RSS

Скіфське золото повернеться в Україну, борги музей у Нідерландах скасував

2023-11-22 13:33:00
Скіфське золото повернеться в Україну, борги музей у Нідерландах скасував -

Міністерство культури й інформаційної політики України та Музей Алларда Пірсона – археологічний музей Амстердамського університету домовилися про повернення музейних предметів державної частини Музейного фонду України з чотирьох кримських музейних установ.

 

Джерело: Міністерство культури й інформаційної політики України,  пише Українська правда.

 

Документ підписали т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв та виконувач обовʼязків директора університетської бібліотеки Амстердамського університету доктор Фред Вірмен. 

 

Музейні предмети включають колекції Кримських республіканських установ "Центральний музей Тавриди", "Керченський історико-культурний заповідник", "Бахчисарайський історико-культурний заповідник" та Національного заповідника "Херсонес Таврійський". Одна з них відома як "скіфське золото".

 

Керівник Мінкульту висловив вдячність Музею Алларда Пірсона за зберігання колекцій протягом 9 років, а також за рішення Нідерландської сторони не стягувати витрати за зберігання музейних експонатів.

 

Із 2014 року колекції експонувалися на виставці "Крим – золотий острів у Чорному морі" у Нідерландах. 

Пряма мова Карандєєва: "Повернення артефактів особливого історичного та культурного значення – це знаковий та багатогранний процес. Він об’єднує правові, музейні, дипломатичні та логістичні аспекти. Ми з нетерпінням чекаємо повернення колекцій, одна з яких відома як "скіфське золото", додому в Україну...

Дякуємо партнерам з Міністерства юстиції, МЗС України, юридичним радникам "Bergh Stoop & Sanders N.V." та Посольству України в Нідерландах за державну позицію та професійний супровід справи, а також Національному музею історії України за сприяння процесу.

Розвиваємо культурну дипломатію разом та повертаємо українські культурні скарби".

Мінкульт і Музей Алларда Пірсона домовилися про повернення скіфського золота в Україну

Передісторія:

  • У лютому 2014 року колекція "скіфського золота" була вивезена в Амстердам для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря", яка проходила в Музеї Пірсона, – і лишилася там через анексію Криму Росією. Виставка складається з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – в Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.
  • У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама визнав права України на колекцію і постановив передати її до Києва. Музеї окупованого Криму оскаржували рішення. У жовтні 2021 року Апеляційний суд Амстердама підтвердив рішення суду першої інстанції. У січні 2022 року "Кримські музеї" подали касацію на рішення Апеляційного суду.
  • 9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів постановив, що "скіфське золото", яке роками було предметом судової тяганини в Нідерландах, має бути повернуте Україні.
  • Проте перед тим, як 2 тисячі 111 об’єктів, серед яких 565 музейних предметів культурної спадщини, остаточно повернуть Україні, треба було заплатити майже 100 тисяч євро за їх зберігання. 
  • У жовтні Мінкульт повідомляв, що колекція "скіфського золота", яка була виставлена в музеї в Нідерландах у 2014 році, коли РФ окупувала Крим, уже найближчим часом повернеться в Україну. 
  • Ще у 2016 році Мінкульт призначив Національний музей історії України розпорядником експонатів на період окупації півострова. Як один із варіантів розміщення понад 500 експонатів тоді розглядався Музей історичних коштовностей України.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...