RSS

На Курщині росіяни розстріляли 9 полонених ЗСУ

2024-10-14 08:47:00
На Курщині росіяни розстріляли 9 полонених ЗСУ -

Офіс Генерального прокурора розпочав кримінальне провадження щодо ймовірного розстрілу девʼяти українських військовополонених на Курщині.

Про це пише ВВС Україна.

"Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та міжнародним злочином", - заявив Генпрокурор Андрій Костін. За його словами, розслідування відбуватиметься за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

"Робимо все, аби ідентифікувати і покарати всіх винуватців злочинів, які країна-агресор чинить проти України та українців", - заявив український Генпрокурор.

Український уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець, коментуючи поширену у соцмережах інформацію про імовірний розстріл українців на Курщині, заявив, що "такі дії є грубим порушенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими". Він також повідомив, що вкотре направив листи до ООН та МКЧХ щодо "чергового злочину росіян".

"Міжнародна спільнота не повинна закривати очі на такі злочини!" - заявив український омбудсмен.

"Абсолютним варварством" та грубим порушенням міжнародного права назвав поводження росіян із військовими полоненими і міністр закордонних справ України Андрій Сибіга. У дописі на X він наголосив, що подібні "страти почастішали", а 95% військових полонених зазнають тортур.

Перед цим у соцмережах аналітична група Deep State повідомила про розстріл 9 українських військових на Курщині. За повідомленням, Deep State стало відомо про це від джерел у 1-й ОТБр, а сам розстріл стався 10 жовтня в районі населеного пункту Зелений Шлях.

"Додаткові деталі обставин з'ясовуються, але відомо, що хлопці виходили на позиції з думками, що вони у відносному тилу, але вже змушені були вступати в контакт з ворогом та відстрілювались. Проте кількість БК була обмежена і вони були вимушені здатися", - йшлося у повідомленні.

У Deep State також зазначили, що "ситуація на Курщині не така радісна".

"Сили Оборони проводять стабілізаційні заходи, але відновити втрачене вкрай важко", - кажуть у Deep State.

Там також кажуть, що проаналізували цей випадок із офіцерами та командирами на інших ділянках, і дійшли висновку, що "екіпажам БПЛА варто серйозніше ставитися до можливості прориву ворога на їх позиції та не нехтувати безпекою".

Водночас як написав у своєму телеграм-каналі доброволець 24ОШБ "Айдар" і мер Генічеська Станіслав Бунятов з позивним "Осман", українські бійці - оператори дронів – не здавалися в полон, а боролися до останнього. За словами військового, вони з двох боків були оточені росіянами у лісосмузі, і "якби вони могли відійти то відійшли би".

"Загинули дуже гідні бійці!" - написав боєць "Айдар".

розстріл полонених

Автор фото,Deep State

Підпис до фото,Deep State подав карту місцевості, де стався ймовірний розстріл

Разом із тим Командування Десантно-штурмових військ повідомило, що російську штурмову групу, відповідальну за розстріл українських операторів дронів, "ліквідували бійці 95 окремої десантно-штурмової Поліської бригади".

"Це були виродки зі 155 бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту, які особливо люблять хизуватися своїми "подвигами", - йдеться у повідомленні командування десантників у Телеграм. - А саме: знущанням з полонених, а також розстрілів тих українських військовослужбовців, хто опинившись в безвиході, здався в полон".

У російських так званих "Z-каналах" у соцмережах опубліковані дописи, які схвалюють розстріл українських полонених, а на деяких його навіть порівнюють із подіями Другої світової війни, коли Червона Армія не брала в полон німецьких солдат, а розстрілювала на місці. А автор одного з телеграм-каналів написав, що "до операторів безпілотників нині на фронті ставляться так само, як до снайперів (ще під час Великої вітчизняної)".

Минулого тижня Офіс генпрокурора України заявив, що армія РФ розстріляла 16 українських військовослужбовців, які здалися в полон біля міста Покровськ у Донецькій області. В Офісі генпрокурора назвали цей розстріл наймасовішим відомим випадком страти українських військовополонених на лінії фронту.

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...