RSS

В НАК "Нафтогаз" розглянуть питання заблокованої поставки потужних автокранів XCMG для газовидобування

2020-02-18 16:00:00
В НАК -

25 липня 2018 року на офіційному порталі Prozorro було оприлюднене оголошення про проведення Акціонерним товариством «Укргазвидобування» публічної закупівлі - Крану автомобільного вантажопідйомністю не менше 40 тон, в кількості 10 шт.

 

З метою участі у тендері, дилер найбільшого в КНР виробника спеціальної техніки, на 100% державного концерну Xuzhou Construction Machinery Group (XCMG) - ТОВ «Київський республіканський автоцентр» подав свою пропозицію про поставку крану XCMG марки XCA60Е, вантажопідйомністю 60 тон, тобто на 50%!!! більшої вантажопідйомності ніж плановано закупити в рамках того ж бюджету.

 

15 листопада 2018 року був укладений договір поставки №УБГ 857/015-18 на постачання кpaну aвтoмoбiльного марки XCA60Е в кількості 10 шт.

 

Починаючи з травня 2019 року сьогоднішній день, без використання коштів АТ «Укргазвидобування», частина партії Кранів XCA60Е в кількості п’ять штук вже знаходяться на складі дилера в Україні та готова до передачі їх замовнику, решта партії готова до відвантаження зі складу заводу виробника.

 Однак, в ході виконання умов Договору поставки, а саме проходження сертифікації першої партії на предмет відповідності дизельного двигуна встановленого на Крані XCA60Е європейським екологічним стандартам Євро-5, до яких Україна доєдналась, виявлено, що згідно норм діючого законодавства України, рухома техніка такого типу як кран XCA60Е не підлягає сертифікації за європейським стандартом Євро-5.

 

Акредитованим органом – ДП "ДЕРЖАВТОТРАНСНДІПРОЕКТ" було проведено науково-технічну експертизу XCA60E за результатами якої отримано інформаційний лист (довідку) про неможливість сертифікації автомобільних кранів XCMG XCA60E як колісних транспортних засобів, присвоєння стандарту Евро-5 а також постановки їх на облік в сервісних центрах МВС України, оскільки за своїми технічними параметрами даний виріб відноситься до категорії позашляхової рухомої техніки.

 

Аналогічної позиції дотримується й Торгово-промислова палата України, що відображена у Комплексному науковому висновку №2413/21-10.2 від 30.09.2019 р., який був підготовлений відповідними фахівцями в даній галузі. Зокрема, у висновку зазначено, що через прогалини у чинному законодавстві, сертифікувати Кран автомобільний марки XCA60Е у відповідності до екологічних стандартів Євро-5 неможливо. В зв’язку з чим, подальше виконання Договору поставки можливе лише після збалансування прав та інтересів сторін, тобто приведення Договору поставки у відповідність до вимог діючого закону, шляхом внесення до договору відповідних змін.

Таким чином, можна констатувати, що на момент формування Акціонерним товариством «Укргазвидобування» вимог щодо супровідних документів на продукцію, допущено помилку в класифікації техніки.

Відсутність бажання АТ «Укргазвидобування» знаходити шляхи вирішення вказаної проблеми, змусило постачальника звернутись за захистом наших інтересів до господарського суду. Винесено рішення на користь постачальника.

Партнери в КНР готові надавати всебічну підтримку співпраці з АТ «Укргазвидобування» в тому числі пільгового фінансування, за останні чотири роки тільки в рамках гуманітарної допомоги уряду КНР поставлено продукції XCMG на суму більше 30 млн. дол. США. Однак ситуація по першому ж значному проекту не сприяє встановленню довіри між нашими компаніями.

 

 

 

 

 

 

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...