RSS

Інвесторів ТОВ «Закарпатполіметали» випхали з реєстру

2017-04-11 13:38:00
Інвесторів ТОВ «Закарпатполіметали» випхали з реєстру -

 

ТОВ «Закарпатполіметали» - дев’ять років банкрутства

1. Ситуація з інвестором.

У Закарпатській області України є кілька потенційних родовищ поліметалічних руд і золота. Це райони Квасово, Мужієво, Рахів. В даний момент активної розробки і розвідки в цих районах не ведеться, проте потенційно цікаві для розробки райони привертають чималу увагу. Ми хотіли зупинитися на ситуації у селищі Мужієво Берегівського району.

У той же час, ще при Радянському союзі була проведена інтенсивна геологорозвідка цього родовища, була збудована невелика шахта, проводилися роботи з проектування будівництва шахти і збагачувальної фабрики.

У 1998-1999 році вже в Україні була зроблена спроба прискорити роботи і побудувати золотодобувну шахту, була прийнята і почала реалізовуватися програма «Золото України». За цією програмою кількома іноземними інвесторами було виділено кредитів на суму близько 2 млн. Доларів, а також поставлено обладнання на суму 2,5 мільйона доларів. Було утворено нове підприємство ТОВ «Закарпатполіметали». Спроектований та запушений цикл видобутку руди, її збагачення та виробництва золота.

Зокрема нашою компанією Cengart Financial Inc (разом з нашими британськими та швейцарськими партнерами, а також за участі американського інвестора) було вкладено у близько 4 млн. доларів, при цьому за цей же період було прощено/списано заборгованість ще на 2 мільйони доларів США, з метою прискорення розвитку підприємства. До речі таке прощення відбувалося саме за проханням держави з метою недопущення банкрутства підприємства ще на такій ранній стадії інвестування, тобто фактично держава виступала у якості гаранта інвестиції.

Надалі до 2006 року в підприємство проводилися додаткові інвестиції.

Однак робота підприємства та управління ним показали, що проект розвитку підприємства не був виконаний повністю, що призвело до необхідності подальших інвестицій,

Інвестори були готові продовжити інвестування в об'єкт, однак для цього були необхідні якісь додаткові гарантії інвестування, оскільки за період з 2000 по 2006 рік інвестиції повернуті не були, інвестори пробачили ТОВ «Закарпатполіметали» борги в розмірі близько 2 млн. Доларів (відсотки, лізингові платежі і т.д.).

Було фактично заблоковано подальші інвестиції, підприємство зупинилося, люди були відправлені у відпустки, до процедури банкрутства підприємство було у простої півтора роки.

 

 

2. Значення підприємства. Боротьба за відновлення активів. Інвестиції.

Уже на той період (2007-2009) особи,  що прийшли до влади, зробили кілька спроб  по захопленню даного підприємства і його активів. З боку держави в Державну акціонерну компанію Українські поліметали було призначено нове керівництво та призначений новий керівник ТОВ «Закарпатполіметали».

Відразу ж після призначення була запущена схема із захоплення підприємства і активів. Було порушено справу банкрутство за заявою Пенсійного фонду, земельні ділянки підприємства були передані в оренду на приватні фірми ТОВ «Сауляк» та ТОВ «Береговополіметали», зацікавленим в захопленні особам, незаконними рішеннями місцевих судів все майно підприємства було передано на ці ж фірми, без будь-якої компенсації. Директор ТОВ «Сауляк» Гожик М. та директор ТОВ «Закарпатполіметали» Василинець В. організували оборудку у місцевому Берегівському районному суді, який визнав все майно ТОВ «Закарпатполіметали» незаконно збудованим та передав у власність ТОВ «Сауляк». Доречі, до пана Гожика, ми ще повернемось.

 

Кредитори підприємства, в той момент вже компанія Cengart Financial, як найбільший кредитор з сумою заборгованості в 4 млн. Доларів, спільно з іншими кредиторами зробили всі можливі заходи для недопущення захоплення підприємства і його активів.

На компанії Cengart Financial були зосереджені всі активи інвесторів за договорами лізингу та кредитних договорів, з метою вироблення єдиної політики інвестування в підприємство, розробки плану подальшого інвестування і т.д. А в ситуації з захопленням підприємства, Cengart Financial вже виконував консолідовану завдання щодо недопущення захоплення активів і підприємства, збереженню підприємства.

 

Ремарка:

Такі реалії в Україні. Золотодобувна шахта виявилася банкрутом, а кредитор підприємства, захищає активи підприємства для його власника (в даному випадку це держава), в той час як вся державна машина (суди, держкомпанії і т.д.) докладати всіх зусиль для того, щоб у держави ці активи відібрати ....

