фахівців, включно з розвідниками, які мають досвід роботи з Північною Кореєю, а також тактичними експертами.

Ці фахівці займатимуться допитами і забезпечуватимуть переклад, якщо північнокорейські військовослужбовці потраплять у полон до ЗСУ, а також - надаватимуть інформацію про військові методи і стратегії Північної Кореї.

Міністерство оборони Південної Кореї на брифінгу зазначило, що готове розглянути варіанти поставок летального озброєння, враховуючи актуальність цього питання. Раніше Сеул надавав Києву тільки гуманітарну допомогу, зазначає Newsweek.

  •  

Така реакція Південної Кореї з'явилися після того, як у п'ятницю розвідка країни заявила, що Північна Корея, якою править Кім Чен Ин, вирішила відправити 12 000 спецпризначенців на підтримку Росії, 1500 з яких вже перебувають на Далекому Сході Росії.

На тлі цих повідомлень МЗС Південної Кореї викликало в понеділок російського посла.

Заступник міністра Кім Хонг Кюн висловив послу РФ у Сеулі Георгію Зінов'єву "глибоке занепокоєння щодо відправки північнокорейських солдатів до Росії та наполегливо зажадав негайно вивести їх з РФ і припинити будь-яку подібну співпрацю".

Він зазначив, що такі дії порушують резолюції Ради Безпеки ООН і статут всесвітньої організації.

Зінов'єв відповів, що передасть занепокоєння, але підкреслив, що співпраця між Москвою і Пхеньяном відбувається "в рамках міжнародного права".

Незрозуміло, яку саме співпрацю посол мав на увазі. Він також не підтвердив дані про те, що Північна Корея відправила війська для підтримки росіян.

Пізніше в понеділок речник Кремля Дмитро Пєсков заявив журналістам, що співпраця між Росією і Пхеньяном "не спрямована проти третіх країн".

Він додав, що це "не повинно викликати занепокоєння" в інших держав, а саму інформація про присутність північнокорейських військ у Росії назвав "суперечливою", повідомляє російське державне інформаційне агентство "ТАСС".

Пхеньян ці звинувачення не прокоментував.

Як повідомляє Інститут вивчення війни (ISW), Москва щосили намагається знизити напруженість у відносинах з Сеулом.

На думку аналітиків, поведінка Кремля демонструє, що керівництво РФ дуже стурбоване перспективою потенційного повороту Південної Кореї у бік надання Україні необхідної військової підтримки.

Це вказує на занепокоєння Москви щодо наслідків погіршення відносин із Сеулом для безпекових інтересів Росії в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

"Раніше Росія прагнула прихильності Сеула, щоб пом'якшити наслідки своєї дедалі більшої залежності від Північної Кореї", - додали експерти.

Що відомо про участь КНДР у війні в Україні

Пхеньян відкрито підтримує Москву у війні в Україні та визнає анексовані території України частиною Росії.

У червні Москва і Пхеньян підписали договір про стратегічне партнерство, що передбачає, з-поміж іншого, взаємну військову підтримку в разі агресії третьої країни.

Північна Корея постачає Росії артилерійські снаряди і ракети. Повідомляли також про можливі поставки військової форми та інших видів амуніції та спорядження.

У понеділок, 21 жовтня, генеральний секретар НАТО Марк Рютте застеріг КНДР від відправки військ до Росії. Це "означатиме значну ескалацію", написав він у соцмережі X.

Того ж дня у телефонній розмові з Рютте президент Південної Кореї Юн Сук Йоль закликав альянс до "конкретних контрзаходів", додавши, що його країна готова зміцнити безпекове співробітництво між Південною Кореєю, Україною і НАТО.

Британський міністр закордонних справ Девід Леммі, що перебуває з візитом у Сеулі, назвав дії Росії "нерозважливими та незаконними", додавши, що Лондон працюватиме з Сеулом, щоб вжити заходів у відповідь.

Сполучені Штати і Японія також засудили поглиблення військових зв'язків між Північною Кореєю і Росією.

Північнокорейські військові

Автор фото,Getty Images

Підпис до фото,Розвідники Південної Кореї стверджують, що офіцери-ракетники з Півночі вже перебувають у зоні бойових дій і допомагають росіянам застосовувати північнокорейські ракети

Президент України Володимир Зеленський розцінив військову співпрацю Володимира Путіна і Кім Чен Ина як новий виток ескалації війни.

"Зараз ми маємо чіткі дані про те, що в Росію постачають і людей з Північної Кореї, і це вже не просто робітники для виробництв, а й військові. І ми чекаємо нормальної, чесної, сильної реакції партнерів на це. Фактично, це вступ іще однієї держави у війну проти України", - заявив він у відеозверненні 20 жовтня.

За його словами, потрібно реагувати та протидіяти, "і не можна давати злу вирости".

"Якщо світ мовчатиме зараз, і якщо нам доведеться стикатися з солдатами з Північної Кореї на фронті так само постійно, як захищатися від "шахедів" (з Ірану. - Ред.), то це точно нікому в світі не піде на користь і лише подовжить цю війну. Війну, яка має бути завершена справедливо та якнайшвидше", - наголосив президент.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...