RSS

Український кінематограф під час повномасштабного вторгнення

2024-01-31 13:53:00
Український кінематограф під час повномасштабного вторгнення -

Діана Хабібуліна

 

Не дивлячись на повномасштабне вторгнення, в Україні продовжують знімати та випускати нові фільми різноманітних жанрів. Зйомки деяких були заплановані пару  років тому , але на сьогоднішній день їх актуальність зросла.

 

Український кінематограф відображає важливі події із життя українського народу . Також автори знімають фільми різноманітних жанрів з метою хоча б трішки відволікти український народ від не легких подій під час війни.

 

Насамперед , найбільшої актуальності набирають фільми про життя військових , та цивільних , які переживають військові події.

 

«Снайпер. Білий ворон» 2019-2022 роки.

За жанром це воєнний фільм , з елементами бойовику.

 

Старт прокату фільму в Україні відбувся в День Незалежності 24 серпня 2022 року.

 

«Снайпер. Білий ворон» - повнометражний ігровий кінофільм  від компанії UM-Group. Робота над стрічкою розпочалася 2019 року. Режисером стрічки є Мар'ян Бушан, автори сценарію — Мар'ян Бушан та Микола Воронін.

 

У фільмі йдеться про події 2014 року, але після 24 лютого 2022 року, автори вирішили дозняти фінал фільму. Актор Павло Адлошин, який зіграв головну роль снайпера, зараз вступив до лав ЗСУ та перебуває на фронті.

 

Зйомки відбувалися восени 2020 року в Міжнародному центрі НГУ на Київщині. У зйомках брали участь військовослужбовці та військова техніка Міжнародного центру і Північне оперативно-територіальне об'єднання Національної гвардії України , а також Бригада швидкого реагування Національної гвардії України, а до масових сцен долучилося близько ста гвардійців та близько двох десятків одиниць техніки.

 

Це історія про пацифіста-екопоселенця з Горлівки,  який хоче жити в мирі та гармонії з природою, але на Донбас приходить війна. Головний герой із гострим відчуттям справедливості, він не хоче миритись із беззаконням і стає українським снайпером-добровольцем.

 

Під час війни на Донбасі, український снайпер-доброволець (у колишньому — екопоселенець) хоче помститися за смерть своєї дружини. Для цього він мусить знайти та ліквідувати російського снайпера-професіонала.

Кадри із фільму «Снайпер. Білий ворон»

 

Продюсер фільму Артем Денисов у матеріалі  «ТСН» зазначив: «Ми завершили знімати «Ворона» у 2021 році і не могли подумати, що кадри, зняті взимку, виявляться дещо пророчими – що 24 лютого 2022 року змінить життя кожного українця, розділивши на «до» та «після». Впевнений, що вихід фільму, приурочений до Дня Незалежності, — це правильний крок, адже зараз на кону наша Незалежність та Свобода Віримо, що наше кіно ще раз нагадає, що війна постукала у мирні українські будинки ще 8 років тому і весь цей час українські воїни мужні захищають нашу землю — як і наш Снайпер».

 

«Мирний-21» 2023 року

Прем'єра фільму в Україні відбулася 22 лютого 2023 року.

 

«Мирний-21» — українська воєнна екшн-драма 2023 року від режисера Ахтема Сеітаблаєва. Сюжет фільму базується на реальних подіях 2014 року, коли загін луганських прикордонників, розташований за адресою, на честь якої названо фільм, дав бій росіянам, які хотіли захопити цей прикордонний пункт.

 

В основі фільму — реальна історія луганських прикордонників, які дали бій окупантам, попри перевагу ворога в силі та техніці.

Фільм зображує події червня 2014 року, які відбулися на прикордонні Луганщини. Тоді російські спецслужби та агенти намагалися схилити бійців луганського прикордонного загону зрадити Батьківщину. Таким чином вони намагались повторити кримський сценарій та захопити українські території без бою. Попри відсутність досвіду, за рішенням чинного командира, загін вступив у бій.

 

Над сценарієм працював чинний полковник Державної прикордонної служби Анатолій Коцюрба, який постійно розповідав авторам стрічки про специфіку роботи прикордонників і загалом про військову службу.

 

Фільмування відбувалося в Києві та Київській області, зокрема на території військової частини у Василькові. Саме цей об'єкт у перші дні вторгнення у 2022 році знищили загарбники.

 

Фільм став останнім у кар'єрі та житті українського актора Павла Лі,  який трагічно загинув 6 березня від обстрілів російських окупантів.

 

«Атлантида» 2019 рік

«Атлантида» — український фільм 2019 року режисера Валентина  Васяновича , ролі в якому зіграли лише непрофесійні актори — ветерани АТО , волонтери, солдати ЗСУ. Одну з головних ролей зіграв Андрій Римарук — колишній розвідник, який пройшов війну на Донбасі й працює у фонді «Повернись живим». Також знімались парамедик Людмила Білека та доброволець Василь Антоняк. Зйомки стрічки відбувалися здебільшого в Маріуполі  в січні-березні 2018 року.

 

«Події фільму розгортаються у 2025 році, після майбутньої перемоги України у війні з Росією. Окупований Донбас повернено до складу країни, але його території визнані непридатними для проживання. Проте на тлі спустошення народжується нове кохання», – описують автори зав'язку історії.

Кадри із фільму «Атлантида»

 

Прем'єра відбулася 4 вересня 2019 року у Венеції. На честь цього над островами Лідо, головною локацією Венеційського кінофестивалю , підняли синьо-жовтий прапор, а 8 вересня стало відомо про його перемогу у програмі «Горизонти».

 

Фільм висунуто Українським Оскарівським комітетом на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою від України . Займає 11-у позицію у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно .

 

«Залізні метелики»

«Залізні метелики» режисера  Романа Любого  розповідає про збиття росіянами влітку 2014 року в небі над українським Донбасом цивільного літака рейсу MH17 з 298 людьми на борту. Російський уряд одразу почав заперечувати свою причетність до трагедії, а пропаганда – працювати, щоб приховати справжні обставини злочину. Фільм «Залізні метелики» розповідає про злочин, розслідування якого тривало 8 років.

 

І розповідають, надавши картині, унікальної форми. Там поєднуються документальні кадри, хроніка та перформативні фрагменти. Їх химерна хореографія додає картині додаткових сенсів та змушує глядача не просто споживати інформацію, а пробуджує асоціації, різночитання тощо, додає документам особистого бачення, а публіцистиці – ознак мистецького твору. Фільм брав участь у фестивалях «Санденс» та Берлінале.

 

«Маріуполь. Сто ночей»

Режисерка Софія Мельник .

 

Анімаційний фільм «Маріуполь. Сто ночей» розповідає історію маленької дівчинки, що прокидається від вибухів 24 лютого 2022 року та намагається знайти когось живого в палаючому місті. Прототипом головної героїні фільму була Аліса, чотирирічна дівчинка, що залишалася в оточеному Маріуполі протягом всього часу облоги, вона також перебувала на «Азовсталі» в останні тижні захисту міста. Коли рашисти дозволили евакуювати цивільних з території заводу, Алісу відділили від її мами.

 

Фільм було отримав премію «Кіноколо» як найкращий анімаційний фільм, а також нагороди кілько фестивалів. Нещодавно картина брала участь у львівському фестивалі Wiz-art.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...