RSS

Фінсько-російська суперечка через кордон. У чому суть конфлікту

2023-11-30 15:35:00
Фінсько-російська суперечка через кордон. У чому суть конфлікту -

Фінляндія закриває кордон з Росією на суходолі з 30 листопада до 13 грудня (з винятком для вантажних перевезень). Причиною став масовий потік біженців з боку Росії.

https://www.bbc.com/ukrainian/articles/cnkp380gx3poПро це пише ВВС Україна.

Тиждень тому Фінляндія вже майже повністю закрила кордон з Росією, залишила в роботі лише один КПП — Райа-Йоосеппі, розташований за полярним колом у Лапландії, за три години їзди від Мурманська. Він працював лише чотири години на добу.

Прем'єр-міністр країни Петтері Орпо заявив у вівторок 28 листопада, що рішення про повне закриття кордону пов'язане з різким зростанням прохачів притулку з третіх країн, які намагаються потрапити до Фінляндії з Росії.

"Фінляндія має намір припинити цю практику", - заявив Орпо.

На його думку, Росія спричинила цю ситуацію і тільки вона може з нею покінчити.

Символічно, що дата повного закриття кордону збіглась з роковинами нападу СРСР на Фінляндію у 1939 році, що призвів до Зимової війни між двома країнами.

У Фінляндії та в ЄС вважають, що нинішня ситуація є формою гібридного тиску Росії за допомогою мігрантів.

 

Потік мігрантів як інструмент тиску?

Орпо

АВТОР ФОТО,GETTY

Підпис до фото,

Прем'єр Фінляндії Петтері Орпо поклав відповідальність за ситуацію на кордоні на Росію

Влада Фінляндії вважає, що Москва направляє біженців до кордону, аби помститися за вступ країни до НАТО і розширення оборонної співпраці зі США. Кремль ці звинувачення заперечує.

За даними фінської прикордонної служби, у листопаді до Фінляндії з Росії в'їхали приблизно 900 прохачів притулку з таких країн, як Афганістан, Кенія, Марокко, Пакистан, Сомалі, Сирія та Ємен.

Для порівняння, за статистикою південно-східного сектора прикордонної служби Фінляндії (вона контролює найзатребуваніші пункти перетину фінсько-російського кордону), у перше півріччя 2023-го з проханням про притулок зверталося не більш десяти людей на місяць.

У жовтні вже 32. З середини листопада кількість різко зросла, а 17 листопада був зафіксований рекорд - 176 прохачів притулку за день.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у понеділок заявив на пресконференції в Брюсселі, що "це ще один приклад того, як Росія використовує міграцію як інструмент, щоб спробувати чинити тиск на інші країни Європи".

Обмеження на перетин кордону фактично вже почали діяти. У понеділок 27 листопада через пункт Райа-Йоосеппі кордон у напрямку Фінляндії перетнули лише три мігранти, а у вівторок фінські прикордонники не пропустили з Росії жодної людини.

Представник прикордонної служби Фінляндії полковник Матті Пітканіїтті повідомив BBC, що від повного закриття кордону його країну зупиняли зобов'язання щодо захисту прав біженців.

Пітканіїтті впевнений, що російські прикордонники навмисно намагалися створити проблеми для своїх колег із Фінляндії. За його словами, пропустивши мігрантів із третіх країн, вони неодноразово оголошували про перерву у роботі прикордонного пункту. Таким чином, мігранти не могли повернутися до Росії, якби їм відмовили у в'їзді на територію Фінляндії.

Прем'єр-міністр Петтері Орпо раніше звинуватив російських прикордонників у потуранні мігрантам.

"Очевидно, що їм [прохачам притулку] допомагають, — заявляв прем'єр-міністр минулого тижня. — Російські прикордонники явно змінили свої процедури та дозволяють перетинати кордон людям із недійсними документами".

Крім цього, влада наголошувала, що російські прикордонники дозволяють переходити кордон пішки, порушують правила про те, що перетин має відбуватися в автомобілях.

