RSS

Росія захопила Авдіївку завдяки пануванню у повітрі - Інститут вивчення війни

2024-02-19 12:04:00
Росія захопила Авдіївку завдяки пануванню у повітрі - Інститут вивчення війни -

Російській армії вдалося захопити Авдіївку у Донецькій області завдяки тимчасовій перевазі у повітрі. Про це йдеться у щоденному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передає ВВС Україна.

 

Росіяни, на думку аналітиків, змогли надати своїм наземним військам підтримку з повітря в останні дні їхнього наступу. Ймовірно, це перший подібний випадок за час повномасштабного вторгнення.

З початку 2023 року російські війська нарощували застосування керованих авіаційних бомб.

В Авдіївці російські військові вперше масштабно застосували такі бомби для підтримки з повітря піхоти, яка йшла у наступ, зазначають експерти. Це свідчить про те, що ЗСУ не змогли достатньо закрити повітряний простір над Авдіївкою.

ISW звертає увагу на дані, які 17 лютого наводить представник української бригади, що діє поблизу Авдіївки. Він стверджував, що минулої доби російські сили випустили по українських позиціях в Авдіївці 60 керованих авіаційних бомб.

За іншими даними, за останні дні росіяни застосували у цьому районі до 500 таких бомб.

Експерти ISW констатують, що затримки західної допомоги Києву можуть ще більше скоротити можливості української протиповітряної оборони, а перевага в повітрі дозволить російським військам більш агресивно просуватися вперед.

війна

АВТОР ФОТО,ФОТО З ТЕЛЕГРАМУ ДМИТРА ФІЛАШКІНА

У суботу, 17 лютого, українське командування та президент Володимир Зеленський оголосили про вихід зі зруйнованого міста.

Українські війська залишили Авдіївку, щоб уникнути оточення, та відійшли на нові рубежі оборони, заявив головнокомандувач Олександр Сирський.

ЗСУ були змушені вийти з Авдіївки через брак боєприпасів унаслідок бездіяльності Конгресу. Про це заявив президент США Джо Байден після розмови з Зеленським. За словами президента США, наслідок бездіяльності Конгресу призвів до перших помітних успіхів Росії.

Байден наголосив на необхідності, аби Конгрес терміново ухвалив законопроєкт про додаткове фінансування національної безпеки для поповнення запасів українських сил. Конгрес США пішов на канікули. Рішення про допомогу Україні поки що не прийняли.

Авдіївку російські війська штурмували чотири місяці. Втрати сторін у цій битві достовірно невідомі.

Речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій у коментарі BBC повідомив, що з жовтня 2023 року у битві за Авдіївку у Росії 47 тисяч втрат, у тому числі 17 тисяч вбитих.

Авдіївка

АВТОР ФОТО,"БІЛІ ЯНГОЛИ"

Підпис до фото,

Ще в січні українські військові евакуйовували з Авдіївки людей

Чотири літаки за два дні

Тим часом командування Повітряних сил ЗСУ повідомляє, що в неділю зранку 18 лютого на східному напрямку збили черговий російський літак - бомбардувальник Су-34.

Ще три літаки збили 17 лютого у суботу: два винищувачі-бомбардувальники Су-34 та один винищувач Су-35.

Російська армія підтвердила збиття лише одного літака. Су-34 - фронтовий надзвуковий винищувач-бомбардувальник, призначений для ракетно-бомбових ударів по наземних цілях.

У ніч на 18 лютого над Україною збили 12 "шахедів" та одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Школи, лікарні, будинки

війна

АВТОР ФОТО,ТЕЛЕГРАМ ОЛЕКСАНДРА ПРОКУДІНА

Підпис до фото,

Наслідки обстрілів Херсонської області у лютому 2024

Російські війська продовжують обстрілювати українські міста та села. Внаслідок обстрілів у Краматорську загинули двоє людей, ще двоє отримали поранення. Десятки будинків пошкоджено. Про це повідомляє голова обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

Пошкоджені будівлі у Вугледарській, Курахівській та Очеретинській громадах – будинок культури, дві багатоповерхівки, приватні будинки.

У Селидовому, в Малинівці та у Слов'янську зруйновані школи.

У суботу ввечері росіяни завдали ракетного удару по Слов'янську, внаслідок чого зруйнували приміщення, в якому був пункт незламності. У неділю рятувальники знайшли серед завалів тіло сторожа.

Всього за добу росіяни 14 разів обстріляли населені пункти Донеччини та завдали понад 50 ударів по Харківщині, де є загиблі та поранені серед мирного населення, розповіли в ОВА.

У Херсон 17 лютого прилетів 21 снаряд. Область обстріляли 39 разів. Російські військові поцілили у житлові квартали, у навчальний заклад, типографію та у лікарню.

Одна людина загинула на Херсонщині, ще восьмеро отримали поранення.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...