 

Cengart Financial була проведена серйозна робота по відновленню активів і повернення їх на ТОВ «Закарпатполіметали» - Поновлено права власності на нерухомість, на землю, припинено розграбування підприємства, відновлені документи і облік на підприємстві.

Це вкладається лише у дві строчки, але це зайняло близько двох років серйозної роботи, великої кількості справ в судах, підтримки підприємства, призначення на підприємство арбітражного керуючого, який не побоявся піти проти системи. Адже майже на кожній ланці судової системи були перешкоди, незаконні рішення, невиправдане затягування процесу. І, що цікаво, державна позиція, оскільки тодішня позиція ДАК Українські поліметали полягала у підтриманні захоплення активів з боку ТОВ «Сауляк». Доказом цього може служити цікавий факт, на всіх етапах цього процесу і у ТОВ «Сауляк», і у ДАК Українські поліметали, і у колишнього директора ТОВ «Закарпатполіметали» був один той самий представник. Єдиний на всіх трьох. 

 

            В результаті цієї роботи було відновлено документи, права на нерухомість і на землю, була проведена оцінка майнового комплексу (орієнтовно 6-7 млн. доларів) і узгоджені умови участі інвесторів в конкурсі про підприємству.

В результаті цих дій ТОВ «Закарпатполіметали» могло зацікавити інвесторів, які вкладають кошти для відновлення роботи і виробництва.

У компанії Cengart, як у кредитора, з урахуванням вищенаведеного, завжди було чітке розуміння, що повернення заборгованості можливе лише за наявності інвестора і розвитку підприємства, і тому, переговори по пошуку інвестора тривали весь час, і він, інвестор, є і був, але … є питання, який інвестор прийде у цей безлад та «бєспрєдел» навколо родовища та «бєспредєл» державних органів, який не тільки не вщухає, але зараз продовжився з новою силою.

 

3. Інтерес старої влади. Захоплення, Захарченко.

В кінці 2011 року до ТОВ «Закарпатполіметали», як до об'єкту який може бути проданий інвестору, або в який можуть бути вкладені серйозні інвестиції, проявили інтерес особи, що знаходилися в той період при владі в Україні. Міністр внутрішніх справ В.Захарченко, глава національного банку А.Арбузов.

При цьому про вкладення грошей в якості інвестора або покупці комплексу, для погашення вимог у процедурі банкрутства, мова, зрозуміло, не йшла. Цілі і завдання були іншими, і, заходи, відповідно такі ж самі.

Владі були повністю підконтрольні суди (від першої до найвищої інстанції) і правоохоронні органи, податкова інспекція. Так за короткий період часу в судах була реалізована, вже  класична для України,  рейдерська схема.

Через суди був замінений арбітражний керуючий, попри норми закону та судову практику, вжиті заходи по усуненню кредиторів від справи про банкрутство.

Організовано незаконні торги і все підприємство було продано за 600 тис. Доларів США на підконтрольні Захарченко компанії. При цьому на ці ж компанії були видані і дозволи на видобуток корисних копалин. Це ТОВ «Карпатська рудна компанія», яка незрозумілим чином отримала у спадок від Державної компанії Надра України свіжовиданний  дозвіл на користування надрами. І як тільки кредитори та арбітражний керуючий взялися оспорювати ці дії, відразу ж арбітражного керуючого замінили. Тому що не можна заважати. Хто керував ТОВ «Карпатська рудна компанія» та представляв її інтереси на користь пана Захарченка? Звісно той самий Гожик М. та ще один Гожик В. (молодщий).

Аналіз тієї ситуації говорить про кричуще порушення законів державними органами, і що найважливіше - судами. Незаконні необґрунтовані решення приймалися під серйозним тиском, судді розводили руками: «А що ми можемо? Команда дана».

Як сповістило джерело близьке до Адміністрації президента, тиск на суд з метою прийняття незаконних рішень у справі "Закарпатполіметалів", як і раніше, здійснюється через вищу ланку судочинства, голову ВГСУ Богдана Львова та голову Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедесюка. Витиснення інвестора-кредитора лобіює народний депутат від БПП пан Березенко, по суті і координуючи всю цю схему. Документи до суду подаються, коли вже заздалегідь знають результат розгляду.

Господарські суди, від Закарпатського на чолі з суддею, який вів цю справу (і веде зараз) Васьковським О.В., до Вищого господарського, очолюваного тоді В.Татьковим та А. Ємельяновим, різко змінили свою позицію. Треба призначити когось по команді зверху? Зробимо. Необхідно якось скасувати вже виконаний договір з іноземною компанією, щоб не повертати гроші? Зробимо. І все одно, що лист на адресу компанії про порушення справи приходить вже після розгляду справи, і до взаємовідносин за договором застосовується право Британії, і за законодавством цей спір мав би розглядатися в Британії.