мігранти

АВТОР ФОТО,GETTY

Занепокоєння правозахисників

Піа Ліндфорс, керівник Центру допомоги біженцям у Фінляндії, побоюється, що закриття всіх КПП на кордоні з Росією призведе до того, що біженці та мігранти намагатимуться потрапити до Фінляндії нелегально — стежками у лісі, долаючи сотні кілометрів.

"Зараз зима, і така подорож може бути дуже небезпечною", - зазначила Піа Ліндфорс.

Раніше, ще коли був відкритий єдиний пропускний пункт на кордоні, з критикою рішення уряду виступила голова фінської комісії з рівності Крістіна Стенман.

"Закриття практично всіх пунктів перетину східного кордону та концентрація процедури подання заяв на міжнародний захист на прикордонному переході Райа-Йоосеппі серйозно ускладнює можливість повно та ефективно розпочати процедуру отримання притулку", — наголосила вона.

Як повідомляє Українська служба фінського суспільного мовника Yle, міністерка внутрішніх справ Марі Рантанен зазначила, що прохання про притулок можна відтепер подати лише в портах і аеропортах.

За словами Рантанен, повне закриття східного кордону є необхідним в ім'я національної безпеки.

Райа-Йосеппи

АВТОР ФОТО,GETTY

Підпис до фото,

Прохачі притулку на найпівнічнішому КПП Фінляндії - Райа-Йоосеппі, 25 листопада

Що кажуть у Росії

Російська влада звинувачення в маніпуляції потоком біженців відкидає.

Минулого тижня речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив: "Прикордонним переходом користуються ті, хто має на це законне право. Наші прикордонники повністю дотримуються всіх своїх службових інструкцій".

Пєсков визнав, що вплинути на рішення фінської сторони Росія ніяк не може: "Нічого, окрім глибокого жалю, це не викликає, тому що з Фінляндією у нас давні, дуже добрі стосунки були прагматичні, засновані на взаємній повазі. Звичайно ж, ми шкодуємо, що на зміну цим відносинам прийшла виключно русофобська позиція, якої тепер дотримуються керівники цієї сусідньої країни".

Росія запозичила досвід Білорусі?

мігранти

АВТОР ФОТО,GETTY

Підпис до фото,

Мігранти використовують велосипеди, аби дістатися фінських пропускних пунктів

Те, що відбувається, нагадує кризу з потоком біженців на кордони ЄС з Білорусі влітку-восени 2021 року.

Тоді на різних ділянках кордону Білорусі з Латвією, Литвою та Польщею з'являлися великі групи вихідців із країн Близького Сходу та Африки. Мігранти стверджували, що до кордонів їх супроводжували чи навіть гнали силою білоруські прикордонники.

Пізніше з'ясувалося, що потік приїжджих забезпечували спеціальні авіарейси з Іраку до Білорусі. Ті самі рейси почали повертати до Багдада мігрантів, які не прорвалися через кордони, але групи іноземців залишалися на кордонах Білорусі ще кілька місяців.

Свідчень того, що потік біженців на фінський кордон був організований на такому ж високому рівні, наразі отримати не вдалося. Але очевидно, що російські спецслужби, які відповідають за пропускний режим у прикордонній зоні, щонайменше не були особливо схвильовані різким потоком іноземців з третіх країн.

"На вокзалі у Виборзі багато арабів, їх організує тітка наша, збирає паспорти. Поки їхали через кордон - багато африканців на велосипедах у супроводі наших прикордонників", — повідомив один із читачів російськомовного фінського видання Tochka.fi тоді, коли ще працювали всі переходи.

Чимало відео, знятих на прикордонних пунктах або поряд з ними, демонструють організовану роздачу велосипедів (часто абсолютно нових) з мікроавтобусів у безпосередній близькості від російських прикордонників.

На одному з відео співробітник російського прикордонного контролю вишиковує групу таких "велосипедистів" перед від'їздом на нейтральну смугу і далі на КПП фінської прикордонної служби.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...