RSS

ГУР атакувало завод із виробництва «Шахедів» у Татарстані

2024-04-02 12:07:00
ГУР атакувало завод із виробництва «Шахедів» у Татарстані -

Влада російського Татарстану заявила, що вранці у вівторок підприємства в Єлабузі та Нижньокамську зазнали атаки безпілотників.

Про це пише ВВС Україна.

Вибухи лунали в особливій економічній зоні "Алабуга", де розташовані підприємства за понад 1000 кілометрів від кордону з Україною.

В Єлабузі вдарили по заводу зі збирання безпілотників типу Shahed. У Нижньокамську дрон атакував нафтопереробний комплекс

Головне управління розвідки України підтвердило BBC ураження цих підприємств.

 

У російських телеграм-каналах з'явилося відео одного з ударів. На ньому видно, як дрон врізається в будівлю, внаслідок чого стається вибух.

Вибух в Єлабузі

АВТОР ФОТО,СКРІН/ТЕЛЕГРАМ

Підпис до фото,

Вибух в Єлабузі

Місцева влада наголосила, що серйозних руйнувань на підприємствах немає. "Технологічний процес не порушений", - йдеться в пресрелізі голови Татарстану.

За останніми даними, внаслідок атаки постраждали семеро людей, троє госпіталізовані.

Втім "РБК-Україна" з посиланням на джерело стверджує, що внаслідок удару є значні руйнування виробничих потужностей.

Торік у серпні видання Washington Post повідомляло, що Росія хоче налагодити на заводі в Єлабузі велике виробництво дронів іранської моделі. Планували виробити 6 тисяч "Шахедів" до 2025 року.

З'являлись також повідомлення, що до збирання дронів-камікадзе залучають підлітків-студентів місцевого політехнічного коледжу.

Так виглядає російський завод з виробництва "Шахедів" за даними The Washington Post

АВТОР ФОТО,THE WASHINGTON POST

Підпис до фото,

Так виглядає російський завод з виробництва "Шахедів" за даними The Washington Post

НПЗ у Нижньокамську

Також російські ЗМІ повідомляють, що безпілотник атакував нафтопереробний комплекс у Нижньокамську. Він входить до татарстанського нафтопереробного комплексу.

За словами співрозмовника агентства ТАСС, внаслідок атаки виникла пожежа, яку вдалося ліквідувати за 20 хвилин.

Телеграм-канал Baza пише, що постраждали три людини.

При цьому влада Нижньокамська стверджує, що система РЕБ перехопила безпілотник, який атакував НПЗ, а постраждалих і руйнувань немає.

У березні почастішали атаки дронів на російські НПЗ, а також інші промислові об'єкти.

Однак, це перший випадок, коли українські безпілотники долетіли до Татарстану.

Українські ЗМІ регулярно повідомляють про те, що ГУР стоїть за атаками дронів на російські промислові об'єкти. Офіційно Київ не заявляє про удари, але минулого тижня президент Володимир Зеленський в інтерв'ю Washington Post розповів про негативну реакцію влади США на такі атаки.

"Ми використовували наші безпілотники. Ніхто не може сказати нам, що ми не можемо", — сказав Зеленський, пов'язуючи обстріли російських НПЗ з тим, що Україна не має засобів ППО, щоб захистити свою енергетичну інфраструктуру від російських ударів.

Напередодні міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив німецькому виданню Welt, що Україна вже виробляє безпілотні літальні апарати, які здатні подолати понад тисячу кілометрів.

Він також зазначив, що Україна в десятки разів збільшила виробництво безпілотників дальньої дії порівняно з минулим роком.

"Більшість використовуваних дронів мають радіус дії від 700 до 1000 кілометрів. Але зараз є моделі, які можуть пролетіти понад 1000 кілометрів", - пояснив Федоров.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...