Окремо в цій ситуації стоїть захоплення 400 тис. тон вже добутої руди, яка зберігалася у хвостосховищах та відвалах руди. Рішеннями господарського суду Закарпатської області вони безоплатно! були передані ТОВ «Карпатська рудна компанія».

Але кредитор, Cengart Financial продовжувало з цією ситуацією боротися, однак, досить безуспішно.

Ми оспорювали все, що можна було, стикаючись з відвертим не допуском судами до правосуддя, з незаконними рішеннями, «цікавою» позицією і податкової, і правоохоронних органів.

Саме за скаргами Cengart було ініційовано процеси оскарження незаконного продажу активів ТОВ «Закарпатполіметали»  та передачі хвостів та відвалів.

 

4. Відлига.

Відразу ж після Революції гідності ситуація дещо змінилася, суди і судді вже не озиралися на минулу владу, тиск спав, але … не надовго.

В цей час, з весни 2014 по літо 2015 час вдалося просунутися в боротьбі з новим захопленням підприємства. Господарський суд Закарпатської області, наприклад, прийняв рішення про визнання незаконним продажу майна за заниженою вартістю. Стала можливою заміна незаконно призначеного ліквідатора компанії ТОВ «Закарпатполіметали». Були вжиті заходи, спрямовані на повернення майна і активів, відновленню кредиторських вимог.

За заявою Cengart Financial генеральною прокуратурою України було порушено провадження стосовно Захарченка та підконтрольних йому осіб, накладено арешт на майно ТОВ «Карпатська рудна компанія». Прокуратура взяла участь у скаргах Cengart Financial на передачу 400 тис.тон руди на ТОВ «Карпатська рудна компанія».

Але вплив з боку старої влади  нікуди не дівся. Львіський господарський суд зупинив розгляд заяв про визнання недійсними торгів та відвалів, відправивши справу на експертизу. За цей час ТОВ «Карпатська рудна компанія» на чолі з Гожиками встигла вивезти все обладаннання, рейки, шахтне обладнання, все… Деякі будівлі розібрали, збагачувальну фабрику вирізали під нуль.

Звісно, ніякої експертизи не було зроблено, оскільки питання для експертизи були незрозумілі нікому, та й оплачувати замовлену ним експертизу Фонд зайнятості не збирався. Це була перша заява Фонду у справу про банкрутство за декілька років. Але ефективна, підприємство та його активи, не дивлячись на арешт прокуратури вивезли.

 

5. Одне й те саме.

Але, вже в 2015 році, ситуація знову змінилася. Нова влада і особи з нової влади, по всій видимості домовившись з Захарченко та компанією, вирішили продовжити розпочату справу.

 

І знову була запущена та ж схема, що і в 2012 році. Через тиск на суди, які ця група здійснювала через судову владу та адміністарцію був знову незаконно замінений ліквідатор ТОВ «Закарпатполіметали», який активно почав свою діяльність, він вирішив лише дві задачі:

- Зупинив дії по поверненню майна на ТОВ «Закарпатполіметали»;

- Відновив дії по виключенню зі справи основних кредиторів.

 

Суди знову під тиском, цієї, вже нової групи, яка, очевидно, діє у зв'язці або в інтересах старої групи В. Захарченко, загальмували процес повернення майна. Тут вже новий голова Вищого господарського суду та голова Закарпатського господарського суду  О. Васьковський продемонстрували, що нічого не змінилося. Суди виконують вказівки осіб з влади, правоохоронні органи також. Влада каже що, і  на користь кого робити.

При цьому державний орган Державна служба геології та надр зберігає усіма можливими шляхами за компанією, підконтрольної колишньому міністру внутрішніх справ В.Захарченко, спеціальні дозволи на видобуток корисних копалин. Ні, звичайно вони судяться у адміністаривних судах з ТОВ «Карпатска рудна компанія», але програють всі суди. У підприємства, яке все знищило і залишило від шахт дірки у горі досі залишається спеціальний дозвіл на використання надр.

А голова Служби геології та надр, на офіційному сайті оприлюднює інформацію про те що американській компанії Avelana Gold будуть видані спеціальні дозволи на видобуток золота. І нічого, що ця американська компанія зареєстрована на Кіпрі, і створена лише у березні 2016 року, адже вона, як пишуть потужний  і надійний інвестор. Згодом з сайту ця інформація була видалена. Але ж сліди залишилися.

Правда згодом «концепція» дещо змінилася, і вже ця ж Avelana Gold, як зараз пишуть незалежні та об’єктивні ЗМІ (той же ВВС) виступає інвестором і готове інвестувати в родовище через ТОВ «Карпатська рудна компанія», плани по купівлі якої, вони мали з 2014 року. Так принаймні написано, плани придбання з 2014, а компанія створена у 2016. Нормально.

