RSS

Чи збереже Майдан статус святині?

2014-06-04 13:41:00
Чи збереже Майдан статус святині? - Наша Версія

 

Вже не перший місяць тиражується думка про вторинність патріотизму, про мирний шлях до цивілізації, який простягся через позиції російських найманців. На Сході триває національно-визвольна війна, яку ми політкоректно досі називаємо АТО. На Майдані сформувалася національна еліта, яку ми не хочемо визнавати.

Теза про те, що мовляв, представників Правого сектору серед загиблих 18-20 лютого не виявлено, почала поширюватися не так давно. За принципом «вода камінь дробить» подають її з екранів телебачення і центрального радіо.

 

«І треба згадати про те, що  під час придушення антидержавного перевороту серед представників Правого сектору втрат не зафіксовано.  Вибачте, під час придушення демократії на Майдані”.

 

(Игорь Смешко, колишній голова СБУ. Ефір «Радіо Київ FM» 27 травня 2014 року).

 

Колишній голова держбезпки обмовився на радіо не випадково. Надто часто повторювані фрази міцно засвоюються і утримуються у свідомості. В тому числі в головах виконавців інформаційної диверсії. Будь яка державна бюрократія не бажає конкурувати у законному насильстві. Тому доля повстанських, страйкових та справжніх профсоюзних фахових організацій визначена завчасно. «Еслі нельзя победіть – нужно возглавіть» - старий комуняцький принцип дав збій у випадку з націоналістичними організаціями України 13-14 років ХХІ століття. Правий сектор залишається на Майдані і залишається істино народним рухом спротиву державному насильству.

 

Леся Оробець, народний депутат України:

– Що значить – не  було жертв з боку Правого сектору? А хлопці двоє яких вибухом поранило? Я просто тоді займалась евакуацією, спецслужби притягнули бомбу. Одному хлопцеві очі вибило, іншому руки відірвало.

  • Це був саме Правий сектор?
  • Звичайно, це було на п’ятому поверсі. Про допомогу до нас звернувся Правий сектор.
  • Гляньте на мій фейсбук, там детально прописані ці події.

Ми розпиталися про роль ПС в Українській революції у людей, які брали участь у знакових подіях на Майдані.

 

- Існують закиди щодо того, що Правий сектор не має втрат на Майдані, не був там, - каже отець Микола, капелан з Іванофранківщини. - Можу сказати одне – Михайло Жизнєвський, який першим загинув на Грушевського, був з правого сектору. Втім, як і Сашко Білий. Я осообисто був там, і можу сказати, що Правий сектор – основна рушійна сила народного руху. Це говорить про рівень підготовки наших командирів, які розробляли плани акцій і окремих дій.

-  Намет Правого сектору згорів найперший, коли каральні сили міліції почали зачищати Майдан - згадує Андрій Тільняк, (псевдонім – “Каддафі”) офіцер військ спеціального призначення. Я жив 95 днів на майдані поруч із хлопцями з Правого сектору. Це кращі бійці і люди яких я коли небудь знав. - Що варто було б зробити інакше? – Андрій професійний військовий, навчав мододь під час Майдану колективно протидіяти міліці, - Не варто було слухати політиків зі сцени, а діяти рішуче і організовано. Чому навчав молодь на Майдані? Не підставлятися. Шансів нанести серйозну шкоду озброєним та вишколеним беркутівцям у юнаків та цивільних протестувальників не було. Єдине, що вони могли заподіяти міліції у сутичках – спробувати вхопити за ноги, звалити на землю і втекти.

- Ми не розбирали в перші дні хто там з якого загону. ОУН, Тризуб, УНСО – по першому сигналу ми збиралися всі, - розповідає учасник Правого сектору Василь Байда – він чудом залишився живий під стінами будівлі на Грушевського, коли з Маріїнсьфкого парку на мирних мітингувальників, пішла навала з беркуту, внутрішніх військ та найманих злочинців.

Козак Мажа, (вцілів під час нападу на колонну мітингувальників у Маріїнському парку 18 лютого):

 – То дурні розмови, хто загинув з Правого сектору, а хто ні. Поруч зі мною були люди, яки загинули за Україну, за ідеї, яки життям підтверджували хлопці з Правого сектору. Чому зараз про це говорити? Майдан для всіх нас став святим місцем. І мертвим і живим

 

 

 

Дмитро Корчинський, мистецтвознавець:

- Немає перемоги без суб’єкта перемоги. Він зараз створюється. Повинна бути мрія, заради якої ми готові на все.

Суспільство без корупції – це не мрія, це побутові зручності, які непогано було б мати. За побутові зручності ніхто не буде вмирати. Ватерклозет – велике досягнення людства, ті хто ходив в Карпати в зимку знають, що теплий ватерклозет – це досягнення людства не меньш величне, ніж інтернет чи Ейфелева вежа. Так от, за ватерклозет ніхто вмирати не буде.

Ментам не було за що воювати, а тим людям, що зібралися на Майдані  - чудесним чином Майдан став символом і святинею. За символи і святині ведеться війна. І саме тому, що скрізь і завжди ведуться війни за символи і святині, в першу чергу, і лише вдругу – за території і ресурси, ми, якщо ми хочемо перемогти москалів, повинні попіклуватися за власні символи, за власні святині. До тих пір, доки українці не почнуть релігіозну війну, до дих пір, доки вони не почнуть опікуватися власними символами і святинями, до тих пір сподіватися на успіх не варто.

 

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...