RSS

Молочна галузь у кризі. Економіст оприлюднив сумну статистику

2022-01-14 13:12:00
Молочна галузь у кризі. Економіст оприлюднив сумну статистику -

 

У 2021 році вітчизняні виробники молока заробили на 14% менше, ніж впродовж 2020 року і настільки ж менше, як в середньому за останні п'ять сезонів до цього.

 

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив економіст інвестиційного відділу «The Food and Agriculture Organization (FAO)» Андрій Ярмак, пише Главком.
 


Фахівець вважає, що 2021 рік був найгіршим за останні шість сезонів і одним із найгірших з точки зору прибутків історично.



«При цьому світовий ринок молокопродуктів впевнено зростав. Білок і сир оновили рекорди, а жир молочний наблизився до рекордів. Але наші переробники навряд чи зможуть скористатися цим трендом», – вважає Андрій Ярмак.



А отже, не зростатиме попит на сировину і не зможуть додатково заробити виробники молока.



Зазначимо, що додатковий поштовх скороченню прибутків виробників молока спричинило зниження закупівельних цін на сировину переробниками, яке ті, в свою чергу, були змушені здійснити через різке зростання ціни на газ наприкінці минулого року.



Також варто нагадати, що упродовж 2021 року виробництво молока в Україні дещо скоротилося, здебільшого за рахунок значного падіння виробництва в господарствах населення.



Раніше фахівці назвали причини, чому ціна на молоко в Україні безперервно зростає і вже випередила вартість цього продукту у багатьох країнах Євросоюзу. 

 

За словами аграріїв, змушують ціну на молоко зростати вгору:


– дешева імпортна продукція;


– низька купівельна спроможність;


– відсутність держпідтримки молочної галузі.


При цьому є ще одна з головних причин – зростання вартості енергоносіїв. Так, у жовтні минулого року ціна на газ для молочних підприємств зросла з 11 до 38 гривень за кубометр.

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...