RSS

Касаційний господарський суд зупинив рейдерське захоплення

2018-05-07 18:15:00
Касаційний господарський суд зупинив рейдерське захоплення -

Наше видання з 2015 року відстежує події, які пов’язані зі спробами рейдерського  захоплення  групою осіб майнових активів ТОВ «Фірма Томас» та самого Товариства.

            Захоплення триває з квітня 2015 року з двох напрямків та стосується безпосередньо захоплення нерухомості ТОВ «Фірма Томас» групою осіб за підробленими документами, а також захоплення самого підприємства нібито від колишніх учасників.

Нами відстежувався розвиток цієї ситуації, журналісти були присутні під час великої кількості судових процесів в адміністративних та господарських судах різних інстанцій, у яких майже два роки ТОВ «Фірма Томас» захищало своє нерухоме майно та захищалася від рейдерів. На той період суди прийняли рішення по повернення нерухомого майна, та відмовили у задоволенні вимог у справі №910/5759/15-г щодо спроби заволодіти статутним капіталом товариства. Колишньому учаснику Ванькову було відмовлено в задоволенні його позовних вимог, і на певний час рейдерські дії були зупинені.

 

           Кримінальне провадження, порушене за цими фактами, активно розслідувалися Національною поліцією у 2015 році. Однак з 2016 року провадження потрапило до слідчого Печерського РУ Синенка Є.А., який не тільки не проводив належного розслідування, але й, на нашу думку, сприяв рейдерам. Це дозволило дійовим особам захоплення фактично уникнути відповідальності, і, після певного періоду, знов приступити до активних дій.

 

Одним з продовжень такого захоплення, на наш погляд, була і є нова справа №910/8091/17, яка було порушено за новим  позовом до Господарського суду м.Києва, з тими ж самими вимогами, що і у 2015 році, щодо спроби заволодіти статутним капіталом товариства з боку Ванькова К.О.

Справу у першій інстанції розглядала суддя Господарського суду Чинчин О.В. При винесенні рішення суд жодним чином не врахував наявність інших судових рішень, з відмовами Ванькову К.О. у його вимогах, відмовився опитувати свідків подій, не розглянув жодного доказу, поданого ТОВ «Фірма Томас». Ми вже досліджували взаємозв’язок між цією суддею Господарського суду та слідчим у кримінальній справі, та з’ясували декілька цікавих фактів, які вже висвітлювались у ЗМІ.

Незрозуміле рішення судді Чинчин О.В. майже півроку розглядалося Київським апеляційним господарським судом. Суддя Мартюк А.І. три рази змінювала членів колегії суддів, аж поки не підібрався склад, який «спромігся» підтвердити рішення Чинчин О.В., залишивши його в силі. І знов суд просто переписав рішення першої інстанції, забув про свідків, яких сам викликав у засідання, забув дослідити докази, забув про існування інших рішень господарського суду.

У матеріали судових справ Ваньков, або його представники, надавали безліч недостовірної інформації. І версії подій множилися та змінювалися так, як було потрібно слідчому у справі для захоплення Фірми "Томас".

На наш погляд у тому, як здійснювався розвиток подій у господарському та апеляційному суді, рішення були прийняті з суттєвими порушеннями права.

Це і було підтверджено Касаційним господарським судом у складі Верховного суду. Колегія суддів (Студенець В.І. Баранець О.М., Стратієнко Л.В.) постановою від 26.04.2018 скасувала судові рішення першої та апеляційної інстанцій з направленням справи на новий розгляд до Господарського суду міста Києва. З огляду на текст постанови касаційний суд підтвердив, що по суті судами не проводився належний розгляд справи, а висновки судів робилися всупереч фактичним обставинам справи.

 

Тим самим Касаційний господарський суд зупинив схему з рейдерського захоплення ТОВ «Фірма Томас», надавши належну оцінку та повністю розібравшись у ситуації.

Останні рішення Верховного суду у справах, за якими спостерігає наше видання, дають надію, що завдяки діям суду цілком відновлення довіри до правосуддя в Україні, яке у тому числі пов’язане із зупиненням рейдерства та корупції.

Залишилося щоб так само сприяли такій ситуації і національна поліція, і прокуратура. 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...