А хто ж головна особа по інвестуванню від Avelana в Україні? Пан Гожик, який розбирається в ситуації і дає інтерв’ю всім зацікавленими висвітити майбутні інвестиції. Він вже забув історію, коли за його позовом відбиралося майно у ТОВ «Закарпатполіметали», а Генеральна прокуратура різко забула, хто вивіз та зниців арештоване нею майно підприємства.

Тепер уже мета у них дещо змінилася, потрібно зміцнитися на родовищі, а потім продати його кому-небудь. При цьому дороге устаткування вже вивезено і продано, свої гроші вони вже отримали.

 

Реалізація таких схем говорить про те, що нова влада тісно співпрацює зі старою і діє в їх інтересах, або знаходить спільні з ними інтереси. Методи ж залишаються старими. Підконтрольні суди і залежні правоохоронні органи. У демократичних країнах судова система і суди незалежні, і рішення приймаються виходячи з об'єктивних фактів і обставин. Так наприклад присягу у Президента США приймає глава Верховного суду, як особа, яка може контролювати законність дій президента, і як незалежний орган влади.

В Україні ж, суди настільки себе дискредитували, що не викликають взагалі ніякого довіри. При цьому судді навіть не намагаються бути самостійними або незалежними. Ймовірно їм зручно жити під диктовку.

            Так з метою усунення кредитора Cengart Financial, нові обличчя у вигляді ДАК Українські поліметали, використовують старі методи Захарченка. У лютому 2016 року за заявою ДАК, як і у 2012 році податкової, був замінений ліквідатор, який розвинув бурну діяльність. За рік він не був присутній у жодному судовому засіданні, зупинив повернення активів банкрута, і завдався ціллю усунути кредитора  Cengart Financial. Це головне, бо заважають.

 

            Суддя Закрпатського господарського суду Васьковський О.В. з третьої спроби (перші дві у 2016 році не здійснилися, не дивлячись на історію кредиторських вимог нашої компанії і постійне оскарження вимог починаючи з 2009 року) такі виніс рішення про скасування вимог. При цьому закривши очі на попередні рішення і Вищого господарського і Верховного суду, яких по цих вимогах було вже декілька, а також закривши очі що заяву від банкрута підписав не арбітражний керуючий, а представник ДАК Українські поліметали. Такого з ним, суддею, не було навіть у 2012 році. А як інакше зрозуміти, що він своє рішення погоджує з прокуратурою та ДАК Українські поліметали прямо перед засіданням, як представники обговорють що і з яких підстав він прийме, та обговорюють клопотання до суду, яких ще ніхто крім судді не бачив. Такі суди.

Звісно, всі ці судові рішення оскаржені, і будемо сподіватися, що оскарження призведе до результату, адже продовження такого поводження влади по відношенню до осіб, які вклали гроші в Україну, просто вражає. Тим більше зараз.

Зухвала позиція ДАК Українські поліметали, які рік тому обґрунтовували свої дії інтересами держави та наявністю у них інвестора, нажаль є характерною для нашої країни. Пройшло майже півтора року, а про інвестора від ДАК забуло, як і забуло про те, хто боровся за підприємство ТОВ «ЗАкарпатполіметали» та його активи. Так само ДАК розібрався і з ситуацією з бурштином. Там вже вирішено. Ну це загальновідомо.

Cengart Financial представляло кредитора на підставі консолідованої заборгованості у 4 млн. доларів, при цьому і пошук інвестора для родовища, і вкладення цих грошей у ТОВ «Закарпатполіметали» відбувалося з метою розвитку підприємства, а як інакше? Для чого ми повертали майно на Закарпатполіметали? Явно не для того, щоб зараз у черговий раз суди вирішили, що вони мають грати на боці нових бажаючих отримати собі родовище безкоштовно.

Ми весь час працювали у тісній спілці з нашими інвесторами зі США, які були зацікавлені інвестуванні в родовище, які з розумінням ставилися до нашої боротьби з захопленням активів з боку Сауляка та згодом Захарченка, та підтримували цю боротьбу, але вже зараз терпець уривається. Ніхто не сподівався на те, що корупція так зрослася вже з новою владою, і тому ми разом з ними плануємо низку позовів до судів вже до посадових осіб України, дії яких призвели до цієї ситуації. 

 

Партнеры

Новости мира

Коментарі

Додаючи коментар, будь ласка, будь ласка, будьте толерантними та утримуйтеся від образ на адресу інших учасників дискусії - навіть якщо Ви не поділяєте їхньої думки.

 

JOIN

Погода, Новости, загрузка...